FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Another Antelope Quiz
Quiz about Another Antelope Quiz

Another Antelope Quiz


This quiz is about the antelope of Southern Africa. I will describe the antelope, you tell me what it is. It is dedicated to Madison_17 and LordHaag, who think that a buck is a buck is biltong.

A multiple-choice quiz by 51percent. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Wild Mammals
  8. »
  9. Artiodactyls- Deer, Antelopes, Pigs etc.

Author
51percent
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
255,001
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1446
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: rossian (10/10), rahul0 (9/10), Guest 196 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. This tiny antelope is only about 35cm tall at the shoulders. It is slate grey in colour, with a blue-grey sheen. It has short pointed horns, just peeping out from a crest of hair. It has a wagging bushy tail, trimmed with white. The long facial glands give a hint of what type of antelope this is. Hint


Question 2 of 10
2. This is a large antelope, shiny black, with sharply contrasting white undersides and inner thighs. The long horns are transversely ridged, and sweep up and back in a pronounced curve. The face has black and white markings. Hint


Question 3 of 10
3. This medium-sized antelope is easily recognizable by the white blaze on its face. The blaze is generally broken by a brown band between the eyes. It is a medium size antelope, reddish-brown in colour, with simple lyre-shaped horns. Not to be confused with its cousin from the western cape, this antelope is found in the central open grassland regions. Hint


Question 4 of 10
4. This large antelope is much taller at the shoulder than at the rump, giving it an awkward look. It has a golden-brown colour, with black leg markings. A black blaze runs down its long pointed head. The horns are close set at the base, curve forward and out, then backwards and in, giving them a unique unusual shape. Hint


Question 5 of 10
5. This is a large dark-brown to black antelope with a long white horse-like tail, and white mane on the neck. Horns are found on both sexes, and drop steeply down, then twist forward and up. The horns on a male will form a boss over the top of the head. This antelope is found in scrub and open grasslands towards the western parts of southern Africa, and is not to be confused with its better-looking cousin. Hint


Question 6 of 10
6. This medium size antelope inhabits the open arid plains of the western parts of southern Africa. They have a dark brown side stripe separating the fawn-brown upper parts from the white underparts. They have lyrate horns. The ability to leap high into the air when running, is what gives them their name. Hint


Question 7 of 10
7. This is the largest of the small antelope species, and resembles the steenbok. The ram has erect, partially ridged horns. They have a black tipped tail. Their hindquarters are higher than the shoulders. Not very common, they are found in the north and eastern parts of southern Africa. Hint


Question 8 of 10
8. This very large antelope has a tawny colour, and straight horns with a slight spiral, on both sexes. Older bulls develop a large dewlap on the throat. Generally found in the northern parts of southern Africa, there is also a natural population in the Drakensberg. Hint


Question 9 of 10
9. The distinctive feature of this large antelope is the long rapier-like horns on both sexes. It has a thick neck, black facial and body markings and a long black horse-like tail. It occurs mainly in Namibia, but has been reintroduced to the western arid areas of South Africa. Hint


Question 10 of 10
10. This small antelope is the only antelope to walk on its hoof tips. It is wide spread throughout southern Africa, but confined to rocky areas. It is a stocky creature with a short muzzle, and sharp upright horns on the rams. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 19 2024 : rossian: 10/10
May 13 2024 : rahul0: 9/10
May 08 2024 : Guest 196: 10/10
May 07 2024 : Guest 146: 9/10
Apr 27 2024 : Guest 86: 8/10
Apr 04 2024 : Guest 72: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This tiny antelope is only about 35cm tall at the shoulders. It is slate grey in colour, with a blue-grey sheen. It has short pointed horns, just peeping out from a crest of hair. It has a wagging bushy tail, trimmed with white. The long facial glands give a hint of what type of antelope this is.

Answer: Blue Duiker

The blue duiker is the smallest antelope found in southern Africa. Both sexes have short horns, which are often hidden by their crest of hair on top of the head. Blue duiker are found in forests and dense bush.
2. This is a large antelope, shiny black, with sharply contrasting white undersides and inner thighs. The long horns are transversely ridged, and sweep up and back in a pronounced curve. The face has black and white markings.

