FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Cheetahs Really Really Fast Critters
Quiz about Cheetahs Really Really Fast Critters

Cheetahs: Really Really Fast Critters Quiz


Cheetahs are definitely my favorite animal in the world. Everyone knows that cheetahs are fast, but what else do you know?

A multiple-choice quiz by catfriend539. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Carnivores
  8. »
  9. Felidae-Cat Family

Author
catfriend539
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
206,353
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
2349
Last 3 plays: Guest 68 (6/10), Johnmcmanners (10/10), Guest 72 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. If a cheetah can't catch anything, will it normally scavenge?


Question 2 of 10
2. Cheetah claws can't retract. This is a very useful feature, but what does it do? Hint


Question 3 of 10
3. The king cheetah is a subspecies of cheetah.


Question 4 of 10
4. Cheetah cubs have blue fur on their backs which they gradually lose as they get older. What purpose does this fur serve? Hint


Question 5 of 10
5. Can cheetahs climb?


Question 6 of 10
6. Where is the largest concentration of wild cheetahs? Hint


Question 7 of 10
7. Has the cheetah ever attacked people?


Question 8 of 10
8. Why don't cheetahs fight other predators when they try to take their food? Hint


Question 9 of 10
9. In which continents can you find wild cheetahs? Hint


Question 10 of 10
10. What are the cheetah's "tear marks" for? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 29 2024 : Guest 68: 6/10
Apr 28 2024 : Johnmcmanners: 10/10
Mar 27 2024 : Guest 72: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. If a cheetah can't catch anything, will it normally scavenge?

Answer: No

Cheetahs are one of the many animal species who almost never scavenge.
2. Cheetah claws can't retract. This is a very useful feature, but what does it do?

Answer: It gives the cheetah more traction

Claws that don't retract give the cheetah more traction on the ground. More traction means more speed, and the cheetah is built for speed.
3. The king cheetah is a subspecies of cheetah.

Answer: False

The king cheetah is actually the production of inbreeding. The King cheetah has blurred markings which sometimes form into stripes.
4. Cheetah cubs have blue fur on their backs which they gradually lose as they get older. What purpose does this fur serve?

Answer: Camouflage

That bluish fur matches the color of small blue flowers on the savannah. As they grow older and it gets closer to the dry season, the blue flowers disappear, and the blue fur is no longer needed.
5. Can cheetahs climb?

Answer: Yes

They generally climb termite mounds, but they do go up an occasional tree.
6. Where is the largest concentration of wild cheetahs?

Answer: Namibia

Namibia in southern Africa has the largest population of wild cheetahs, mostly because people there are understanding cheetah conservation more. An estimate of 1,200 cheetahs live in Namibia.
7. Has the cheetah ever attacked people?

Answer: Yes

There are cases on record where captive cheetahs have attacked their handlers.
8. Why don't cheetahs fight other predators when they try to take their food?

Answer: All of these

Cheetahs simply aren't built for fighting. Another reason they give it up is because they are just too tired after running so fast. Cheetahs would rather wait than risk getting ripped to shreds by, say, a lion.
9. In which continents can you find wild cheetahs?

Answer: Africa and Asia

You can find wild cheetahs in several countries in Africa and Asia.
10. What are the cheetah's "tear marks" for?

Answer: To reduce sun glare

The color black absorbs light, so by having black "tear marks" down its face the cheetah can see its prey better (who wants to be blinded by glare when you're trying to chase something?)
Source: Author catfriend539

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Feline Easier
2. Really Big Cats Easier
3. Bob the Bobcat Easier
4. Top of the Food Chain Easier
5. And If I Meet You, What If I Eat You? Easier
6. The Magnificent Jaguar Average
7. This Kitty Goes Rawr Average
8. Big Cats Safari Average
9. Lynx Average
10. Cats on the Prowl Average
11. The Riddle of the Lynx Average
12. An Ocelot Can't Change its Spots Either Average

5/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us