FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Born in the Wild Kangaroo
Quiz about Born in the Wild Kangaroo

Born in the Wild: Kangaroo Trivia Quiz


Welcome to my 'Born in the Wild' quiz series, where we'll be investigating the reproductive behaviours of a selection of animals. Our first animal is the kangaroo.

A multiple-choice quiz by ElusiveDream. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Animals by Region
  8. »
  9. Australia

Author
ElusiveDream
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
370,755
Updated
Jan 07 24
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
628
Last 3 plays: Guest 73 (7/10), Guest 204 (6/10), jonnowales (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. Female kangaroos have the ability to delay the birth of a baby until their previous baby is no longer living in the pouch.


Question 2 of 10
2. At what age does a male Eastern grey kangaroo reach sexual maturity? Hint


Question 3 of 10
3. How long is a red kangaroo's gestation period? Hint


Question 4 of 10
4. What's the easiest way to tell the difference between male and female red kangaroos? Hint


Question 5 of 10
5. Kangaroos live in groups called a mob. During their breeding season, how do males establish dominance and the right to mate with the females? Hint


Question 6 of 10
6. Female kangaroos have multiple vaginas.


Question 7 of 10
7. Kangaroos have been observed engaging in something called alloparental care. What does this mean? Hint


Question 8 of 10
8. Female kangaroos are able to care for multiple babies all at the same time.


Question 9 of 10
9. Some male mammals use their penises for both mating and expelling urine. Male kangaroos, however, can't do this. Why? Hint


Question 10 of 10
10. Not all joeys will survive to reach adulthood. What's the main thing that causes a high mortality rate? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 19 2024 : Guest 73: 7/10
Apr 16 2024 : Guest 204: 6/10
Apr 11 2024 : jonnowales: 6/10
Apr 11 2024 : Nhoj_too: 6/10
Apr 09 2024 : Jane57: 8/10
Apr 04 2024 : Guest 184: 7/10
Mar 28 2024 : Guest 1: 8/10
Mar 22 2024 : Guest 1: 7/10
Mar 07 2024 : gogetem: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Female kangaroos have the ability to delay the birth of a baby until their previous baby is no longer living in the pouch.

Answer: True

This is called embryonic diapause. Kangaroos are the only animals known to have this ability.
2. At what age does a male Eastern grey kangaroo reach sexual maturity?

Answer: two years

Males reach sexual maturity at two years of age. Females mature a little earlier. Adverse conditions such as drought may delay sexual maturity.
3. How long is a red kangaroo's gestation period?

Answer: thirty three days

Baby kangaroos are called joeys. When a joey is born, it climbs from the birth canal all the way through its mother's thick fur to the pouch on her abdomen, where it will stay for another 190 days. Let's keep in mind that this is a big journey for a baby that is blind, hairless and no bigger than a jellybean.
4. What's the easiest way to tell the difference between male and female red kangaroos?

Answer: body size and colouration

Male red kangaroos are much larger than the females, standing roughly two metres tall, 2.8 metres long and weighing up to 90kg. Females stand between one and 1.5 metres tall, measure 1.9 metres long and weigh roughly 40kg.

There's also a difference in fur colour. Males are pale or brick red while females are bluish-grey.
5. Kangaroos live in groups called a mob. During their breeding season, how do males establish dominance and the right to mate with the females?

Answer: boxing matches

Known as "boomers", fully-grown male kangaroos engage in frequent boxing matches with other males during the breeding season. With their long tails providing bodily support, they use their powerful legs to kick each other until one finally gives up the fight.
6. Female kangaroos have multiple vaginas.

Answer: True

Believe it or not, female kangaroos have three vaginas and two uteruses. Two vaginas carry sperm to the uteruses while the third is the one used by the baby during birth.
7. Kangaroos have been observed engaging in something called alloparental care. What does this mean?

Answer: females will adopt the joeys of other females

Alloparental care means a baby is cared for by someone else as well as its actual parents. Elephants, monkeys and wolves have also been seen engaging in this type of behaviour.
8. Female kangaroos are able to care for multiple babies all at the same time.

Answer: True

They have two adaptations that allow them to do this. First is their ability to delay the development and birth of a baby in the uterus. Secondly, they produce two different types of milk. So they can have three babies at the same time: one living permanently outside the pouch, one living in the pouch and an unborn baby in the uterus.
9. Some male mammals use their penises for both mating and expelling urine. Male kangaroos, however, can't do this. Why?

Answer: their penises are not attached to their bladders

Unlike some mammals, such as humans, the penis of a male kangaroo is not connected to the bladder. Therefore, the only time the male uses his penis is during mating.
10. Not all joeys will survive to reach adulthood. What's the main thing that causes a high mortality rate?

Answer: drought

This is why kangaroos have such a unique reproduction cycle. In times of drought female kangaroos become infertile. They will not become fertile again until there is enough food and water to sustain a joey.
Source: Author ElusiveDream

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Born In The Wild:

Every day on the land as well as in rivers, lakes and oceans, new lives are beginning. My 'Born In The Wild' series looks at the reproductive habits of various animals.

  1. Born in the Wild: Kangaroo Average
  2. Born in the Wild: Tiger Average
  3. Born in the Wild: Elephant Easier
  4. Born in the Wild: Crocodile Average
  5. Born in the Wild: Dolphin Average
  6. Born in the Wild: Emu Average
  7. Born in the Wild: Whale Average
  8. Born in the Wild: Shark Average

4/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us