Quiz about Better Safe Than Sorry
Quiz about Better Safe Than Sorry

Better Safe Than Sorry Trivia Quiz


Here are some basic safety tips to keep you safe and sound.

A multiple-choice quiz by Joepetz. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Topics for Kids
  8. »
  9. Safety for Kids

Author
Joepetz
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
382,966
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
1091
Last 3 plays: Guest 147 (5/10), bernie73 (10/10), Guest 99 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. When going swimming in a pool, which of the following things is a smart thing to do? Hint

Wear swim fins if you cannot swim
Go in the pool alone
Run in the pool area
Eat while swimming

2. When playing sports, it is important to drink plenty of which liquid? Hint

Coffee
Kool-Aid
Soda
Water

3. When riding in a car, always wear your seatbelt. Children under age 13 should sit in the back seat and in which position? Hint

Sitting upright
Slouched over
Any position - you are safe as long as you are wearing a seatbelt
In a knees-to-chest position

4. If you need to cross the street after getting off the school bus before the bus moves away, what is the proper way to do so? Hint

Climb on top of the bus and jump off
Walk behind the school bus
Walk in front of the school bus
Run off in any which way

5. Which of the following things should you never play with because it might be hot? Hint

Barbie doll
Toy blocks
Stove
Refrigerator

6. If you are using the internet and you receive a message from someone asking for your address, what should you do? Hint

Give them your address because they seem harmless.
Give them a friend's address so they don't bother you.
Call 911.
Do not respond and tell a parent or guardian right away.

7. If you and your parents are out for a walk and come across a neighbor with her dog, when would it be appropriate and safe for you to pet the dog? Hint

Whenever you feel like it
When the dog stops barking
When you have permission from your parents
When you have permission from your parents and the dog's owner

8. When riding a bicycle it is important to wear a helmet. But you should also wear a helmet when riding which of the following other items? Hint

Scooter
Train
Ferris wheel
Airplane

9. You do not need to wear sunscreen on cloudy, summer days even if you do spend a lot of time outside.

True
False

10. During the winter, which of the following places is it appropriate and safe to go ice skating? Hint

A partially frozen lake
On an icy road
A stranger's backyard
An ice skating rink




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When going swimming in a pool, which of the following things is a smart thing to do?

Answer: Wear swim fins if you cannot swim

Until you learn how to swim on your own, you should always wear swim fins even if an adult is nearby.

Running in the pool area can cause you to slip and fall. Eating in the pool can cause you to choke. Going in the pool alone is dangerous. You should always be accompanied by an adult.
2. When playing sports, it is important to drink plenty of which liquid?

Answer: Water

Water will keep you hydrated while you run around and have fun. By staying hydrated, your body will remain strong and remain a healthy temperature. If you become dehydrated, especially while playing sports, it can cause fatigue and headaches.
3. When riding in a car, always wear your seatbelt. Children under age 13 should sit in the back seat and in which position?

Answer: Sitting upright

The seatbelt works properly when you (or any passenger) are sitting up straight. If you move into another position, the seatbelt loses its efficiency and may not be able to protect you properly in an accident.
4. If you need to cross the street after getting off the school bus before the bus moves away, what is the proper way to do so?

Answer: Walk in front of the school bus

The proper way to cross the street after exiting the school bus is to walk a few steps in front of the bus. By doing this, the bus driver is able to see you and will wait and watch until you have safely crossed the street. By walking too close in front of the bus or behind the bus, the driver may not be able to see you.
5. Which of the following things should you never play with because it might be hot?

Answer: Stove

You should never play with or near the stove because it might be hot and you could burn yourself. You should also never play with the refrigerator because it is not a toy and it could also be dangerous (but a refrigerator is not hot!).
6. If you are using the internet and you receive a message from someone asking for your address, what should you do?

Answer: Do not respond and tell a parent or guardian right away.

If someone contacts you on the internet, you should get an adult right away. This is true even if you know the person because it could actually be someone else impersonating a friend or family member. You should never tell anyone, especially a stranger, your address or any personal information online.

Your parents should be able to handle the situation properly and notify the authorities.
7. If you and your parents are out for a walk and come across a neighbor with her dog, when would it be appropriate and safe for you to pet the dog?

Answer: When you have permission from your parents and the dog's owner

You should always have permission from your parents and the dog's owner before petting the dog. Some dogs can be aggressive and do not always appreciate being petted or being petted unexpectedly. Once your parents and the owner determine you can pet the dog, do so gently.
8. When riding a bicycle it is important to wear a helmet. But you should also wear a helmet when riding which of the following other items?

Answer: Scooter

A scooter is similar to a bicycle in which accidents happen frequently and a simple fall can lead to serious head injuries if you fall while not wearing a helmet. Such accidents are unlikely to happen on a Ferris wheel, train or airplane.
9. You do not need to wear sunscreen on cloudy, summer days even if you do spend a lot of time outside.

Answer: False

You can still get sunburned on cloudy days. Although it might not appear to be sunny, the sun's rays can still pass through clouds and cause irritating sunburns.
10. During the winter, which of the following places is it appropriate and safe to go ice skating?

Answer: An ice skating rink

An ice skating rink or arena is the safest place to ice skate because it was specifically meant for such an activity. A partially frozen lake is dangerous because you could fall through the ice. An icy road may be too slippery and may even have cars sliding around on it. You should never go into a stranger's backyard for any reason.
Source: Author Joepetz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 02 2023 : Guest 147: 5/10
Jan 29 2023 : bernie73: 10/10
Jan 21 2023 : Guest 99: 9/10
Jan 19 2023 : Guest 216: 9/10
Jan 19 2023 : Guest 71: 10/10
Jan 19 2023 : triviabore: 8/10
Jan 18 2023 : teachdpo: 10/10
Jan 16 2023 : Guest 108: 9/10
Jan 14 2023 : Guest 87: 6/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Joepetz' Commissions:

These are all of the quizzes I have written courtesy of the Author's Lounge's Commissions.

  1. Beat the Clock Average
  2. Blazing Paddles Average
  3. That Was NOT Supposed to Happen Average
  4. Hey! It's Squeaky New! Tough
  5. My Shoes Make News Easier
  6. He Was So Yellow-Bellied Average
  7. Sailing to the Sandwich Islands Average
  8. Screaming, This is Real, Or Is It? Average
  9. "Black and" Trivia Easier
  10. Full of Fury Easier
  11. Better Safe Than Sorry Very Easy
  12. Good Cop, Bad Cop Average

Also part of quiz list
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us