FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Lesserknown Felines
Quiz about Lesserknown Felines

Lesser-known Felines Trivia Quiz


Here is a quiz on the not-so-famous members of the Felidae family. Enjoy!

A multiple-choice quiz by reptile1. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Carnivores
  8. »
  9. Felidae-Cat Family

Author
reptile1
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
255,610
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1149
- -
Question 1 of 10
1. Where does the Geoffroy's cat live? Hint


Question 2 of 10
2. Where was the jungle cat trained for hunting wildfowl? Hint


Question 3 of 10
3. What is South America's smallest cat? Hint


Question 4 of 10
4. What is the marbled cat's main prey? Hint


Question 5 of 10
5. What is unusual about the margay? Hint


Question 6 of 10
6. Which of these will the ocelot hunt and eat? Hint


Question 7 of 10
7. Which is true about the serval? Hint


Question 8 of 10
8. In 2002, the conservation status of the Spanish lynx was at which level? Hint


Question 9 of 10
9. One of the smallest wild cats in the world is which of these? Hint


Question 10 of 10
10. What is the largest species of lynx? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 30 2024 : Johnmcmanners: 10/10
Mar 28 2024 : Guest 72: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where does the Geoffroy's cat live?

Answer: South America

The Geoffroy's cat lives from Chile to Argentina and is named after the French naturalist Geoffroy St. Hilaire.
2. Where was the jungle cat trained for hunting wildfowl?

Answer: Ancient Egypt

It has a big range, from the Middle East to most of Asia.
3. What is South America's smallest cat?

Answer: kodkod

It is an unusual feline about half the size of a large domestic cat.
4. What is the marbled cat's main prey?

Answer: Birds

Birds are its main prey but it also eats reptiles.
5. What is unusual about the margay?

Answer: It can run head first down a tree

This is thanks to its remarkable ankle joint. It can supinate through 180 enabling the margay to run head first down a tree.
6. Which of these will the ocelot hunt and eat?

Answer: All of these

This cat has a varied diet and also eats guinea pigs, snakes, insects and even land crabs.
7. Which is true about the serval?

Answer: It has the longest legs of any cat in proportion to its size

It also has very sensitive hearing, which helps it pinpoint the location of rodents in tall grass.
8. In 2002, the conservation status of the Spanish lynx was at which level?

Answer: Critically endangered

It was downgraded from Critically Endangered to Endangered in 2014 due to conservation efforts. From a population of over 3,000 in 1960 it fell to just 100 odd in 2005. It rose to over 300 in 2014.
9. One of the smallest wild cats in the world is which of these?

Answer: The rusty-spotted cat

It lives throughout India and Sri Lanka in rainforests.
10. What is the largest species of lynx?

Answer: Eurasian lynx

It weighs up to 20kg. The Persian lynx is another name for the caracal, a cat found in Africa. The bay lynx is the bobcat.
Source: Author reptile1

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Cats in Hiding Average
2. Feline Easier
3. Really Big Cats Easier
4. Wild Cats of the World Average
5. Bob the Bobcat Easier
6. Top of the Food Chain Easier
7. An Ocelot Can't Change its Spots Either Average
8. And If I Meet You, What If I Eat You? Easier
9. Cheetahs Tough
10. This Kitty Goes Rawr Average
11. Fake Mews Average
12. Lynx Average

5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us