FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about MrRadts Amazing Fun Facts on Rats
Quiz about MrRadts Amazing Fun Facts on Rats

Mr.Radt's Amazing Fun Facts on Rats Quiz


This quiz will touch on various topics regarding rats: rats in the wild, domestic rats, extinct rats and even a "French" rat called Hector. Shall we?

A multiple-choice quiz by MrRadt. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Wild Mammals
  8. »
  9. Rodents

Author
MrRadt
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
387,505
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
210
- -
Question 1 of 10
1. Rats are susceptible to a humans trait found more commonly among teenagers, that could lead to undesirable actions or behaviour. What could it be? Hint


Question 2 of 10
2. Rats are quite the survivors. There is a species of rat that can survive longer without water than which well known desert wanderer? Hint


Question 3 of 10
3. The most common domestic pet rats are Rattus norvegicus (brown rat) species, which is also referred to as which of these? Hint


Question 4 of 10
4. Your domestic rat's menu of favourite food might be topped by which of these options? Hint


Question 5 of 10
5. Which of these is the largest known living species of rat? Hint


Question 6 of 10
6. Rats, especially wild rats, can be dangerous carriers of disease. Which of the following diseases can NOT be attributed to rats? Hint


Question 7 of 10
7. Rats can be very good pets; they are intelligent and have a good memory. They will even react to their name. How do rats express happiness? Hint


Question 8 of 10
8. Rats are intelligent, which enables them to be trained to perform difficult and dangerous "jobs". Which of these can rats be trained for? Hint


Question 9 of 10
9. Bulldog rats are a extinct species from the Christmas islands. What is thought to be the main reason for their extinction? Hint


Question 10 of 10
10. What about that Hector guy? Well Hector, a lab rat, became famous in 1961. What was this world first that Hector achieved? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 04 2024 : krajack99: 10/10
Apr 24 2024 : Guest 72: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Rats are susceptible to a humans trait found more commonly among teenagers, that could lead to undesirable actions or behaviour. What could it be?

Answer: Peer pressure

It has been found that when a rat is introduced to a new group it will eat food that it has found unpalatable before purely because the rats in the new group eat it. This is an example of peer pressure - you're doing it, so I'll join in.
2. Rats are quite the survivors. There is a species of rat that can survive longer without water than which well known desert wanderer?

Answer: Camel

It is well known that a camel can survive up to fifteen days without water. The kangaroo rat (Dipodomys species) can go their whole lives (3-5 years) without water. They get enough liquid from the food that they consume. An interesting fact that is not well known is that giraffes can go without water for around 20 days, but one should take into account their typical habitat would not include deserts.
3. The most common domestic pet rats are Rattus norvegicus (brown rat) species, which is also referred to as which of these?

Answer: Fancy rat

The term "fancy rat" is associated with the more inclusive "animal fancy" which refers to the hobby of pet keeping including, appreciating, breeding and advancement of a certain pet or domestic animal.
4. Your domestic rat's menu of favourite food might be topped by which of these options?

Answer: Fruit, nuts, seeds, veggies and a bite of chocolate

Rats are omnivores and in the wild, being opportunistic eaters, will pretty much gnaw on anything that comes their way including small insects such as crickets and beetles, berries, seeds etc. Domestic rats would prefer a mixture of seeds, nuts, fruits and vegetables. Contrary to popular belief, chocolate in small amounts is not dangerous to rats, but avocado skins and seeds are.
5. Which of these is the largest known living species of rat?

Answer: Mallomys

Mallomys is a large wooly rat found in New Guinea. They weigh between one and two kilograms. The critically endangered Enggano rat is smaller and is only found on the Enggano island of Indonesia.
6. Rats, especially wild rats, can be dangerous carriers of disease. Which of the following diseases can NOT be attributed to rats?

Answer: Malaria

Malaria is transmitted by mosquitoes. Leptospiroses, or Weil's disease, is a bacterial infection caused by contact with rat urine or feces. Colorado tick fever is transmitted to humans by ticks that had fed on blood of the Bushy-tailed woodrat. Plague is transmitted by fleas and the most common reservoir of plague remains the domestic rat in the twenty-first century.
7. Rats can be very good pets; they are intelligent and have a good memory. They will even react to their name. How do rats express happiness?

Answer: Chatter their teeth, vibrate their eyes and "laugh"

A cheerful rat may "laugh" although, unfortunately, this sound is not audible to the human ear as the sound comes in the form of a high frequency 50 kilo-hertz ultrasonic call or "chirp". You are sure to notice the chittering (sort of grinding) of the teeth and the vibrating of the eyes of your merry rat. (Source: "Rats laugh, but not like humans" by Jesse Berring in Scientific America, July 2012 on the research of Jaak Panksepp.)
8. Rats are intelligent, which enables them to be trained to perform difficult and dangerous "jobs". Which of these can rats be trained for?

Answer: Landmine detective and electrician's aide

They can be, and are being, trained to detect land mines. Due to their light weight they can perform this work quite safely. Rats have also been trained to pull electrical cables through conduits and limited access maintenance ducts, saving the electrician much time and effort.
9. Bulldog rats are a extinct species from the Christmas islands. What is thought to be the main reason for their extinction?

Answer: Disease

The Bulldog rat (Rattus nativitatis) was a land dwelling, short tailed rat with an unusual layer of fat on its back. These animals were slow and probably nocturnal. It is thought that disease from black rats inadvertently introduced by sailors destroyed them, with the last specimens being seen in the early 1900s.
10. What about that Hector guy? Well Hector, a lab rat, became famous in 1961. What was this world first that Hector achieved?

Answer: First rat in space

Launched in France in February 1961, Hector became the first rat to successfully travel in space and return safely to earth. Hector died without receiving a knighthood or other honors. All the other options are fictitious, although a cloned rat might not be that ridiculous. I doubt he will be called Hector as well and it won't have happened in 1961.
Source: Author MrRadt

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us