FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Camel Crickets  Whats up with them
Quiz about Camel Crickets  Whats up with them

Camel Crickets - What's up with them? Quiz


This is a quiz about camel crickets. Brought to you by Polaris101's Quiz Challenge. Enjoy!

A multiple-choice quiz by zebra101. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Invertebrates
  8. »
  9. Insects

Author
zebra101
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
313,231
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
429
Last 3 plays: Guest 73 (2/10), Guest 173 (4/10), mickeyp (8/10).
Question 1 of 10
1. Why are camel crickets named after camels? Hint


Question 2 of 10
2. Which of these is NOT true of camel crickets? Hint


Question 3 of 10
3. Which of these is NOT another name for camel crickets? Hint


Question 4 of 10
4. What family are camel crickets in? Hint


Question 5 of 10
5. Camel crickets like which two things in their habitats? Hint


Question 6 of 10
6. What is a baby camel cricket called? Hint


Question 7 of 10
7. How do camel crickets affect humans when they come into houses? Hint


Question 8 of 10
8. Where does the camel cricket subfamily Hadenoecus live? Hint


Question 9 of 10
9. Fill in the blank: Tachycines asynamorous is the scientific name for the ___________ camel cricket. Hint


Question 10 of 10
10. If all else fails, what will camel crickets eat? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 09 2024 : Guest 73: 2/10
Apr 05 2024 : Guest 173: 4/10
Mar 27 2024 : mickeyp: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Why are camel crickets named after camels?

Answer: They have slightly humped backs.

Camel crickets have long antennae and can jump high. They can be light or dark brown with darker spots and can grow up to one and a half inches long. They eat almost anything and are found on most continents.
2. Which of these is NOT true of camel crickets?

Answer: Camel crickets are attracted to light.

Camel crickets actually avoid light. They like dark places to live. Unlike field crickets, camel crickets don't chirp or have wings. Their long legs make them resemble spiders.
3. Which of these is NOT another name for camel crickets?

Answer: log crickets

They are known as cave crickets because they are often found in caves. The names spider crickets and humpback crickets come from their appearance. They are also sometimes referred to sprickets or spickets, a mixture of spider and cricket. Stone cricket is another name for them as well.
4. What family are camel crickets in?

Answer: Rhaphidophoridae

Camel crickets are in the order Orthoptera. They were placed into the family Rhaphidophoridae by Brunner von Wattenwyl in 1888. Field crickets are in the Gryllidae (Ignacio Bolívar, 1878).
5. Camel crickets like which two things in their habitats?

Answer: moistness and darkness

In houses, they are usually found in basements. They like to live in caves, logs, or under stones. They also like cool places. Extreme heat outside makes them come indoors.
6. What is a baby camel cricket called?

Answer: nymph

Nymphs hatch from eggs. They look a lot like the adults except that they are smaller and translucent.
7. How do camel crickets affect humans when they come into houses?

Answer: They damage paper and fabric products.

Camel crickets eat paper and fabric products. Although people tend to be scared of them, they are harmless to humans. They aren't known to reproduce very much indoors.
8. Where does the camel cricket subfamily Hadenoecus live?

Answer: Southeastern U.S.

Many of the Hadenoecus camel crickets live in the Mammoth Cave system in Kentucky. They have been known to jump to scare off threats.
9. Fill in the blank: Tachycines asynamorous is the scientific name for the ___________ camel cricket.

Answer: greenhouse

As their name suggests, they tend to live in greenhouses. They originally came from Eastern Asia. They are less than an inch long and they are a yellowish brown.
10. If all else fails, what will camel crickets eat?

Answer: both of these

They will only eat their own limbs if there is nothing else for them to eat. They do eat each other more commonly than themselves. They also eat leaf debris, fabric, and decaying plants.
Source: Author zebra101

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us