Quiz about The North American Beaver
Quiz about The North American Beaver

The North American Beaver Trivia Quiz


This is my quiz on the little guy that makes the dams. He's adorable but ferocious, too. He can knock a tree down with his teeth!

A multiple-choice quiz by DakotaNorth. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Wild Mammals
  8. »
  9. Rodents

Author
DakotaNorth
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
41,453
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
1401
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the approximate weight range of the adult male American beaver? Hint

25 - 70lbs
10 - 15lbs
80 - 120lbs
115 - 150lbs

2. What is the beaver's home called? Hint

Dam
Nursery
Food Store
Lodge

3. How do beavers warn each other of danger? Hint

by slapping their tails on the water
by slapping their tails on land
by growling
by diving under the water

4. All the beaver's feet are webbed?

Yes
No

5. What are baby beavers called?

Answer: (One Word, think first aid only in plural)
6. At what age do beavers become sexually mature? Hint

5-6 years
6-12 months
2-3 months
2-3 years

7. In winter, what does a beaver's diet consist mainly of? Hint

leaves
bark
grass
fish

8. What is the mating season for beavers? Hint

January to February
March to April
Year round
December to January

9. What is the gestation period of beavers? Hint

95 days
105 days
110 days
100 days

10. What is the lifespan of the beaver? Hint

15 - 21 years
13 - 30 years
12 years
5 years


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the approximate weight range of the adult male American beaver?

Answer: 25 - 70lbs

The beaver weighs between 24 to 71lbs. (Wild! America)
2. What is the beaver's home called?

Answer: Lodge

A beaver builds a lodge, which has underwater entrances that lead to the main living chamber. (Wildlife Fact File)
3. How do beavers warn each other of danger?

Answer: by slapping their tails on the water

Beavers warn each other of danger by slapping the water with their tails. (Wild! America)
4. All the beaver's feet are webbed?

Answer: no

The hind feet only are webbed, not the front feet! (Wild! America)
5. What are baby beavers called?

Answer: kits

Baby beavers are called Kits. They are so adorable! (Wildlife Fact File)
6. At what age do beavers become sexually mature?

Answer: 2-3 years

A beaver reaches sexual maturity at 2-3 years of age. (Wild! America)
7. In winter, what does a beaver's diet consist mainly of?

Answer: bark

In winter, their diet is mainly bark, which is used to supplement them through the time when their main diet of aquatic plants, fruit and terrestrial leaves aren't around. Bark isn't very nutritious and only supplies them with essential nutrients that living off their body fat cannot provide. (Thanks to veryberi for giving me this more detailed information.)
8. What is the mating season for beavers?

Answer: January to February

Beavers mate between January and February. (Wild! America)
9. What is the gestation period of beavers?

Answer: 105 days

The gestation period of beavers is 105 days. (Wildlife Fact File)
10. What is the lifespan of the beaver?

Answer: 15 - 21 years

The beaver can live 15 - 21 years in the wild. Much longer in captivity. (Wild! America and Wildlife Fact File)
Source: Author DakotaNorth

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us