FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Orca The Killer Whale
Quiz about Orca The Killer Whale

Orca, The Killer Whale Trivia Quiz


This quiz will test your knowledge of the killer whale.

A multiple-choice quiz by emron212. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Wild Mammals
  8. »
  9. Cetaceans and Sirenians

Author
emron212
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
187,416
Updated
Jul 23 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
3266
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 107 (7/10), Guest 90 (5/10), Guest 50 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is the only enemy of an orca whale? Hint


Question 2 of 10
2. From a distance, the female and juvenile orca whales can be confused with three other whales and dolphins. Which one of these can they NOT be mistaken for? Hint


Question 3 of 10
3. What is the only difference in features between the male and female orcas? Hint


Question 4 of 10
4. Where can orca whales be found? Hint


Question 5 of 10
5. What does it mean when an orca breaches? Hint


Question 6 of 10
6. When an orca is spy hopping, what is it doing? Hint


Question 7 of 10
7. Why is the orca called the "killer whale"? Hint


Question 8 of 10
8. The orca whales were scientifically identified as Orcinus orca in 1758 by whom? Hint


Question 9 of 10
9. What did the Nootka Indians of Vancouver Island call the orca whale? Hint


Question 10 of 10
10. About how fast can an orca swim at top speed? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 12 2024 : Guest 107: 7/10
Jul 11 2024 : Guest 90: 5/10
Jul 09 2024 : Guest 50: 10/10
Jul 09 2024 : Guest 64: 9/10
Jul 09 2024 : Guest 217: 7/10
Jul 08 2024 : Guest 35: 9/10
Jul 05 2024 : Guest 107: 6/10
Jul 05 2024 : Guest 172: 3/10
Jul 05 2024 : Guest 172: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the only enemy of an orca whale?

Answer: man

Humans are the only enemy and predator of an orca. The orcas have been hunted down and killed by fisherman who claimed that the whales depleted their fish stock. Also many things such as commercial shipping, whale watching and live capture for marine parks can harm the orca's population.
2. From a distance, the female and juvenile orca whales can be confused with three other whales and dolphins. Which one of these can they NOT be mistaken for?

Answer: bottlenose dolphin

The false killer whales are black in color and have similar shaped teeth. Risso's dolphin is often confused with orcas because of their tall and curved dorsal fin. Dall's porpoises are confused with orcas because they have a black body and distinct white patches on their belly. The bottlenose dolphin could never be confused with the killer whale.
3. What is the only difference in features between the male and female orcas?

Answer: size & fin shape

The male orca is larger than the female orca. The male's dorsal fin is straight and can be as tall as 7 feet, whereas the female's dorsal fin is short and curves toward the back.
4. Where can orca whales be found?

Answer: All oceans

The orca whales can be found in every ocean but are more common in the Arctic and Antarctic regions.
5. What does it mean when an orca breaches?

Answer: leaps out of water and makes huge splash

The orcas breach for a couple of reasons. One reason is just for play. Another reason is to scare nearby seals and sea lions into the water. When an orca breaches, the sound can be heard several miles away.
6. When an orca is spy hopping, what is it doing?

Answer: raising its head high above water and looking for prey

Orca whales usually eat a variety of fish, squid and marine mammals. They have also been known to attack and eat sharks and other whales. The orcas can toss 600 pound prey into the air and, using their large jaws, can swallow seal whole.
7. Why is the orca called the "killer whale"?

Answer: only cetacean that preys on warm-blooded animals

Orcas are the only whales known to feed on other mammals, but the orca has never been known to attack and eat humans. The killer whale's genus and species is Orcinus orca. The word orcinus is a Latin word which means belonging to the realms of the dead.
8. The orca whales were scientifically identified as Orcinus orca in 1758 by whom?

Answer: Linnaeus

Owen named the false killer whales, Cuvier named Risso's dolphins and Gray named the pygmy killer whales among other animals. Carl Linnaeus was a Swedish botanist who started the classification system called taxonomy that is still used today. Scientific names are usually either Greek or Latin words.
9. What did the Nootka Indians of Vancouver Island call the orca whale?

Answer: black fish

The Nootka Indians thought the orca whales brought them strength, good health and food. The orcas were a focal point of their social, cultural and religious lives.
10. About how fast can an orca swim at top speed?

Answer: 25-30 miles per hour

The orca whales are the fastest members of the dolphin family. Their normal speed is 6 to 10 miles per hour. The top speed can only be produced in short bursts.
Source: Author emron212

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Whales and Dolphins Average
2. Whales and Dolphins Tough
3. Killer Whales Tough
4. Whales and Whaling Average
5. Mammals of the Sea: Whales and Dolphins Tough
6. Whale Watching Average
7. Holy Sea Cow! Tough
8. Beluga Whales Average
9. Cetaceacetera Tough
10. All About Dolphins Easier
11. Blue Whales Average
12. All About Belugas Average

7/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us