Quiz about Cool Cats Jazz
Quiz about Cool Cats Jazz

Cool Cats Jazz Trivia Quiz


This quiz is about cats that actually like cold weather.

A multiple-choice quiz by Bogdiver. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Cats

Author
Bogdiver
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
372,010
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
923
Last 3 plays: Guest 174 (9/10), Guest 99 (9/10), Guest 173 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is a Skogkatt? Hint

Swedish forest cat
Norwegian forest cat
Finnish forest cat
Finnish lake cat

2. Where does the snow leopard live? Hint

Andes Mountains
Himalayan Mountains
Rocky Mountains
Alps

3. What is the Amur tiger better known as? Hint

South Chinese tiger
Siberian tiger
Sumatran Tiger
Bengal Tiger

4. Which of these cats is widely distributed throughout the cold parts of the Northern hemisphere? Hint

Ocelot
Caracal
Lynx
Fishing cat

5. Which of these is a cool cat that likes to live in a cold climate? Hint

Iowa boon cat
Maine coon cat
Idaho loon cat
Alaska koon cat

6. The caracal is a cold climate cat.

True
False

7. Which of these cats lives in the Rocky Mountains? Hint

Cape lion
Indian lion
African lion
Mountain lion

8. Which of these cats is the national Russian cat? Hint

Russian cat
Arctic cat
Mongolian cat
Siberian cat

9. The mountain lion and the cougar are two names for the same animal.

True
False

10. The saber tooth tiger is almost extinct apart from a few animals left high up in the Arctic.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is a Skogkatt?

Answer: Norwegian forest cat

The Norwegian forest cat is a natural breed and originates from Norway. Although the origins are unknown, according to Norwegian folklore they were family pets of the Vikings. Unlike most cats they like water, and catch fish in lakes and streams.
2. Where does the snow leopard live?

Answer: Himalayan Mountains

The snow leopard lives in Central and South Asia, mainly in mountainous areas. It is highly endangered with estimates of only 4000 to 7000 animals still living in the wild. Snow leopards are solitary and like most cats, strictly carnivorous.
3. What is the Amur tiger better known as?

Answer: Siberian tiger

The Amur or Siberian tiger is the largest cat in the world. A male Siberian tiger have a body length of up to 230 cm and can weigh up to 300 kg. This makes them the largest of all cats living today. Females are considerably smaller, with a body length of up to 180 cm and a weight of 167 kg.
4. Which of these cats is widely distributed throughout the cold parts of the Northern hemisphere?

Answer: Lynx

The lynx is a medium-sized cat endemic to Northern Europe, Asia and Canada. Body color ranges from brown to golden to white-beige. Their most outstanding feature is the black hair tuffs at the tips of their ears. They are solitary animals, only joining one another for breeding. Their main diet is hares and rabbits, but deer are also regularly caught.
5. Which of these is a cool cat that likes to live in a cold climate?

Answer: Maine coon cat

The Maine coon cat is the largest domestic cat breed. Also known as the American wild cat it mainly lived on farms, where the farmers appreciated its ability to catch vermin. As a cold climate animal, it has a long shaggy coat that starts short over the head and becomes longer over the back, stomach and legs.

Although this makes the cat very pretty, this warm coat developed out of necessity for survival in very cold weather.
6. The caracal is a cold climate cat.

Answer: False

The caracal is sometimes called the African lynx or desert lynx as a result of its tufted ears. Its name comes from the Turkish word "karakulak" which means "black ear". It was once trained in Iran and India for bird hunting. A trained caracal could down a large number of birds in one sweep of its paw. It is endemic to Northern Africa, the Arabian peninsula, and southwestern Asia.
7. Which of these cats lives in the Rocky Mountains?

Answer: Mountain lion

This large feline is the largest wild cat in North America and the second largest in the Americas after the jaguar. It is a night hunter that mainly preys on deer, although smaller prey like coyotes and raccoons are also on the menu.

Although on occasion humans have been attacked this is very rare. According to statistics there are on average only four attacks and one human fatality each year in all of the USA and Canada.
8. Which of these cats is the national Russian cat?

Answer: Siberian cat

The Siberian is a medium to large domestic cat. Its long outer fur is waterproof with a very dense undercoat. This makes it very well adapted to the icy Siberian winters.
9. The mountain lion and the cougar are two names for the same animal.

Answer: True

It is also known as the puma or catamount.
10. The saber tooth tiger is almost extinct apart from a few animals left high up in the Arctic.

Answer: False

The saber tooth tiger became extinct around 10,000 years ago. The reason for this extinction is not clear. Speculation roams from humans to the changing climate with the end of the last ice age.
Source: Author Bogdiver

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : Guest 174: 9/10
Jan 18 2023 : Guest 99: 9/10
Jan 14 2023 : Guest 173: 7/10
Jan 04 2023 : Guest 67: 6/10
Dec 25 2022 : Guest 75: 4/10
Dec 17 2022 : Guest 86: 3/10
Dec 09 2022 : Guest 199: 9/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Commission #34:

Don't sit around catching Zs! Instead, get buzzing for another Commission of quizzes-- the thirty-fourth!-- all of which came from Author'z Lounge writers who had to receive a title containing the letter Z. This Commission took off in August 2014!

  1. Zeitgeist in Zurich Average
  2. Zipping up the Zips Average
  3. Getting Lazy With "Z" Easier
  4. Zippity Doo Dah Very Easy
  5. Zeroing in on the Truth Average
  6. What I Learned in Jazzercise Easier
  7. Freeze the Sneeze Average
  8. "Zing! Went the Strings of My Heart" Easier
  9. Zany Things to Do With Your Body Average
  10. What's With the Azzurri Average
  11. Puzzle Pizzazz Average
  12. Amazing Easier

1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us