FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about He Was So YellowBellied
Quiz about He Was So YellowBellied

He Was So Yellow-Bellied Trivia Quiz


This quiz is about the adorable, and often ignored, yellow-bellied marmot. They are fat and furry rodents that look similar to beavers or otters.

A multiple-choice quiz by Joepetz. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Wild Mammals
  8. »
  9. Rodents

Author
Joepetz
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
375,966
Updated
Jun 08 24
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2094
Last 3 plays: krajack99 (10/10), PurpleComet (10/10), Johnmcmanners (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. The yellow-bellied marmot is sometimes referred to as a rock chuck. It is also sometimes called a whistle pig for what reason? Hint


Question 2 of 10
2. The yellow-bellied marmot can only be found naturally in the wild in which two neighboring countries? Hint


Question 3 of 10
3. Why is it possible to only see yellow-bellied marmots from April to August? Hint


Question 4 of 10
4. Which of the following best describes the mating habits of a male yellow-bellied marmot during a single mating season? Hint


Question 5 of 10
5. Which of the following things will a yellow-bellied marmot NOT eat? Hint


Question 6 of 10
6. The yellow-bellied marmots have experienced severe habitat loss as human development has intruded into their territory.


Question 7 of 10
7. According to a study conducted by the University of Michigan, where does the yellow-bellied marmot spend 80% of its time? Hint


Question 8 of 10
8. What is the average lifespan of a yellow-bellied marmot? Hint


Question 9 of 10
9. It is possible to catch bubonic plague by touching a yellow-bellied marmot.


Question 10 of 10
10. Why are yellow-bellied marmots so named? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 04 2024 : krajack99: 10/10
May 28 2024 : PurpleComet: 10/10
May 20 2024 : Johnmcmanners: 10/10
May 13 2024 : Guest 136: 3/10
May 04 2024 : Guest 90: 7/10
Apr 29 2024 : AndySed: 5/10
Apr 27 2024 : HA81AFFA: 7/10
Apr 24 2024 : lemonadecrush8: 8/10
Apr 24 2024 : slay01: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The yellow-bellied marmot is sometimes referred to as a rock chuck. It is also sometimes called a whistle pig for what reason?

Answer: Because it whistles to warn others about predators.

Some of the yellow-bellied marmot's predators are wolves and eagles. When one marmot spies a predator it instinctively whistles to warn other marmots. They then dig a hole in the ground and hide, or hide behind rocks or other places.
2. The yellow-bellied marmot can only be found naturally in the wild in which two neighboring countries?

Answer: Canada and United States

The yellow-bellied marmot primarily lives in the Rocky Mountains and the Sierra Nevada Mountains, but they can be found in grasslands on rare occasions. Most of their habitat is in the western United States, with Yosemite National Park a popular location for them. They can be found less commonly in parts of southwestern Canada.
3. Why is it possible to only see yellow-bellied marmots from April to August?

Answer: They hibernate the rest of the year.

Yellow-bellied marmots spend over half of the year hibernating. Because of their hibernation habits, the marmots are constantly eating during April through August. Despite this, they have a low calorie diet which makes their incredibly long hibernation a mystery to scientists.
4. Which of the following best describes the mating habits of a male yellow-bellied marmot during a single mating season?

Answer: He mates with multiple females who only mate with him.

The reproductive behavior of yellow-bellied marmots is sometimes referred to as harem-polygynous. That means that one male essentially takes a harem and mates with them. He will fight off other males to protect his females. Each harem will consist of the male and about three to five females.
5. Which of the following things will a yellow-bellied marmot NOT eat?

Answer: Foxes

Foxes are predators of the yellow-bellied marmots rather than the other way around. Yellow-bellied marmots are omnivorous and will eat almost anything smaller than themselves. Food is often scarce where the yellow-bellied marmots live, so they do not have the option of being too picky.
6. The yellow-bellied marmots have experienced severe habitat loss as human development has intruded into their territory.

Answer: False

Humans are not invading the territory of the yellow-bellied marmots. They live in mostly rocky, mountainous areas which are not generally developed by humans. While it is true there are some large cities (like Denver) near populations of the creature, it would be incorrect to say that it constitutes habitat loss.
7. According to a study conducted by the University of Michigan, where does the yellow-bellied marmot spend 80% of its time?

Answer: Underground

Since marmots spend more than half of the year hibernating underground, it is no surprise that they spend 80% of their time underground. In addition to hibernating, marmots also are frequently underground when they are hiding from predators and looking for food.
8. What is the average lifespan of a yellow-bellied marmot?

Answer: 13-15 years

It is rare that a yellow-bellied marmot would live past the age of 15 as there is a constant threat of predators, although scientists believe the species would live much longer without such threats. If caught by a predator, the yellow-bellied marmot has no escape method other than hoping to outrun in, which would be unlikely.
9. It is possible to catch bubonic plague by touching a yellow-bellied marmot.

Answer: True

Like most rodents, the yellow-bellied marmot can carry fleas and these fleas may carry the plague. Indeed, some members of the species have been found in the wild with plague-carrying fleas. Despite this, it is extremely unlikely that anyone who touches a yellow-bellied marmot for an extended period of time will catch the plague and there are no recorded cases of it happening. Yellow-bellied marmots carry sylvatic plague, the form of plague found in the wild rather than in urban areas.
10. Why are yellow-bellied marmots so named?

Answer: Because they have yellowish fur on their belly.

Their belly fur is more of a cream/yellow color and not bright yellow like the yellow-bellied warbler, a bird. The fur on the rest of a yellow-bellied marmot is brown which makes the belly fur appear yellow. The belly fur can act as camouflage from predators since it blends in with the dirt when the marmot is underground.
Source: Author Joepetz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Joepetz' Commissions:

These are all of the quizzes I have written courtesy of the Author's Lounge's Commissions.

  1. Beat the Clock Average
  2. Blazing Paddles Average
  3. That Was NOT Supposed to Happen Average
  4. Hey! It's Squeaky New! Tough
  5. My Shoes Make News Easier
  6. He Was So Yellow-Bellied Average
  7. Sailing to the Sandwich Islands Average
  8. Screaming, This is Real, Or Is It? Average
  9. "Black and" Trivia Easier
  10. Full of Fury Easier
  11. Better Safe Than Sorry Very Easy
  12. Good Cop, Bad Cop Average

Also part of quiz list
6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us