Quiz about Australian Wildlife
Quiz about Australian Wildlife

Australian Wildlife Trivia Quiz


How much do you know about Australian wildlife? Test your knowledge and have fun!

A multiple-choice quiz by Chianti. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Animals by Region
  8. »
  9. Australia

Author
Chianti
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
39,274
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
3788
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 111 (9/10), PHILVV (10/10), Guest 71 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What two well known animals are on the Australian Coat of Arms? Hint

Emu and Kangaroo
Koala and Dingo
Wombat and Lyrebird
Kangaroo and Numbat

2. Which of these Australian birds is flightless? Hint

Emu
Lyrebird
Mallee Fowl
Cockatoo

3. What is the spiky egg laying mammal of Australia called? Hint

Echinacea
Hedgehog
Echidna
Houndhog

4. Name the wild dog of Australia that originally came from Asia. Hint

Drongo
Australian bush walker
Wild hound
Dingo

5. Which of these is a flightless bird of Australia? Hint

Cockatoo
Casserole
Cassowary
Cassole

6. The koala eats exclusively the leaves of which tree? Hint

Eucalyptus
Karri
Jarrah
Ironbark

7. The largest living marsupial is the ... ? Hint

Red Kangaroo
Matchee's Tree Kangaroo
Western Grey Kangaroo
Tamar Wallaby

8. This bird is Australia's only stork? Also known as the Black-necked Stork. Hint

Australian Darter
Jabiru
Yellow- billed Spoonbill
Brolga

9. Australia's famous 'dancing' bird is the ... ? Hint

Jabiru
Brolga
Cassowary
Australian Bustard

10. Australia has 2 species of crocodile. One is the freshwater crocodile, can you name the other? Hint

Swamp
Estuarine
Mangrove
Cayman


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What two well known animals are on the Australian Coat of Arms?

Answer: Emu and Kangaroo

The reason that these 2 animals were chosen is because neither of them can walk backwards. Hence on the Coat of Arms they are both facing each other depicting a nation that ONLY goes forwards and never backwards.
2. Which of these Australian birds is flightless?

Answer: Emu

This is perhaps the most well known of the flightless birds of Australia. The male bird broods and raises the chicks.
3. What is the spiky egg laying mammal of Australia called?

Answer: Echidna

The Echidna's spikes are used as protection from predators. Its short sturdy legs and strong claws enable it to burrow beneath the soil as well as a tool for searching out its food of termites and ants.
4. Name the wild dog of Australia that originally came from Asia.

Answer: Dingo

The Dingo does not bark and does not have the distinctive 'dog smell' of domestic dogs.
5. Which of these is a flightless bird of Australia?

Answer: Cassowary

The Cassowary is often overlooked and yet it is notorious for its aggression and has actually killed humans in an attempt to defend its territory or chicks.
6. The koala eats exclusively the leaves of which tree?

Answer: Eucalyptus

Because the koala feeds exclusively on the leaves of the eucalypts which are low in energy and difficult to digest, the koala spends much of its daylight hours asleep in the fork of a tree.
7. The largest living marsupial is the ... ?

Answer: Red Kangaroo

The Red Kangaroo is the largest living marsupial and dominates the fauna of the arid regions of Australia. Males are usually red whilst the females may be grey, red or even a bluish grey leading to the description as 'blue fliers'.
8. This bird is Australia's only stork? Also known as the Black-necked Stork.

Answer: Jabiru

This bird is Australia's only stork. Pairs for life. A large area of wetland is needed to support 1 pair.
9. Australia's famous 'dancing' bird is the ... ?

Answer: Brolga

Famous for its dramatic and graceful dancing during mating season. Flocks are made up of family groups, each led by a male.
10. Australia has 2 species of crocodile. One is the freshwater crocodile, can you name the other?

Answer: Estuarine

The Estuarine Crocodile (also known as the Saltwater) is the world's largest living reptile. Although seen in the open ocean, this species is mostly estuarine. The Freshwater Crocodiles are smaller and prefer creeks and pools.
Source: Author Chianti

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 25 2023 : Guest 111: 9/10
Jan 23 2023 : PHILVV: 10/10
Jan 20 2023 : Guest 71: 5/10
Jan 07 2023 : Mumadeano: 7/10
Jan 06 2023 : Guest 68: 9/10
Dec 17 2022 : Guest 194: 10/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us