FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about All About Dolphins
Quiz about All About Dolphins

All About Dolphins Trivia Quiz


This is a quiz about my all time favorite animal: the dolphin. This quiz will test your knowledge on this wonderful animal! I hope you enjoy it.

A multiple-choice quiz by soccer4321. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Wild Mammals
  8. »
  9. Cetaceans and Sirenians

Author
soccer4321
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
350,733
Updated
May 17 23
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
1202
Last 3 plays: Guest 174 (8/10), Guest 149 (9/10), Guest 82 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. How would you classify a dolphin? Hint


Question 2 of 10
2. What is the name of the hole on the top of the dolphin's head? Hint


Question 3 of 10
3. What is the fin on top of the dolphin called? Hint


Question 4 of 10
4. What a dolphin's tail fin called? Hint


Question 5 of 10
5. Dolphins belong to the cetacean family, which also includes porpoises and whales. Are there more than 50 species of cetaceans?


Question 6 of 10
6. Dolphins are used in shows to entertain people.


Question 7 of 10
7. Dolphins eat what type of fish? Hint


Question 8 of 10
8. What is the most common dolphin people seen in captivity and on sightseeing trips to sea? Hint


Question 9 of 10
9. The orca, or killer whale, is the largest dolphin species.


Question 10 of 10
10. Do dolphins have bellybuttons at any time in their life?





Most Recent Scores
Nov 26 2023 : Guest 174: 8/10
Nov 16 2023 : Guest 149: 9/10
Nov 14 2023 : Guest 82: 8/10
Nov 09 2023 : Guest 149: 9/10
Nov 01 2023 : Guest 173: 10/10
Oct 26 2023 : pollucci19: 9/10
Oct 25 2023 : Guest 88: 9/10
Oct 17 2023 : Guest 99: 6/10
Oct 08 2023 : Guest 31: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How would you classify a dolphin?

Answer: Mammal

A dolphin is a mammal. Though it may live in the water, it needs air to breathe.
2. What is the name of the hole on the top of the dolphin's head?

Answer: blowhole

The hole on the top of the head is called the blowhole. When a dolphin goes underwater the hole closes and when it comes up for air it opens.
3. What is the fin on top of the dolphin called?

Answer: Dorsal fin

It is called the dorsal fin. It helps the dolphin to swim through the water.
4. What a dolphin's tail fin called?

Answer: Fluke

The tail is divided into two sections called flukes, which move up and down to push the dolphin forward.
5. Dolphins belong to the cetacean family, which also includes porpoises and whales. Are there more than 50 species of cetaceans?

Answer: yes

There are a lot more than 50 species. A few include bottlenose dolphin, dusky dolphin, hourglass dolphin, Atlantic spotted dolphin, and many more.
6. Dolphins are used in shows to entertain people.

Answer: True

Although these shows provide entertainment for humans, there are reports of mistreatment in training dolphins (and other animals) to perform tricks. Circuses no longer use wild animals, and it may be that using wild sea creatures will soon be seen as unacceptable too.
7. Dolphins eat what type of fish?

Answer: Tuna

Dolphins eat tuna fish. When fishermen are fishing for tuna, they sometimes end up catching a dolphin and killing it because it is out of the water for so long.
8. What is the most common dolphin people seen in captivity and on sightseeing trips to sea?

Answer: Bottlenose dolphin

The bottlenose dolphin is the most commonly seen dolphin on dolphin watching trips. They are also used in marine mammal shows at theme parks.
9. The orca, or killer whale, is the largest dolphin species.

Answer: True

The orca is the largest dolphin species. It is commonly known as the killer whale, and described as black with white spots that look like large white eyes.
10. Do dolphins have bellybuttons at any time in their life?

Answer: yes

Dolphins have bellybuttons when they are born. They fade away as they grow older. They also have chin hair, if you didn't know!
Source: Author soccer4321

This quiz was reviewed by FunTrivia editor guitargoddess before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
12/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us