FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Bird Identifications
Quiz about Bird Identifications

Bird Identifications Trivia Quiz


Mostly North American species.

A multiple-choice quiz by card951. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Wild Birds

Author
card951
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
10,059
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
2069
Last 3 plays: bernie73 (3/10), Guest 64 (4/10), IconicYellow (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. This ocean wanderer has a wingspan of 11.5 feet. Hint


Question 2 of 10
2. This black-headed bird of the southern US coasts often finds life very amusing. Hint


Question 3 of 10
3. This colorful drake and his drab hen nest in tree cavities and are often seen perching on tree branches. Hint


Question 4 of 10
4. This member of a family of secretive skulkers of marshy areas can be readily identified by its black face and yellow bill. Hint


Question 5 of 10
5. This species is the only Penguin species to nest in South Africa Hint


Question 6 of 10
6. Familarly known as 'Jenny' in England, this small, brown bird is the only species of its family in England and you can find them year round in North America. Hint


Question 7 of 10
7. This small, masked inhabitant of fields and marshes has a 'thing' about witches. Hint


Question 8 of 10
8. Many think the Ring-necked Duck should be called the Ring-billed Duck. What color is the ring on its neck? Hint


Question 9 of 10
9. The only native owl species in the Hawaiian Islands, this ground nesting species is also widely occurring in Eurasia and the Americas. Hint


Question 10 of 10
10. The only member of the Stork family regularly occurring in North America.

Answer: (Two words)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 22 2024 : bernie73: 3/10
Jun 18 2024 : Guest 64: 4/10
Jun 13 2024 : IconicYellow: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This ocean wanderer has a wingspan of 11.5 feet.

Answer: Wandering Albatross

The family of Albatrosses have the longest wingspan of any birds. They spend almost their entire lives at sea, rarely coming within sight of land.
2. This black-headed bird of the southern US coasts often finds life very amusing.

Answer: Laughing Gull

3. This colorful drake and his drab hen nest in tree cavities and are often seen perching on tree branches.

Answer: Wood Duck

Wood Ducks are equipped with sharp claws. It's an unusual sight to be standing in the woods, looking 20 or more feet into the trees and find yourself looking at a duck!
4. This member of a family of secretive skulkers of marshy areas can be readily identified by its black face and yellow bill.

Answer: Sora

Rails are frequently heard more than seen, and once seen, not easily distinguished from one another. The Sora is often more cooperative for viewing and it's black face and short, yellow bill, make ID possible even with just a quick glimpse.
5. This species is the only Penguin species to nest in South Africa

Answer: Jackass Penguin

South Africa is home to more than 20 percent of the world's Jackass Penguins. These colonies have recently been threatened by an oil spill from a bulk carrier which sank off of Cape Town. The spill has been called the worst disaster to hit the colonies which were just recovering from a disastrous oil spill in 1994.
6. Familarly known as 'Jenny' in England, this small, brown bird is the only species of its family in England and you can find them year round in North America.

Answer: Winter Wren

This small bird is the only wren found in England, where it is called simply a wren.
7. This small, masked inhabitant of fields and marshes has a 'thing' about witches.

Answer: Common Yellowthroat

The brightly colored warbler has a prominent black mask. It's song is a loud, distinctive 'witchity, witchity, witchity, witch'
8. Many think the Ring-necked Duck should be called the Ring-billed Duck. What color is the ring on its neck?

Answer: cinnamon

The cinnamon ring on the dark neck of this species is rarely seen in the field, in contrast to the bold, white ring near the tip of the bill.
9. The only native owl species in the Hawaiian Islands, this ground nesting species is also widely occurring in Eurasia and the Americas.

Answer: Short-eared Owl

10. The only member of the Stork family regularly occurring in North America.

Answer: Wood Stork

The Wood Stork breeds along the southern coast and is a rare wanderer during postbreeding dispersal as far north as Maine and British Columbia. The Jabiru, a stork of Central and South America, is only an accidental straggler in North America.
Source: Author card951

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us