FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Born in the Wild Elephant
Quiz about Born in the Wild Elephant

Born in the Wild: Elephant Trivia Quiz


Here's my third 'Born in the Wild' quiz. In this one, we'll learn about the reproductive behaviour of Earth's largest land mammals: Elephants.

A multiple-choice quiz by ElusiveDream. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Wild Mammals
  8. »
  9. Elephants

Author
ElusiveDream
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
371,021
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
729
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 8 (9/10), Guest 108 (10/10), Guest 107 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. What do we call baby elephants? Hint


Question 2 of 10
2. Elephants give birth standing up.


Question 3 of 10
3. At what age does a female African elephant reach sexual maturity? Hint


Question 4 of 10
4. Typically, at any one time, how many babies would a female elephant produce? Hint


Question 5 of 10
5. How long would a baby elephant stay with its family herd? Hint


Question 6 of 10
6. What do we call the physical and behavioural condition that male elephants experience once they become sexually mature? Hint


Question 7 of 10
7. Both male and female African elephants have tusks.


Question 8 of 10
8. How long is an elephant's gestation period? Hint


Question 9 of 10
9. What's an elephant's average lifespan? Hint


Question 10 of 10
10. Why do elephants usually give birth at night? Hint





Most Recent Scores
Today : Guest 8: 9/10
Feb 19 2024 : Guest 108: 10/10
Feb 15 2024 : Guest 107: 10/10
Feb 14 2024 : Guest 68: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What do we call baby elephants?

Answer: calves

Baby elephants are called calves. At birth, they can weigh up to 100kg.

A puggle is a baby echidna (or platypus), a leveret is a baby hare and a porcupette is a baby porcupine.
2. Elephants give birth standing up.

Answer: True

Like giraffes, elephants give birth standing up. For the baby, it's a rather rude welcome into the world.
3. At what age does a female African elephant reach sexual maturity?

Answer: ten

Male African elephants reach sexual maturity between the ages of twelve and fifteen. It's the same for male Asian elephants. Female Asian elephants start breeding between the ages of twelve and fourteen.

While female elephants live in herds of between five and ten individuals, males live alone.
4. Typically, at any one time, how many babies would a female elephant produce?

Answer: one

Normally a female elephant would only give birth to one baby, however, on rare occasions, there may be twins.
5. How long would a baby elephant stay with its family herd?

Answer: it depends on the baby's gender

Female calves will stay with their family herd permanently. Males, however, leave the herd once they reach sexual maturity.
6. What do we call the physical and behavioural condition that male elephants experience once they become sexually mature?

Answer: musth

Musth is caused by an elevation of testosterone. It's best to avoid elephants that are going through musth as they can be very aggressive and unpredictable.

Gedra, Dhaqmin, and Kuishi are all words found in various African languages.
7. Both male and female African elephants have tusks.

Answer: True

Unlike Asian elephants, where tusks are only found on the males, both male and female African elephants have tusks. These tusks can grow between 1.5 and 2.5 metres long.
8. How long is an elephant's gestation period?

Answer: twenty-two months

At twenty-two months, elephants have the longest known gestation period for any animal. Although the calf is fully developed by the 19th month, it will not be born for another three months. By this time, it will have grown big enough to be able feed from its mother.
9. What's an elephant's average lifespan?

Answer: between 60 and 80 years

While droughts and predators (including humans) kill hundreds of elephants every year, the average lifespan is somewhere between sixty and eighty years. Elephants are social animals and, like us, they grieve when a loved one dies.
10. Why do elephants usually give birth at night?

Answer: for protection

While there have been occasions where captive elephants have given birth during the day, it's much safer for their wild cousins to give birth at night. The cover of darkness helps to hide the newborn calf from predators.
Source: Author ElusiveDream

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Born In The Wild:

Every day on the land as well as in rivers, lakes and oceans, new lives are beginning. My 'Born In The Wild' series looks at the reproductive habits of various animals.

  1. Born in the Wild: Kangaroo Average
  2. Born in the Wild: Tiger Average
  3. Born in the Wild: Elephant Easier
  4. Born in the Wild: Crocodile Average
  5. Born in the Wild: Dolphin Average
  6. Born in the Wild: Emu Average
  7. Born in the Wild: Whale Average
  8. Born in the Wild: Shark Average

3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us