FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Muskrat Luv
Quiz about Muskrat Luv

Muskrat Luv! Trivia Quiz


This quiz, dedictaed to the often misunderstood muskrat, fills a major gap in the Funtrivia rodents category (being the first of its kind). It's also a response to an author challenge. Enjoy!

A multiple-choice quiz by timence. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Wild Mammals
  8. »
  9. Rodents

Author
timence
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
351,794
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
360
Last 3 plays: Guest 50 (6/10), Guest 108 (5/10), Guest 72 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. What kind of habitat do muskrats live in or near? Hint


Question 2 of 10
2. Muskrats are true rats (of the genus Rattus).


Question 3 of 10
3. Relative to brown rats, how heavy are muskrats? Hint


Question 4 of 10
4. Which part of the muskrat accounts for about half its length? Hint


Question 5 of 10
5. Which continent are muskrats native to? Hint


Question 6 of 10
6. Like rats, muskrats are classified as what in terms of their diet? Hint


Question 7 of 10
7. Muskrats are classified as nocturnal animals.


Question 8 of 10
8. As it turns out the title of this quiz is actually taken from a song about muskrats! Which pop duo, more famous for songs like "Do That To Me One More Time" and "Love Will Keep Us Together" recorded the song "Muskrat Love" in 1976? Hint


Question 9 of 10
9. Muskrats are edible, and are sometimes eaten by humans.


Question 10 of 10
10. Apart from humans (who trap them for fur and often hit them unintentionally with cars), what is the biggest danger to muskrats in the US? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 09 2024 : Guest 50: 6/10
May 05 2024 : Guest 108: 5/10
Apr 24 2024 : Guest 72: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What kind of habitat do muskrats live in or near?

Answer: Wetlands

Muskrats tend to inhabit wetlands, including both salt and fresh-water areas, such as rivers, lakes, or ponds.
2. Muskrats are true rats (of the genus Rattus).

Answer: False

The muskrat is in fact the only species of the genus Ondatra. Its relationship with the rat stems from its size, appearance and the fact that it is a rodent.
3. Relative to brown rats, how heavy are muskrats?

Answer: About 4 times heavier

Muskrats can weigh up to about 2kg (4.4 pounds).
4. Which part of the muskrat accounts for about half its length?

Answer: Tail

Adult muskrats are about 40-70 cm (16-28 inches) long, with tails of around 20 cm (8 inches).
5. Which continent are muskrats native to?

Answer: North America

Muskrats are found all over North America. They have been introduced into Asia, Europe and South America.
6. Like rats, muskrats are classified as what in terms of their diet?

Answer: Omnivores

Muskrats have a varied diet, ranging from aquatic vegetation to mollusks, fish and sometimes even turtles.
7. Muskrats are classified as nocturnal animals.

Answer: True

They are primarily nocturnal; occasionally they need to stay alert during daylight hours to defend their dens.
8. As it turns out the title of this quiz is actually taken from a song about muskrats! Which pop duo, more famous for songs like "Do That To Me One More Time" and "Love Will Keep Us Together" recorded the song "Muskrat Love" in 1976?

Answer: Captain and Tennille

The song was originally written by Willis Alan Ramsey and titled "Muskrat Candlelight". It's a song about two muskrats named Susie and Sam. Prior to being recorded by Captain and Tennille, America included it on their 1973 album, "Hat Trick".
9. Muskrats are edible, and are sometimes eaten by humans.

Answer: True

Muskrat is a gamey meat, similar to duck or rabbit. In some Catholic areas, muskrat is considered similar to fish and therefore allowed to be consumed on non-meat days such as Ash Wednesday and Good Friday.
10. Apart from humans (who trap them for fur and often hit them unintentionally with cars), what is the biggest danger to muskrats in the US?

Answer: Raccoons

Other carnivores also feed on muskrats, including foxes, coyotes, owls and hawks. They are also susceptible to a range of diseases and parasites, although populations in North America remain strong due to their fast reproduction rate (up to 3 litters per year, with 4-8 kits per litter).
Source: Author timence

This quiz was reviewed by FunTrivia editor guitargoddess before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us