Answer: Sable

The sable stands about 1.35m at the shoulders. Its horns resemble the roan antelope, but the body colour is different. Sable are grazers, and will generally be found in open woodland, with longish grass. They live in herds of 10-30 members.
3. This medium-sized antelope is easily recognizable by the white blaze on its face. The blaze is generally broken by a brown band between the eyes. It is a medium size antelope, reddish-brown in colour, with simple lyre-shaped horns. Not to be confused with its cousin from the western cape, this antelope is found in the central open grassland regions.

Answer: Blesbok

The name Blesbok is derived from the Dutch word for "Blazed antelope". Many game rangers though will tell you it is because they sneeze a lot, to get rid of bot flies from their nasal passages. They are closely related to the Bontebok.
4. This large antelope is much taller at the shoulder than at the rump, giving it an awkward look. It has a golden-brown colour, with black leg markings. A black blaze runs down its long pointed head. The horns are close set at the base, curve forward and out, then backwards and in, giving them a unique unusual shape.

Answer: Red Hartebeest

The two hartebeest species, the red and the Lichtenstein's are clumsy looking antelope with sloping backs and long narrow faces. The red hartebeest is found mainly in the drier north western areas of southern Africa. They are browsers, and do not rely on a regular open drinking water source. Red hartebeest form large herds, numbering from 20 to a few thousand.
5. This is a large dark-brown to black antelope with a long white horse-like tail, and white mane on the neck. Horns are found on both sexes, and drop steeply down, then twist forward and up. The horns on a male will form a boss over the top of the head. This antelope is found in scrub and open grasslands towards the western parts of southern Africa, and is not to be confused with its better-looking cousin.

Answer: Black Wildebeest

The black wildebeest is also known as the white-tailed gnu. According to legend, the black wildebeest was misbehaving when God was giving out animal parts, and was sent to the back of the queue. When he eventually got to the front, God only had a pair of deformed buffalo horns left, a plain dark skin without spots or stripes, and a few pieces of string to serve as a tail.
6. This medium size antelope inhabits the open arid plains of the western parts of southern Africa. They have a dark brown side stripe separating the fawn-brown upper parts from the white underparts. They have lyrate horns. The ability to leap high into the air when running, is what gives them their name.

Answer: Springbok

The springbok is the national animal of South Africa. They do not need surface water to survive. These antelope are versatile eaters, and will graze, browse and dig for roots and bulbs. They are often farmed for their venison and skins.
7. This is the largest of the small antelope species, and resembles the steenbok. The ram has erect, partially ridged horns. They have a black tipped tail. Their hindquarters are higher than the shoulders. Not very common, they are found in the north and eastern parts of southern Africa.

Answer: Oribi

Oribi occur in pairs or small herds with a maximum of four ewes to a ram. They prefer to eat short grass, but like long grass patches to be nearby for cover. When disturbed, they will give a sharp whistle, and run off rapidly, or lie down in tall grass.
8. This very large antelope has a tawny colour, and straight horns with a slight spiral, on both sexes. Older bulls develop a large dewlap on the throat. Generally found in the northern parts of southern Africa, there is also a natural population in the Drakensberg.

Answer: Eland

Eland are by far the largest of all antelope species. Weighing over 700 kg, it far outweighs the second largest species in southern Africa, the roan antelope, which are 270 to 300kg. Although it is large, it is an excellent jumper, and can clear a 2m high fence.
9. The distinctive feature of this large antelope is the long rapier-like horns on both sexes. It has a thick neck, black facial and body markings and a long black horse-like tail. It occurs mainly in Namibia, but has been reintroduced to the western arid areas of South Africa.

Answer: Gemsbok

The gemsbok is an oryx. It is not easily confused with any other antelope, due to its unique horns and black markings. They are nomadic creatures, moving to find new vegetation in the arid areas they inhabit.
10. This small antelope is the only antelope to walk on its hoof tips. It is wide spread throughout southern Africa, but confined to rocky areas. It is a stocky creature with a short muzzle, and sharp upright horns on the rams.

Answer: Klipspringer

Klip is the Afrikaans word for stone, and "stone-jumper" is an apt description for this antelope. They are very agile at moving over rocky ground, and at climbing steep rock covered slopes. Their hair is coarse and hollow, and in the past, was used for stuffing saddles.
Source: Author 51percent

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us