Quiz about Animal Fun Facts
Quiz about Animal Fun Facts

Animal Fun Facts Trivia Quiz


A trivia game to see what you know about all kinds of animals.

A multiple-choice quiz by GREEN_MONKEY80. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Mixed Animal Trivia
  8. »
  9. Animal Fun Facts

Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
362,614
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
5025
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Coromom (7/10), Guest 107 (9/10), Guest 70 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the smallest monkey in the world? Hint

Capuchin monkey
Orangutang
Pygmy marmoset
Lemur

2. What rare bird can mimic any sound it hears, such as a chainsaw, a crying child, or a jackhammer? Hint

Lyrebird
Parakeet
Canary
Macaw

3. What tiny, colorful bird flaps its wings at over 500 beats per minute? Hint

Hummingbird
Macaw
Finch
Cockatiel

4. What animal lives on mountainsides and uses its horns for battle? Hint

Antelope
Mountain goat
Moose
Elk

5. What bird lives in Antarctica, is often black and white in color and cannot fly? Hint

Emu
Penguin
Ostrich
Dodo

6. What animal is golden brown in color, can grow to around six feet tall and carries its babies in its belly pouch? Hint

Hyena
Bush baby
Kangaroo
Flying squirrel

7. What animal is small with a long tail, lives in sewers and carries disease deadly to humans? Hint

Cat
Black footed ferret
Weasel
Rat

8. What animal has no legs, slides on its belly, can grow up to 600 pounds and can eat a pig whole? Hint

Garter snake
Monocled cobra
Ball python
Anaconda

9. Which bird purrs or coos, is normally grey in color and is seen almost everywhere? Hint

Raven
Crow
Pigeon
Puffin

10. What large cat is golden colored, the male has a big fuzzy mane and both male and female hunt other animals as food? Hint

Lion
Ferret
House cat
Bengal cat




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the smallest monkey in the world?

Answer: Pygmy marmoset

The pygmy marmoset is the world's smallest monkey. Their tails are longer than their bodies. The heads can rotate a full 180 degrees. They come from Brazil and other close by warm places. A full grown pygmy can fit in a human hand. Their lifespan is 12 years. They eat fruits and small bugs. This monkey can leap 15 feet in the air.
2. What rare bird can mimic any sound it hears, such as a chainsaw, a crying child, or a jackhammer?

Answer: Lyrebird

The lyrebird has brown feathers. There are two breeds of lyrebirds. One breed is called the Albert's lyrebird. The other is the superb lyrebird. This bird lives in Australia, in thickly wooded forests. Males have 60 cm tails. When the tail is spread wide open, it is used to attract females to breed.

This is the only bird that can mimic any sound, such as a running chainsaw, a picture snapshot sound, or a crying baby.
3. What tiny, colorful bird flaps its wings at over 500 beats per minute?

Answer: Hummingbird

This bird flies, up, down, left, right, or backwards. Hummingbirds can fly in a figure 8 pattern. They use their long beaks, to feed on nectar, stored in long, tubular flowers. Hummingbirds do not walk or hop. The feet are used only for perching. Hummingbirds mate for life. People enjoy hanging feeders in their yards, so the hummingbirds can feed on artificial nectar.

Different species of hummingbirds flap with wings at various rates. The amethyst woodstar has been recorded beating its wings 80 times per second. That's almost 5,000 times a minute.
4. What animal lives on mountainsides and uses its horns for battle?

Answer: Mountain goat

There are many different breeds of this animal. Only one kind climbs on mountains. These goats do not grow very tall like their their ancestors. There are breeds of goats bred on farms. The farm keeper milks the goats to get goat milk and make goat milk soap, shampoo or conditioner. Sometimes sheepdogs are used to herd sheep, goats, or cows back into their pens.
5. What bird lives in Antarctica, is often black and white in color and cannot fly?

Answer: Penguin

This bird lives in Antarctica. There are several breeds of penguins. There is the Adelie penguin, emperor penguin, Fiordland penguin, little penguin, erect crested penguin, macaroni penguin, king penguin, and many more breeds. Penguins live in the southern hemisphere.

Some penguins eat fish, krill, squid and other seafood. Some breeds have long tail feathers that drag on the ground when they walk. Most often, penguins have white bellies and face feathers that nearly cover the small beak. Penguins mate for life,and the male takes care of the eggs. Penguins are playful, as they love sliding downhill on their bellies.

There are cold and warm weather penguins.
6. What animal is golden brown in color, can grow to around six feet tall and carries its babies in its belly pouch?

Answer: Kangaroo

This animal is a marsupial that lives in Australia.
7. What animal is small with a long tail, lives in sewers and carries disease deadly to humans?

Answer: Rat

Rats are often kept as pets, but wild ones carry diseases.
8. What animal has no legs, slides on its belly, can grow up to 600 pounds and can eat a pig whole?

Answer: Anaconda

This animal is a big danger to humans. They have been known to eat people.
9. Which bird purrs or coos, is normally grey in color and is seen almost everywhere?

Answer: Pigeon

This small bird is common in many places. This bird knows how to recognize every letter of the alphabet or pick out different people in photographs. Pigeons mate for life with one partner only. Pigeons fly in flocks of 30 or more. There is no documented proof that pigeons carry disease.
10. What large cat is golden colored, the male has a big fuzzy mane and both male and female hunt other animals as food?

Answer: Lion

The lion hunts live prey for food. Some zoos keep this animal on display in big cages. The lion is related all breeds of cats, domestic or wild. Lions generally hunt in groups, the females taking the lead. Male or female lions living a solitary life will hunt by themselves as they need to. The lions are carnivores. They live in the Savannah.

Sometimes, lions get prey twice their size. The head of the pride eats first and the others must wait until they are allowed to eat. Lions can have one or two cubs at a time.
Source: Author GREEN_MONKEY80

This quiz was reviewed by FunTrivia editor guitargoddess before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 29 2023 : Coromom: 7/10
Jan 28 2023 : Guest 107: 9/10
Jan 24 2023 : Guest 70: 7/10
Jan 24 2023 : grisham: 9/10
Jan 23 2023 : dan180dan180: 9/10
Jan 20 2023 : Guest 47: 8/10
Jan 19 2023 : Guest 65: 9/10
Jan 19 2023 : Guest 168: 10/10
Jan 18 2023 : reedy: 8/10

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us