Quiz about A Horse of a Different Colour
Quiz about A Horse of a Different Colour

A Horse of a Different Colour Trivia Quiz


A quiz on all sorts of horse colours, from the common to the rare.

A multiple-choice quiz by KerBlang. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Horses
  8. »
  9. Horse Colours

Author
KerBlang
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
353,058
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
832
Last 3 plays: Guest 174 (7/10), Guest 82 (9/10), Guest 47 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What colour is a horse with a brown body, ranging from light brown to a dark mahogany, with black points (mane, tail, lower legs)? Hint

Chestnut
Brown
Cremello
Bay

2. A golden horse who has black points, but no dorsal stripe or primitive markings is called a? Hint

Dun
Buckskin
Buttermilk
Palomino

3. A chestnut horse with white hairs mixed into its coat is known as? Hint

Red roan
Grullo
Blue roan
Bay

4. One of the rarest types of paints, which of these horses is mostly white, with colour on its ears and polls? Hint

Medicine hat
Sun bonnet
Doctor hat
Sabino

5. My horse is nearly entirely white or very grey, with very tiny flecks of a darker colour. What is this called? Hint

Steel grey
Flecked grey
Dapple grey
Fleabitten grey

6. One of the rarest patterns in horses, but fairly common in dogs, is black or white stripes running vertically down a horse's body. What is this called? Hint

Zebraism
Brindle
Doberman stripes
Appaloosa

7. How would you describe a palomino horse? Hint

Brown with white patches
Golden yellow body with black mane and tail
Golden yellow body with white mane and tail
Solid black

8. If I had a piebald horse, what colour would he be? Hint

Brown and white
Dark brown
White with a black mane and tail
Black and white

9. What would you call a horse that is a mouse-like grey, with black points and primitive markings (such as a dorsal stripe)? Hint

Mouseon
Apricot
Grulla
Buckskin

10. A pure black horse is just called "black".

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What colour is a horse with a brown body, ranging from light brown to a dark mahogany, with black points (mane, tail, lower legs)?

Answer: Bay

This colour pattern is one of the most commonly seen horse coats. Bays can be light brown, like very milky coffee, or darker, like chocolate. They can also have a reddish brown coat, and these are known as blood bays.
2. A golden horse who has black points, but no dorsal stripe or primitive markings is called a?

Answer: Buckskin

Buckskins are golden horses with black manes, tails and legs. Unlike duns, they do not have primitive markings such as dorsal stripes or zebra striping on the legs.
3. A chestnut horse with white hairs mixed into its coat is known as?

Answer: Red roan

Roan horses are horses with white hairs flecked into their main coat colour. Red roans, or chestnut roans, sometimes look almost pink from the combination of red and white.
4. One of the rarest types of paints, which of these horses is mostly white, with colour on its ears and polls?

Answer: Medicine hat

Medicine hat paints are a variation of paints where the body is almost all white except for the top of the head. They can have colour on the chest, known as a shield, and occasionally around the eyes as well. War bonnets are pure white except for the head. Medicine hats were considered sacred by the Plains Indians.
5. My horse is nearly entirely white or very grey, with very tiny flecks of a darker colour. What is this called?

Answer: Fleabitten grey

Grey horses are generally born a darker base colour, and lighten with age. Their coats often follow a pattern of different phases, and one of these is fleabitten, where tiny groups of few darker hairs create a speckled look.
6. One of the rarest patterns in horses, but fairly common in dogs, is black or white stripes running vertically down a horse's body. What is this called?

Answer: Brindle

Brindle horses are very rare. They have thin black stripes over a normal base coat. You can see this often in dogs, especially breeds like pit bulls and boxers.
7. How would you describe a palomino horse?

Answer: Golden yellow body with white mane and tail

Palominos are some of the most gorgeous and recognizable horse colours. Even many non-horse people could tell you that Roy Roger's famous horse, Trigger, was a palomino.
8. If I had a piebald horse, what colour would he be?

Answer: Black and white

Paints are sometimes described as "piebald" or "skewbald". Piebalds are black and white, while skewbalds are any colour other than black and white. Fun fact: bald is an old word for white; this is why bald eagles are called bald, even when their heads are covered!
9. What would you call a horse that is a mouse-like grey, with black points and primitive markings (such as a dorsal stripe)?

Answer: Grulla

Grulla (pronounced grew-ya) horse are a type of dun horse, but instead of having a yellow body colour, they have a grey one. They have other features common in duns, such as a dorsal stripe, and zebra striping on the legs and withers.
10. A pure black horse is just called "black".

Answer: True

No fancy name here! If a horse is pure black, then he's called black! Some black horses' colour may fade, even looking like a bay, but if their genetic makeup is that of a black horse, they are still considered black.
Source: Author KerBlang

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 23 2023 : Guest 174: 7/10
Jan 21 2023 : Guest 82: 9/10
Dec 20 2022 : Guest 47: 9/10
Dec 06 2022 : Guest 198: 10/10
Dec 04 2022 : Guest 97: 10/10

Score Distribution

quiz
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us