FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Flying Squirrel Fundamentals
Quiz about Flying Squirrel Fundamentals

Flying Squirrel Fundamentals Trivia Quiz

Learn about the North American flying squirrel

What do you know about flying squirrels? Come with me on this fascinating journey about these cute little critters.

A multiple-choice quiz by Trufflesss. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Wild Mammals
  8. »
  9. Rodents

Author
Trufflesss
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
412,359
Updated
Apr 01 24
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
118
Last 3 plays: turtle52 (6/10), rupert774 (4/10), klrunning (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is the scientific name of the flying squirrel which encompasses all 50 species of them? Hint


Question 2 of 10
2. North American flying squirrels glow under UV light. What colour do they glow? Hint


Question 3 of 10
3. Like bats, flying squirrels are capable of true flight.


Question 4 of 10
4. What is the nest of a flying squirrel called? Hint


Question 5 of 10
5. The gestation period of a flying squirrel is the same as the original meaning of 'quarantine'. How long is that? Hint


Question 6 of 10
6. What is a flying squirrel's patagium? Hint


Question 7 of 10
7. What are flying squirrels' patagia made of? Hint


Question 8 of 10
8. North American flying squirrels are crepuscular (active at dawn or at dusk).


Question 9 of 10
9. What type of diet do flying squirrels have? Hint


Question 10 of 10
10. Flying squirrels can make good pets.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 17 2024 : turtle52: 6/10
Apr 17 2024 : rupert774: 4/10
Apr 17 2024 : klrunning: 4/10
Apr 17 2024 : Guest 5: 6/10
Apr 16 2024 : BarbaraMcI: 6/10
Apr 16 2024 : Guest 198: 7/10
Apr 13 2024 : 4wally: 7/10
Apr 13 2024 : Nhoj_too: 6/10
Apr 13 2024 : Guest 73: 4/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the scientific name of the flying squirrel which encompasses all 50 species of them?

Answer: Pteromyini

The term, 'pteromyini', comes from Ancient Greek 'pteros' meaning 'wing' and 'mus' meaning mouse'. Pavo cristatus Is the Indian peafowl, Sciurus vulgaris is the red squirrel, and Sciurus carolinensis is the scientific name for the grey squirrel.
2. North American flying squirrels glow under UV light. What colour do they glow?

Answer: pink

Yes, they glow bright pink! One night, a biologist in Wisconsin, USA was looking for frogs and types of flora that glow under UV light. He heard a flying squirrel chirping and shone the UV at it as it glided by. It was bright pink. Stuffed specimens over 100 years old from museums glow as well. It is believed that this adaptation makes the squirrels more visible to each other.
3. Like bats, flying squirrels are capable of true flight.

Answer: False

Flying squirrels don't have wings, so they don't actually fly. They have flaps of skin that they use to glide from branch to branch. Flying squirrels actually use their tails for steering.
4. What is the nest of a flying squirrel called?

Answer: a drey

Depending on the species of flying squirrel and the region, the size of the drey and the materials used for construction will vary. Common materials are leaves, moss, twigs, lichen, and bark.
5. The gestation period of a flying squirrel is the same as the original meaning of 'quarantine'. How long is that?

Answer: 40 days

Flying squirrels mate in late winter and give birth to helpless young whose eyes and ears are closed. Only the females take care of their offspring which are known as kits. They will nurse their babies for 65 days.
6. What is a flying squirrel's patagium?

Answer: its flaps

The patagium (patagia, pl) is a flap that the squirrels use for gliding. The patagia connect from their wrists to their ankles and form a square that they use like a parachute.
7. What are flying squirrels' patagia made of?

Answer: specialized cartilage

The flaps are made from specialized cartilage that is not found in other gliding animals. Flying squirrels don't have a means of propulsion, which precludes them from being capable of true flight. They are able to glide up to 150 feet (45 metres) at a time, though.
8. North American flying squirrels are crepuscular (active at dawn or at dusk).

Answer: False

Both North American flying squirrel species are completely nocturnal. They venture out at night to forage for food. Some will go to the ground but most prefer to stay in the trees.
9. What type of diet do flying squirrels have?

Answer: omnivorous

Flying squirrels are omnivores. They eat nuts, fruit, spiders, fungi, birds, seeds, eggs, mushrooms, worms, birds, etc. They can eat similar things in captivity but they also enjoy hamster pellets, birdseed, and fresh vegetables as well.
10. Flying squirrels can make good pets.

Answer: True

Flying squirrels can be good pets as long as they are cared for properly. Make sure you are adequately prepared to care for them. In addition, the legalities of owning flying squirrels do vary from place to place, so make sure you educate yourself on the laws in your area before obtaining one of these beautiful creatures.
Source: Author Trufflesss

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us