FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Beat the Clock
Quiz about Beat the Clock

Beat the Clock Trivia Quiz


The 2014 Winter Olympic Games in Sochi had some nail-biting races. From the ski hills to the snowboarding park to the skating rink, the races were on.

A multiple-choice quiz by Joepetz. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Olympic Winter Games
  8. »
  9. 2014 Sochi

Author
Joepetz
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
368,134
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
407
Last 3 plays: Guest 98 (10/10), matho_77 (2/10), Guest 68 (2/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In Men's Alpine Skiing, the downhill event was extremely close, but Matthias Mayer of Austria claimed gold with a time of 2:06.23. Who finished just .06 seconds behind him to get the silver? Hint

Aksel Lund Svindal (Norway)
Christof Innerhofer (Italy)
Bode Miller (USA)
Kjetil Jansrud (Norway)

2. In the women's combined, Julia Mancuso (USA) finished the downhill portion in first place with a time of 1:42.68, but which speedy athlete claimed first with a downhill and slalom combined time of 2:34.62? Hint

Julia Mancuso (USA)
Tina Maze (Slovenia)
Nicole Hosp (Austria)
Maria Hofl-Riesch (Germany)

3. Sochi featured the debut of the team luge event, where one male, one female and a pair of male athletes compete. The team with the combined fastest time wins the gold. Which country's team did *not* medal in this event Hint

Russia
Italy
Germany
Latvia

4. The biathlon also featured a debut, mixed event. Two men and two women from each participating nation, raced and shot to earn a medal. Although the home crowd was vigorously cheering for Russia, the team failed to make the podium finishing in fourth. With a time of 1:09:17.0, which nation earned the very first gold in this event? Hint

Czech Republic
France
Italy
Norway

5. Just 0.3 seconds separated the first and third place finishers in the four-man bobsleigh event. The USA earned bronze, Latvia the silver with Russia taking gold. Who was the Russian pilot who led his team to victory in this event? Hint

Dmitry Trunenkov
Alexandr Zubkov
Alexey Negodaylo
Alexey Voyevoda

6. Which nation, known for its dominance in the sport, earned 23 medals in speed skating while setting five Olympic records and sweeping the podium in four events. Hint

China
The Netherlands
South Korea
Poland

7. Viktor Ahn won four medals in short-track speed skating for Russia and helped set an Olympic record of 6:42.100 in the team relay event. But Russia is not his home country. For what nation did Ahn compete for previously? Hint

South Korea
Japan
Germany
United States

8. The men's ski cross featured a very intense final. Three of the four competitors were French and they swept the medals. From what other country was the fourth athlete, Brady Leman? Hint

Canada
Australia
United States
Great Britain

9. Noelle Pikus-Pace fell just under a second short of first place with a time of 3:53.86, but nonetheless earned a silver medal. In what event did Pikus-Pace compete? Hint

Short Track Speed Skating
Luge
Skeleton
Downhill Skiing

10. In which of these cross-country skiing events was a new Olympic record set? Hint

Women's team sprint
Men's 50 kilometer freestyle
None
Women's 10 kilometer classical


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In Men's Alpine Skiing, the downhill event was extremely close, but Matthias Mayer of Austria claimed gold with a time of 2:06.23. Who finished just .06 seconds behind him to get the silver?

Answer: Christof Innerhofer (Italy)

The silver was Innerhofer's first Olympic medal after he failed to make the podium in 2010. Jansrud finished third, 0.1 seconds behind Mayer. Svindal ended up in fourth, 0.29 seconds out of first. Miller finished over a half second slower and ended up in 8th.
2. In the women's combined, Julia Mancuso (USA) finished the downhill portion in first place with a time of 1:42.68, but which speedy athlete claimed first with a downhill and slalom combined time of 2:34.62?

