FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Born in the Wild Emu
Quiz about Born in the Wild Emu

Born in the Wild: Emu Trivia Quiz


Welcome to my sixth 'Born in the Wild' quiz. In this quiz, we'll look at the reproductive behaviour of an Australian icon and the world's second-largest bird, the emu.

A multiple-choice quiz by ElusiveDream. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Wild Birds
  8. »
  9. Wild Birds Australia

Author
ElusiveDream
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
372,615
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
521
Last 3 plays: jonnowales (5/10), Guest 184 (3/10), Guest 72 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. At what age would emu chicks be considered fully-grown and able to breed? Hint


Question 2 of 10
2. Mum or dad? Who cares for the eggs and chicks when they've hatched?

Answer: (One Word: mum or dad)
Question 3 of 10
3. During the breeding season, males fight for the right to mate.


Question 4 of 10
4. In which months do emus usually breed in Australia? Hint


Question 5 of 10
5. How would a male emu show his interest in a potential mate? Hint


Question 6 of 10
6. What colour are emu eggs? Hint


Question 7 of 10
7. Emu nests usually consist of what? Hint


Question 8 of 10
8. Emu chicks are easily recognized by their colouring. So what colours are they? Hint


Question 9 of 10
9. What's the average number of eggs a female emu usually lays? Hint


Question 10 of 10
10. You can get genetically identical emu twins.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 11 2024 : jonnowales: 5/10
Apr 04 2024 : Guest 184: 3/10
Mar 16 2024 : Guest 72: 6/10
Mar 03 2024 : Jaydel: 4/10
Mar 02 2024 : Guest 8: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. At what age would emu chicks be considered fully-grown and able to breed?

Answer: one year

Emu chicks grow quickly, reaching their full adult size within twelve to fourteen months. They will usually stay with their family group for a further six months before leaving to breed and establish their own territories.
2. Mum or dad? Who cares for the eggs and chicks when they've hatched?

Answer: dad

Usually, after eggs are laid, the female will leave in search of another mate. Thus, it's up to the male to incubate and protect the eggs then care for the chicks when they've hatched.
3. During the breeding season, males fight for the right to mate.

Answer: False

With most land and aquatic animals, the males fight each other for the right to mate. Believe it or not, with emus, it happens the other way around. It's the females who fight for a mate, not the males.
4. In which months do emus usually breed in Australia?

Answer: May and June

Emus form breeding pairs during summer. However, mating doesn't occur until late autumn or early winter.
5. How would a male emu show his interest in a potential mate?

Answer: by swaying and puffing out his feathers

If a male is interested in a parading female, he has a number of ways in which to show it. This includes swaying his body, neck stretching, puffing out his feathers and pecking the ground. If the female sits and raises her rump, it shows the male that she's accepted him as her mate.

However, things can get violent if a female tries to attract the attention of a male who already has a partner, especially if the male shows an interest in the second female.
6. What colour are emu eggs?

Answer: green

When first laid, the eggs are pale green. As the incubation process progresses, the eggs change to their more recognisable dark emerald colour.
7. Emu nests usually consist of what?

Answer: tree bark and other vegetation

Being unable to fly, emus have to nest on the ground. Therefore, they prefer open areas where they have a good view of their surroundings and potential predators.
8. Emu chicks are easily recognized by their colouring. So what colours are they?

Answer: brown with white stripes

Emu chicks are brown with white stripes. The stripes provide camouflage from predators such as dingoes, monitor lizards, foxes and wedge-tailed eagles. As the chicks grow, their stripes disappear.
9. What's the average number of eggs a female emu usually lays?

Answer: eleven

Although the average number is eleven, females have been known to lay as many as twenty eggs.
10. You can get genetically identical emu twins.

Answer: True

As strange as it sounds, this is true. In 1994, an emu farm in Cloyton, New Zealand, produced the world's first genetically identical emu twins.
Source: Author ElusiveDream

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Born In The Wild:

Every day on the land as well as in rivers, lakes and oceans, new lives are beginning. My 'Born In The Wild' series looks at the reproductive habits of various animals.

  1. Born in the Wild: Kangaroo Average
  2. Born in the Wild: Tiger Average
  3. Born in the Wild: Elephant Easier
  4. Born in the Wild: Crocodile Average
  5. Born in the Wild: Dolphin Average
  6. Born in the Wild: Emu Average
  7. Born in the Wild: Whale Average
  8. Born in the Wild: Shark Average

4/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us