FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Of Mice and Mange
Quiz about Of Mice and Mange

Of Mice and Mange Trivia Quiz


Rodents have gone extinct in alarming numbers, and they are an important part of the ecosystem. Let us take a look at some of these animals.

A photo quiz by dcpddc478. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Wild Mammals
  8. »
  9. Rodents

Author
dcpddc478
Time
3 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
393,596
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
253
Last 3 plays: Linda_Arizona (7/10), Guest 72 (5/10), Nicobutch (9/10).
-
Question 1 of 10
1. The Megalomys luciae was known by which name? Hint


Question 2 of 10
2. The Desmarest's pilorie was a rat that made its home on which island? Hint


Question 3 of 10
3. Which animal was probably responsible for the extinction of the Maclear's rat? Hint


Question 4 of 10
4. Where did the Gould's mouse make its home? Hint


Question 5 of 10
5. Where did the lesser stick-nest rat get its name? Hint


Question 6 of 10
6. The Little Swan Island hutia died out after which of these occurrences? Hint


Question 7 of 10
7. The bulldog rat made its home in Wales.


Question 8 of 10
8. The white-footed rabbit-rat was called the gnar-ruck locally. What did this name mean? Hint


Question 9 of 10
9. The Bramble Cay melomys is known by which other name? Hint


Question 10 of 10
10. Castoroides is an extinct rodent that lived in Antarctica.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




View Image Attributions for This Quiz

Most Recent Scores
May 02 2024 : Linda_Arizona: 7/10
Apr 23 2024 : Guest 72: 5/10
Apr 19 2024 : Nicobutch: 9/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Megalomys luciae was known by which name?

Answer: Saint Lucia pilorie

The Megalomys luciae, also known as the Saint Lucia pilorie, was a rodent that lived on the island of Saint Lucia in the eastern Caribbean. It had slender claws and was as big as a house cat. It died out in 1881.
2. The Desmarest's pilorie was a rat that made its home on which island?

Answer: Martinique

This rat, that was as big as house cat, was one of the first animals to go extinct in the 20th century. Between the introduction of the mongoose and volcanic eruptions this animal was extinct by 1902. It was a major pest in the island's coconut plantations.
3. Which animal was probably responsible for the extinction of the Maclear's rat?

Answer: Black rat

The black rat was introduced to Christmas Island in the mid 1800s and by 1903 the Maclear's rat was extinct. It was thought that the black rat spread diseases to the Maclear's rat. It was unafraid of humans and would run all over their camps.
4. Where did the Gould's mouse make its home?

Answer: Underground

The Gould's mouse lived in eastern Australia. It made an underground burrow that it lined with grass. This is where they had their babies and raised their young. Introduced species of rats and mice brought diseases to which the Gould's mouse was not immune and they died out.
5. Where did the lesser stick-nest rat get its name?

Answer: It made large nests made of sticks

Declared extinct in 2016, the lesser stick-nest rat made large nests made of sticks. It probably died out from competition with sheep and cattle. It was sometimes kept as a pet.
6. The Little Swan Island hutia died out after which of these occurrences?

Answer: Hurricane Janet

Hurricane Janet, in 1955, helped cause the demise of this rodent. This hurricane hit Swan Island and the country of Honduras in the Caribbean. The final reason these rodents died out was house cats who hunted them for food.
7. The bulldog rat made its home in Wales.

Answer: False

The Christmas Island bulldog rat was a large rat that lived inland. A combination of factors lead to the demise of this rodent. Probably diseases brought in by the black rat caused the most deaths. These were sluggish animals that did not climb trees.
8. The white-footed rabbit-rat was called the gnar-ruck locally. What did this name mean?

Answer: Rabbit-biscuit

This native Australian mouse was a major problem for the first European settlers of this land. Its populations were damaged by the introduction of the black rat, farming and cats. It was one of the largest rodents in Australia and was nocturnal and arboreal.
9. The Bramble Cay melomys is known by which other name?

Answer: Bramble Cay mosaic-tailed rat

The Bramble Cay mosaic-tailed rat was the first animal thought to have died out due to Global Warming. It was a burrowing rodent which lived in the fields of Australia.
10. Castoroides is an extinct rodent that lived in Antarctica.

Answer: False

Castoroides were a large beaver species that lived in the Pleistocene. These extra large beavers lived in North America. They could be as much as six feet long.
Source: Author dcpddc478

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us