FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about 9 for 10   Birds
Quiz about 9 for 10   Birds

9 for 10 - Birds Trivia Quiz


Ten questions about birds. If you get the right answers to the first nine questions, the initial letter of each answer will spell the answer to the last question.

A multiple-choice quiz by minch. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Wild Birds

Author
minch
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
94,462
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
4339
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 188 (6/10), Guest 68 (4/10), Guest 71 (4/10).
Question 1 of 10
1. This aquatic bird is also known as the snakebird, darter and water turkey. What is its proper name? Hint


Question 2 of 10
2. This Australian bird is named for the stringed instrument its tail feathers resemble. What is the instrument?

Answer: (One Word - Orpheus played one)
Question 3 of 10
3. What North American songbird flies south to winter in central South America? Hint


Question 4 of 10
4. Name the nineteenth century ornithologist who is noted for his drawings and paintings of American birds. Hint


Question 5 of 10
5. Penguins can be found in Australia. True or false?


Question 6 of 10
6. Which of the following is not a bird? Hint


Question 7 of 10
7. Which bird can run the fastest?

Answer: (One Word)
Question 8 of 10
8. There are several different types of swan. Which of these is not a type of swan? Hint


Question 9 of 10
9. If you are a bird watcher you should know the last name of the American couple who are well known in the birding world. They have written many books on birdwatching and had a TV program on PBS. What is their last name? Hint


Question 10 of 10
10. If you have answered all, or even most of, the first nine questions correctly you should know this answer. It is spelled by the first letters of the answers and is a bird of the southern oceans.

Answer: (One Word)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 10 2024 : Guest 188: 6/10
Jul 06 2024 : Guest 68: 4/10
Jul 06 2024 : Guest 71: 4/10
Jul 02 2024 : bigsouthern: 10/10
Jul 02 2024 : pommiejase: 10/10
Jul 01 2024 : alan56: 7/10
Jul 01 2024 : gooner: 10/10
Jul 01 2024 : ssabreman: 10/10
Jul 01 2024 : Nhoj_too: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This aquatic bird is also known as the snakebird, darter and water turkey. What is its proper name?

Answer: anhinga

The anhinga is a long-necked bird related to the cormorants. It often swims with only its head and neck above water; this gives it a snake-like appearance. The anhinga uses its neck and beak as a harpoon for catching fish.
2. This Australian bird is named for the stringed instrument its tail feathers resemble. What is the instrument?

Answer: lyre

Two of the lyrebird's tail feathers are very long. When the bird is making a courtship display they are raised in the shape of a lyre.
3. What North American songbird flies south to winter in central South America?

Answer: bobolink

The bobolink is a fairly nondescript bird of the blackbird family. In the mating season the male is black and white with yellowish shoulder patches. In summer bobolinks are found in the grassland areas of the US and ssouthern Canada. They are best known for the incredible migatory journey they make, often covering 4,000 - 5,000 miles.
4. Name the nineteenth century ornithologist who is noted for his drawings and paintings of American birds.

Answer: Audubon

John James Audubon (1785 - 1851) is noted for his classic work "The Birds of America" which consisted of 435 hand colored plates. Peter Scott was a twentieth centry British ornithologist and painter. Roger Peterson, an American ornithologist is noted for his field guises to birds. European Joseph Wolf, was a noted nineteenth century wildlife illustrator.
5. Penguins can be found in Australia. True or false?

Answer: True

Penguins are not limited to Antarctica. They can also be found in cooler parts of the southern hemisphere, on the coasts of South America, South Africa, South Australia and the Galapogos Islands.
6. Which of the following is not a bird?

Answer: remora

The remora is a small fish that attaches itself to sharks, whales, turtles and hulls of boats by means of a sucking disk on its head.
The lory is a small Australian parrot. The best known hoopoe is found in southern Europe and has a fanlike crest on its head and long beak that curves downwards. The rail is found is many areas. The North American rail usually frequents marshy areas.
7. Which bird can run the fastest?

Answer: ostrich

The ostrich, a flightless bird, can run at 35 miles an hour, and has been noted running at even higher speeds. It is also the largest bird alive today. It is native to Africa.
8. There are several different types of swan. Which of these is not a type of swan?

Answer: snow

There is a snow goose, but not a snow swan. The white swans usually seen in parks are mute swans which originally came from Europe. They have orange bills. The whistling swan, a North American swan, is also white but has a black bill. The trumpeter swan is the largest swan.
9. If you are a bird watcher you should know the last name of the American couple who are well known in the birding world. They have written many books on birdwatching and had a TV program on PBS. What is their last name?

Answer: Stokes

Donald and Lillian Stokes have written several field guides to birds, as well as other nature books.
10. If you have answered all, or even most of, the first nine questions correctly you should know this answer. It is spelled by the first letters of the answers and is a bird of the southern oceans.

Answer: albatross

The albatross spends its life in the air above the oceans. It only comes on land to nest, choosing remote islands or isolated coasts. There are several different species of albatross, the wandering albatross has the largest wingspan of any bird, measuring up to eleven and a half feet from wing tip to wing tip.
Source: Author minch

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us