FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Some Budgie Questions
Quiz about Some Budgie Questions

Some Budgie Questions Trivia Quiz


Do you know every behavior of your budgie and what it means? Or, do you know your pet bird better than your own relatives? If so, this quiz is for you!

A multiple-choice quiz by Crystallina. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Other Domestic Animals
  8. »
  9. Pet Birds

Author
Crystallina
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
68,259
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1853
Last 3 plays: Guest 172 (6/10), Guest 97 (7/10), GoodwinPD (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. What color are wild Australian budgerigars (parakeets)? Hint


Question 2 of 10
2. Which one of these is not a health disorder of budgies? Hint


Question 3 of 10
3. What color is the cere (the area above the beak) of most male budgies? Hint


Question 4 of 10
4. While a budgie is resting, which one of these actions does it NOT perform? Hint


Question 5 of 10
5. Which of these is *not* a characteristic of young budgies? Hint


Question 6 of 10
6. When a budgie shudders and shakes its feathers, what emotion does this signify? Hint


Question 7 of 10
7. Which one of these is NOT a characteristic of a sick budgie? Hint


Question 8 of 10
8. What does a short and shrill budgie chirp signify? Hint


Question 9 of 10
9. What condition makes parakeets stretch and raise their wings? Hint


Question 10 of 10
10. Which one of these has not been the name of the Australian budgie? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 12 2024 : Guest 172: 6/10
May 10 2024 : Guest 97: 7/10
Apr 29 2024 : GoodwinPD: 10/10
Apr 19 2024 : Guest 110: 4/10
Apr 18 2024 : dmaxst: 5/10
Mar 31 2024 : Guest 172: 8/10
Mar 23 2024 : Guest 35: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What color are wild Australian budgerigars (parakeets)?

Answer: green

Green parakeets are the color of wild parakeets, but breeders have produced budgies in many colors and shades, from white to turquoise to periwinkle.
2. Which one of these is not a health disorder of budgies?

Answer: molting

Molting, or loss of feathers, is normal and not a disease. Egg binding is a potentially fatal condition where a female parakeet has difficulties laying an egg. Psittacosis, also known as 'parrot fever', can also be contracted by humans and is sometimes fatal. Mycosis or scaly face is caused by a mite, Cnemidecoptes pili, lodging in a bird's skin.
3. What color is the cere (the area above the beak) of most male budgies?

Answer: blue

When parakeets are young, both the male and female cere are beige or pink. They change color as they age.
4. While a budgie is resting, which one of these actions does it NOT perform?

Answer: spread its wings slightly

Parakeets will usually choose one place to sleep as a routine.
5. Which of these is *not* a characteristic of young budgies?

Answer: born with feathers

Young budgies have stripes on the forehead and the cere doesn't change colour until the bird is around nine or ten months old. They are born naked.
6. When a budgie shudders and shakes its feathers, what emotion does this signify?

Answer: relaxation

After a parakeet does this, it often means it is ready to attempt something new.
7. Which one of these is NOT a characteristic of a sick budgie?

Answer: eats more than usual

Budgies do not eat more than usual when sick; in fact, they hardly eat anything.
8. What does a short and shrill budgie chirp signify?

Answer: alarm or danger

Caged parakeets often chirp like this when a large bird is flying close to the window or if an unusual noise alarms them.
9. What condition makes parakeets stretch and raise their wings?

Answer: extreme heat

Sometimes parakeets raise their wings without spreading them, but this is probably only a form of stretching.
10. Which one of these has not been the name of the Australian budgie?

Answer: grassland parrot

The budgie has also been called the shell parrot, canary parrot, warbling grass parakeet, and the betcherrygah, from which the current term 'budgerigar' (meaning 'good to eat', incidentally) is derived.
Source: Author Crystallina

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us