Quiz about More Horse Colors for the American Horseman
Quiz about More Horse Colors for the American Horseman

More Horse Colors for the American Horseman Quiz


This is a quiz about some more horse colors, and some facial markings as well.

A multiple-choice quiz by morrigan. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Horses
  8. »
  9. Horse Colours

Author
morrigan
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
159,406
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
5051
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. This color of horse has pink skin and blue eyes. Its coat is a light cream color with the mane and tail having an orangish tint. What is the name of the color? Hint

Dun
Cremello
Perlino
Palomino

2. A sorrel or chestnut horse which inherits two creme dilution genes will be called which of these? Hint

Palomino
White
Buckskin
Cremello

3. What color isn't a type of paint? Hint

Sabino
Grulla
Overo
Tobiano

4. What color of horse has a reddish brown coat with no other colors?

Answer: (One Word- not "sorrel")
5. Which facial marking is a white spot always between the nostrils? Hint

Stripe
Star
Blaze
Snip

6. What type of facial marking is a long white mark down the entire length of the head, from below the ears to the nose? Hint

Star
Blaze
Snip
Lip

7. What type of facial marking is white that sometimes covers one or both eyes and extends down to the muzzle? Hint

Snip
Blaze
Bald face
Star

8. This type of appaloosa has large, dark spots over the entire coat. What is it called? Hint

Fleabitten
Leopard
Fairydust
Blanket

9. What type of appaloosa coat pattern has light amounts of white on a darker base? Hint

Frost
Fleabitten
Snowflake
Leopard

10. What color of horse has a main body color of black that is mixed with white hairs? Hint

Gray
Blue Roan
Appaloosa
Black Roan


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This color of horse has pink skin and blue eyes. Its coat is a light cream color with the mane and tail having an orangish tint. What is the name of the color?

Answer: Perlino

The cremello has similar coloring, except it has a lighter mane and tail without an orangish cast.
2. A sorrel or chestnut horse which inherits two creme dilution genes will be called which of these?

Answer: Cremello

Cremellos have white coats, mane and tails, with pink skin and blue eyes.
3. What color isn't a type of paint?

Answer: Grulla

Paint horses can come in many different types, including tobiano, overo, tovero, and skewbald. Each type of paint has different styles of marking, much like the different types of Appaloosa's markings.
4. What color of horse has a reddish brown coat with no other colors?

Answer: Chestnut

There are many types of chestnut, including a red chestnut, light chestnut, liver chestnut and the flaxen chestnut.

A chestnut with a flaxen mane and tail is sometimes called a sorrel.
5. Which facial marking is a white spot always between the nostrils?

Answer: Snip

There are many different types of facial markings, including snip, stripe, blaze, star and bald.
6. What type of facial marking is a long white mark down the entire length of the head, from below the ears to the nose?

Answer: Blaze

This is one of the markings that I see more than any of the others. Some blazes can come in different shapes, including a sickle shape.
7. What type of facial marking is white that sometimes covers one or both eyes and extends down to the muzzle?

Answer: Bald face

This facial marking is most common on paints, sometimes giving them blue eyes where the white would be located.
8. This type of appaloosa has large, dark spots over the entire coat. What is it called?

Answer: Leopard

The leopard appaloosa is most widely known for circus work. (Remember the spotted horse that cantered around the ring? Chances are it was an appaloosa.)
9. What type of appaloosa coat pattern has light amounts of white on a darker base?

Answer: Frost

The appaloosa is a breed and a coat color. The coat pattern is located in many breeds, including the Knapstrub and Pony of America.
10. What color of horse has a main body color of black that is mixed with white hairs?

Answer: Blue Roan

There are many types of roans, including strawberry, red and blue. Each roan is created by mixing one main coat color with a fair amount of white.
Source: Author morrigan

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us