FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about All About Okapi
Quiz about All About Okapi

All About Okapi Trivia Quiz


What is an okapi, you ask? Well, take this quiz and find out!

A multiple-choice quiz by addax. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Wild Mammals
  8. »
  9. Artiodactyls- Deer, Antelopes, Pigs etc.

Author
addax
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
228,170
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
1835
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Linda_Arizona (10/10), Guest 69 (7/10), Guest 65 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Where might you see an okapi in the wild? Hint


Question 2 of 10
2. What is the okapi's closest living relative? Hint


Question 3 of 10
3. You are trekking through the Ituri Rainforest and come across a herd of ten okapi, all peacefully browsing on leaves. You raise your camera to snap a picture...and realize you are dreaming. How do you know the scene before you isn't real? Hint


Question 4 of 10
4. Some okapi vocalizations have a very unusual characteristic. What is it? Hint


Question 5 of 10
5. Newborn okapi calves do not immediately follow their mothers, but instead engage in a special protective behavior. What is it called? Hint


Question 6 of 10
6. The coat of an okapi has some very interesting qualities, some of which are still under study by scientists. Which of the following is true of an okapi's coat? Hint


Question 7 of 10
7. The okapi is considered a threatened species. Which of these factors has contributed to the okapi's plight? Hint


Question 8 of 10
8. Which U.S. zoo was the first to exhibit the okapi in North America? Hint


Question 9 of 10
9. How can you tell male and female okapi apart? Hint


Question 10 of 10
10. If you ever have the chance to see an okapi, it may be doing something you've seen cows do. What is it? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 26 2024 : Linda_Arizona: 10/10
May 08 2024 : Guest 69: 7/10
Apr 27 2024 : Guest 65: 7/10
Apr 12 2024 : Guest 165: 2/10
Apr 11 2024 : Guest 204: 4/10
Apr 04 2024 : Guest 72: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where might you see an okapi in the wild?

Answer: The Ituri Rainforest in the Democratic Republic of Congo

A large concentration of wild okapi is found in the Ituri Rainforest, a region encompassing about 63,000 square kilometers. One fifth of that area is set aside specifically for the Okapi Wildlife Reserve.
2. What is the okapi's closest living relative?

Answer: The giraffe

The okapi is in the Family Giraffidae, and is closely related to the living giraffe. In simplest terms, the okapi is a short-necked forest giraffe, unchanged since the Miocene Epoch.
3. You are trekking through the Ituri Rainforest and come across a herd of ten okapi, all peacefully browsing on leaves. You raise your camera to snap a picture...and realize you are dreaming. How do you know the scene before you isn't real?

Answer: Okapi are solitary.

A herd of okapi, if only it were so. Okapi are solitary animals. The only time you would probably see more than one at a time is when a male and female have paired up briefly for breeding, or if a female has a calf with her.
4. Some okapi vocalizations have a very unusual characteristic. What is it?

Answer: They can communicate using infrasound like elephants do.

The okapi can produce infrasound vocalizations in the 14 Hz range. Infrasound is much lower than the human ear is able to perceive and can travel great distances. The closest living relative of the okapi, the giraffe, as well as the elephant, whale, alligator, and rhinoceros also use infrasound to communicate.
5. Newborn okapi calves do not immediately follow their mothers, but instead engage in a special protective behavior. What is it called?

Answer: Nesting

An okapi calf will "nest" intensively during the first several weeks of life, hiding itself away in dense vegetation and lying still all day. The mother okapi will return several times a day to nurse it.
6. The coat of an okapi has some very interesting qualities, some of which are still under study by scientists. Which of the following is true of an okapi's coat?

Answer: All of these

The coat of the okapi has a very dense, very soft texture much like velvet. The hairs are very short and rub off easily. An okapi's coat is also very oily, giving it waterproof qualities, a very useful thing if you happen to live in a rainforest. Coat markings are as individual as human fingerprints, although some traits can be traced through family lineages (i.e., fringed ears, "crinkle" marks on the muzzle, very dark or very light coats).
7. The okapi is considered a threatened species. Which of these factors has contributed to the okapi's plight?

Answer: All of these

Unfortunately, all of these factors have contributed to the increasing rarity of the okapi in the wild. The Okapi Wildlife Reserve in the Democratic Republic of Congo was declared a World Heritage Site in Danger by the United Nations Environmental Programme World Conservation Monitoring Centre (UNEP-WCMC)in 1998 after major intrustions into the reserve by armed militias, miners, refugees, and poachers.
8. Which U.S. zoo was the first to exhibit the okapi in North America?

Answer: Bronx Zoo in New York City

The Bronx Zoo put their first okapi on display to the public in 1937 and run a successful programme of breeding. Among the other American zoos to have okapis in captivity and contribute to the breeding program are San Diego Zoo and Dallas Zoo.
9. How can you tell male and female okapi apart?

Answer: Males have horns and are smaller than females.

Yes, the female okapi is larger! Male okapi are smaller and have small, skin-covered, bony "horns" called ossicones. Their relatives, the giraffes, have ossicones also.
10. If you ever have the chance to see an okapi, it may be doing something you've seen cows do. What is it?

Answer: Ruminating

Rumination is a trait common to okapi and cattle owing to the fact that both possess a four chambered stomach. Okapi are solitary animals and do not live in herds. Unlike cows, okapi are browers, and prefer leaves and twigs to grass. The okapi does not moo, but does make other vocalizations, including bleating by calves, honking by males who are ready to mate, and chuffing.

Some okapi vocalizations are done in infrasound, which is too low for human ears to hear.
Source: Author addax

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us