Answer: Maria Hofl-Riesch (Germany)

Although she only had the fifth fastest time on the downhill and third fastest on the slalom, Hofl-Riesch claimed the gold medal. Hosp earned silver and Mancuso the bronze. Tina Maze settled for fourth. The alpine courses proved to be difficult causing seventeen competitors in this event to not complete it.
3. Sochi featured the debut of the team luge event, where one male, one female and a pair of male athletes compete. The team with the combined fastest time wins the gold. Which country's team did *not* medal in this event

Answer: Italy

The Russians, Germans and Latvians were powerhouse luge teams in Sochi, winning 8 of 12 possible medals with Germany sweeping the golds in all four events. The German team of Natalie Geisenberger, Felix Loch and Tobias Wendl/Tobias Alt earned first with a time of 2:45.649, over second faster than the Russians.
4. The biathlon also featured a debut, mixed event. Two men and two women from each participating nation, raced and shot to earn a medal. Although the home crowd was vigorously cheering for Russia, the team failed to make the podium finishing in fourth. With a time of 1:09:17.0, which nation earned the very first gold in this event?

Answer: Norway

The Norwegian team of Tora Berger, Tiril Eckhoff, Ole Einar Bjørndalen and
Emil Hegle Svendsen defeated Team Czech Republic by 32.6 seconds. With this win, Bjørndalen earned his fourteenth Olympic medal, making him the most decorated winter Olympian of all time.
5. Just 0.3 seconds separated the first and third place finishers in the four-man bobsleigh event. The USA earned bronze, Latvia the silver with Russia taking gold. Who was the Russian pilot who led his team to victory in this event?

Answer: Alexandr Zubkov

Zubkov led the team to victory with a time of 3:40.60. The Latvians were only 0.09 seconds slower. Zubkov also piloted to gold in the two-man bobsleigh with Voyevoda.
6. Which nation, known for its dominance in the sport, earned 23 medals in speed skating while setting five Olympic records and sweeping the podium in four events.

Answer: The Netherlands

The Dutch won gold in 5 of 6 men's events and 3 of 6 in the women's. Olympic Records were set in the men's 5,000m, men's 10,000m, men's team pursuit, women's 1,500m and the women's team pursuit. The Dutch swept all the medals in the men's 500m, the men's 5,000m, the men's 10,000m and the women's 1,500m.
7. Viktor Ahn won four medals in short-track speed skating for Russia and helped set an Olympic record of 6:42.100 in the team relay event. But Russia is not his home country. For what nation did Ahn compete for previously?

Answer: South Korea

Ahn had previously competed in Turin in 2006, winning four medals. He did not compete four years later in Vancouver. His switch of teams stemmed from perceived corruption within the South Korean Skating Union. He originally wanted to compete for the USA, but he found the citizenship process too difficult to complete; and Russia's was much easier.
8. The men's ski cross featured a very intense final. Three of the four competitors were French and they swept the medals. From what other country was the fourth athlete, Brady Leman?

Answer: Canada

Canada actually appealed the outcome of the race saying the French athletes has illegal pants that were more suited for racing. The claim was lost because it was filed past the deadline.
9. Noelle Pikus-Pace fell just under a second short of first place with a time of 3:53.86, but nonetheless earned a silver medal. In what event did Pikus-Pace compete?

Answer: Skeleton

Pikus-Pace was the gold medal favorite in 2006 Turin, but she was severely injured in 2005 when a bobsleigh failed to brake and ran over her leg. She competed in Vancouver and Sochi determined to make a comeback and win a medal.
10. In which of these cross-country skiing events was a new Olympic record set?

Answer: None

In no cross-country skiing event was a world record broken. Alexander Legkov of Russia won the men's 50k freestyle with a time of 1:46:55.2. Poland's Justyna Kowalczyk earned gold in the Women's 10k classical in 28:17.8. Team Norway claimed victory in the women's team sprint with a time of 16:04.05.
Source: Author Joepetz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
May 16 2023 : Guest 98: 10/10
May 08 2023 : matho_77: 2/10
May 05 2023 : Guest 68: 2/10
May 04 2023 : linkan: 10/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Joepetz' Commissions:

These are all of the quizzes I have written courtesy of the Author's Lounge's Commissions.

  1. Beat the Clock Average
  2. Blazing Paddles Average
  3. That Was NOT Supposed to Happen Average
  4. Hey! It's Squeaky New! Tough
  5. My Shoes Make News Easier
  6. He Was So Yellow-Bellied Average
  7. Sailing to the Sandwich Islands Average
  8. Screaming, This is Real, Or Is It? Average
  9. "Black and" Trivia Easier
  10. Full of Fury Easier
  11. Better Safe Than Sorry Very Easy
  12. Good Cop, Bad Cop Average

Also part of quiz list
6/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us