FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Born in the Wild Crocodile
Quiz about Born in the Wild Crocodile

Born in the Wild: Crocodile Trivia Quiz


Welcome to my fourth 'Born in the Wild' quiz. In this quiz, we'll be learning about the reproductive behaviour of the group of large aquatic reptiles that we call crocodiles.

A multiple-choice quiz by ElusiveDream. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Reptiles and Amphibians
  8. »
  9. Crocodiles

Author
ElusiveDream
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
371,902
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
565
Last 3 plays: Guest 8 (6/10), Jaydel (5/10), Guest 107 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. Crocodiles care for their young.


Question 2 of 10
2. Found in Australia, freshwater crocodiles lay their eggs in August. In which month do the eggs begin to hatch? Hint


Question 3 of 10
3. About how big is a newly-hatched American crocodile? Hint


Question 4 of 10
4. From what materials do crocodiles usually build their nests? Hint


Question 5 of 10
5. What would a baby freshwater crocodile eat? Hint


Question 6 of 10
6. Female Nile crocodiles like to nest close together.


Question 7 of 10
7. The gender of a crocodile hatchling is determined by genetics.


Question 8 of 10
8. How many eggs does a female American crocodile usually lay? Hint


Question 9 of 10
9. At what length does a male Nile crocodile reach sexual maturity? Hint


Question 10 of 10
10. When looking at adult saltwater crocodiles, what's the easiest way to tell the difference between males and females? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 02 2024 : Guest 8: 6/10
Feb 26 2024 : Jaydel: 5/10
Feb 15 2024 : Guest 107: 4/10
Feb 10 2024 : Guest 72: 6/10
Feb 04 2024 : Guest 92: 9/10
Jan 30 2024 : Guest 76: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Crocodiles care for their young.

Answer: True

Unlike most reptiles, where the young are left to fend for themselves after hatching, crocodiles care for their young. Most species (excluding freshwater crocodiles) will fiercely guard their nests until the eggs hatch. They will then dig the babies out and carefully carry them to the water.

In some species, the young will stay with their mother for up to eight months, and while the adults have no natural predators besides humans, hatchlings and juveniles are seen as food for fish, birds, larger crocodiles, lizards, tigers and leopards.
2. Found in Australia, freshwater crocodiles lay their eggs in August. In which month do the eggs begin to hatch?

Answer: November

A few days before hatching, the babies start to squeak. This induces a synchronized hatching and also stimulates an adult to open the nest.
3. About how big is a newly-hatched American crocodile?

Answer: eleven inches

When they hatch, American crocodiles measure roughly eleven inches long and weigh sixty grams. Males will grow to around four metres and weigh 382kg while females reach a length of three metres and weigh 173kg.
4. From what materials do crocodiles usually build their nests?

Answer: mud and vegetation

Crocodiles usually build their nests on riverbanks, using mud and rotting vegetation.
5. What would a baby freshwater crocodile eat?

Answer: small fish, crustaceans and insects

Hatchings eat mostly insects, small fish and crustaceans. As they grow, they move onto larger prey such as birds, other reptiles and small mammals.
6. Female Nile crocodiles like to nest close together.

Answer: True

Nile crocodiles are very sociable, sharing food and basking spots. Preferred nesting locations include riverbanks and dry creek beds, with small groups of females nesting close together.
7. The gender of a crocodile hatchling is determined by genetics.

Answer: False

Unlike mammals, where the gender of the young is determined by genetics, the gender of a crocodile is determined by the temperature inside the nest. For example, if the nest of a saltwater crocodile has a low temperature, most of the hatchlings will be female. If the temperature is high, most of the hatchlings will be male.

Nile crocodiles are slightly different. If the nest temperature is either below 31 degrees or above 34 degrees, most of the hatchlings will be female. However, to produce mostly males, the heat in the nest would have to be between these two temperatures.
8. How many eggs does a female American crocodile usually lay?

Answer: between 30 and 70

When it comes time for them to breed, male American crocodiles attract females with low-frequency bellows. After mating, the female will dig a large hole in the riverbank, laying anywhere between thirty and seventy soft-shelled eggs. She will then viciously guard her nest until the eggs hatch.
9. At what length does a male Nile crocodile reach sexual maturity?

Answer: three metres

Male Nile crocodiles don't reach sexual maturity until they've grown to a length of around three metres. Females reach sexual maturity at a length of between 2 and 2.5 metres.
10. When looking at adult saltwater crocodiles, what's the easiest way to tell the difference between males and females?

Answer: body size

Male saltwater crocodiles can reach a length of around seven metres, although the average length is around five metres. Females reach a length of around three metres.
Source: Author ElusiveDream

This quiz was reviewed by FunTrivia editor guitargoddess before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Born In The Wild:

Every day on the land as well as in rivers, lakes and oceans, new lives are beginning. My 'Born In The Wild' series looks at the reproductive habits of various animals.

  1. Born in the Wild: Kangaroo Average
  2. Born in the Wild: Tiger Average
  3. Born in the Wild: Elephant Easier
  4. Born in the Wild: Crocodile Average
  5. Born in the Wild: Dolphin Average
  6. Born in the Wild: Emu Average
  7. Born in the Wild: Whale Average
  8. Born in the Wild: Shark Average

3/3/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us