FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Capybaras
Quiz about Capybaras

Capybaras Trivia Quiz


This is a quiz on a very big rodent, the capybara!

A multiple-choice quiz by smartee123. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Wild Mammals
  8. »
  9. Rodents

Author
smartee123
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
272,542
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1147
Last 3 plays: UncleMcDunk (5/10), rossian (10/10), Guest 131 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. Where would you most likely find a capybara? Hint


Question 2 of 10
2. Capybaras live in groups that are led by what? Hint


Question 3 of 10
3. What does the word "capybara" mean? Hint


Question 4 of 10
4. Which of the following is not a predator of the capybara? Hint


Question 5 of 10
5. A baby capybara is called a pup.


Question 6 of 10
6. Why is it so hard for capybaras to get scratches? Hint


Question 7 of 10
7. What kind of noises do capybaras make to communicate? Hint


Question 8 of 10
8. A capybara's feet aren't webbed.


Question 9 of 10
9. Why is it hard to see the capybara when it is in the water (but not underwater)? Hint


Question 10 of 10
10. You can teach a pet capybara simple tricks.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 23 2024 : UncleMcDunk: 5/10
May 19 2024 : rossian: 10/10
May 15 2024 : Guest 131: 4/10
May 15 2024 : Guest 5: 4/10
May 03 2024 : Guest 195: 7/10
May 02 2024 : Linda_Arizona: 8/10
May 01 2024 : Guest 95: 5/10
Apr 24 2024 : Guest 72: 7/10
Apr 14 2024 : Guest 108: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where would you most likely find a capybara?

Answer: In a densely forested area with bodies of waters nearby

Capybaras are actually semi-aquatic. Their diet consists of grasses, aquatic plants, grains, and fruit. They are found mostly in South America.
2. Capybaras live in groups that are led by what?

Answer: A dominant male

Capybaras usually live in groups of 10-30 capybaras. The dominant male will keep his position by chasing the subordinate males (rarely will the males fight).
3. What does the word "capybara" mean?

Answer: Master of the grass

The word "capybara" is from the native people of South America. Capybaras have also earned the nickname "water hogs".
4. Which of the following is not a predator of the capybara?

Answer: tiger

Some other predators of the capybara are piranhas, wild dogs and the puma. When scared or threatened, capybaras will run into the water.
5. A baby capybara is called a pup.

Answer: True

The average number of pups in a new litter is 4-5, although a group of capybaras can have several litters at a time. This could lead to the group of capybaras having about 15 new pups.
6. Why is it so hard for capybaras to get scratches?

Answer: Their hair protects them

Capybaras have thin coarse hair that protects them but the hair doesn't overheat their bodies. The heat of the sun can dry out their skin. Capybaras like to stay in the shade or wallow in the mud.
7. What kind of noises do capybaras make to communicate?

Answer: All of these

They can also make grunting, purring and clicking noises. Capybaras usually bark to warn others of danger.
8. A capybara's feet aren't webbed.

Answer: False

The capybara's webbed feet help with swimming and walking on soggy ground. Capybaras often check how soft the ground in front of them is before walking on it.
9. Why is it hard to see the capybara when it is in the water (but not underwater)?

Answer: Only their eyes, ears and nostrils show

Capybaras can stay completely underwater for up to 5 minutes.
10. You can teach a pet capybara simple tricks.

Answer: True

You can actually teach a capybara how to sit and beg (and some other things). If you adopt a capybara at a young age then you can even teach it how to walk on a leash.
Source: Author smartee123

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us