Quiz about Horse Coat Colors and Genetics
Quiz about Horse Coat Colors and Genetics

Horse Coat Colors and Genetics Quiz


This is a quiz about Horse Coat Colors and Horse Color Genetics. Questions are based on material from 'The Horse, 2nd Edition" by Evans, Borton, et al, the Horse Industry Handbook, and certain other sources on genetics.

A multiple-choice quiz by kspirit. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Horses
  8. »
  9. Horse Colours

Author
kspirit
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
160,034
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
3435
Last 3 plays: Dagny1 (10/10), Guest 77 (4/10), Guest 69 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. On a perlino horse, what color are the points? Hint

white
black
cream
rust

2. What is the term for the genetic makeup of a horse? Hint

phenotype
genotype
chromosomes
blood

3. Which locus controls the gene for roan coloring? Hint

T locus
G locus
E locus
R locus

4. How many pairs of chromosomes do horses have? Hint

32
46
23
64

5. If a horse has the genotype AAEE, AaEe, or AAEe, what color is it? Hint

Bay
Black
Grey
Chestnut

6. If a horse has the genotype RnRn, it is: Hint

The foal of two roan parents
Homozygous
All of these
Probably dead

7. If a horse has the genotype Zz, it is what color? Hint

Tobiano
Flaxen mane and tail
Splash White
Silver Dapple

8. Roan, Dominant White, and Grey are called what: Hint

lethal genes
dilution genes
pinto patterns
epistatic modifiers

9. Lethal white syndrome causes a foal to be born without a functional ___? Hint

colon
liver
heart
tail

10. A double dilution of the creme gene can result in what two colors? Hint

cremello and perlino
dun and perlino
palomino and buckskin
cremello and champagne


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. On a perlino horse, what color are the points?

Answer: rust

Perlinos have rust colored points. The black is diluted to a rust color instead of a cream color.
2. What is the term for the genetic makeup of a horse?

Answer: genotype

The genotype is the genetic makeup (which genes a horse has, and in which forms) and controls the phenotype.
3. Which locus controls the gene for roan coloring?

Answer: R locus

The gene for roan is located on the R locus. T is tobiano spotting, E is for base coat color, and G is grey.
4. How many pairs of chromosomes do horses have?

Answer: 32

That makes 64 in total!
5. If a horse has the genotype AAEE, AaEe, or AAEe, what color is it?

Answer: Bay

The E's cause the horse to have a black base, while the A's restrict the black hair to the points.
6. If a horse has the genotype RnRn, it is:

Answer: All of these

A horse that is RnRn is homozygous for the roan gene, and it will probably die in utero since roan is frequently lethal in its homozygous dominant form. It also had to come from two roan parents, which would be a very risky pairing that most breeders probably would never attempt.
7. If a horse has the genotype Zz, it is what color?

Answer: Silver Dapple

The genes on the Z locus determine whether or not a horse is silver dapple. This gene is rare in most breeds, but very common in Shetlands, Minis, and Icelandic ponies.
8. Roan, Dominant White, and Grey are called what:

Answer: epistatic modifiers

They totally or partially mask the presence of other coat colors.
9. Lethal white syndrome causes a foal to be born without a functional ___?

Answer: colon

The foal will often be carried to full term and appear normal, although mainly white and with blue eyes. The foal cannot survive and will be euthanized as soon as the condition is identified. Both parents need to be carriers of the mutated gene for the foal to inherit the fault, and DNA testing can prevent this happening.
10. A double dilution of the creme gene can result in what two colors?

Answer: cremello and perlino

These two colors are both recognized by the American White Horse association.
Source: Author kspirit

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 19 2023 : Dagny1: 10/10
Dec 23 2022 : Guest 77: 4/10
Dec 09 2022 : Guest 69: 6/10

Score Distribution

quiz
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us