FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Cold the Wet and the Ugly
Quiz about The Cold the Wet and the Ugly

The Cold, the Wet and the Ugly Quiz


Let's face it, there's no such thing as a pretty fish. They are all basically cold, wet and ugly. But what do you know about these ten examples?

A photo quiz by stedman. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Fish

Author
stedman
Time
3 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
353,142
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
7406
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 172 (8/10), negolas (6/10), Guest 2 (9/10).
photo quiz
1. This odd goggle-eyed fish is fully amphibious - able to survive for considerable periods out of water. What is its name? Hint

Landfish
Chinese walking eel
Mountain guppy
Mudskipper

photo quiz
2. This, as you may have guessed, is a catfish, so-called because of the whisker-like protrusions around its mouth. But what is the proper name for these organs?

Hint

Snufflers
Barbels
Whiffwhaffs
Pussies

photo quiz
3. This unsightly creature is a Pacific hagfish. What is its unusual defence mechanism when caught by a predator? Hint

Secretes large quantities of slime
Changes to a bright red colour
Turns itself inside out
Lets out a piercing scream

photo quiz
4. This fish is still the most popular species served up in British fish and chip shops, but over-fishing in the North Atlantic has led to serious concerns about the viability of the remaining population. What is its three-letter name?

Answer: (One Word, three letters)
photo quiz
5. This bizarre looking creature has retractable jaws, which when it is not attacking or feeding fold back inside its body under its long snout. What is its name? Hint

Great white shark
Nurse shark
Bull shark
Goblin shark

photo quiz
6. While certainly no beauty, this South American river fish has a slightly unfair reputation as a voracious consumer of human flesh. What is its name? Hint

Piranha
Pike
Carp
Perch

photo quiz
7. Yes, that is actually a fish there. It is a member of the genus Synanceia, and takes its common name from its ability to camouflage itself to look like another object. What is it more normally known as? Hint

Stonefish
Blobfish
Bladderfish
Jellyfish

photo quiz
8. This harmless-looking fish shares its name with a much derided hairstyle once favoured by 1980s pop performers and British football players. What is it? Hint

Herring
Mullet
Pillock
Pollock

photo quiz
9. The colourful red snapper, as shown here, is deadly poisonous and should not be eaten under any circumstances. True or false?

True
False

photo quiz
10. This nasty looking creature, laid out on a slab at the fish market in Bergen, Norway, is a monkfish (genus Lophius). What part of the fish is commonly eaten? Hint

Head
Tail
Fins
Eyes


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




View Image Attributions for This Quiz

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This odd goggle-eyed fish is fully amphibious - able to survive for considerable periods out of water. What is its name?

Answer: Mudskipper

The mudskipper moves about on land using its pectoral fins to "skip" across the ground, hence its name. When out of water, it breathes mostly through its skin, although it needs to remain moist to do so. It will die if its skin gets too dry, so it tends not to venture too far away from mudflats and other wet habitats.
2. This, as you may have guessed, is a catfish, so-called because of the whisker-like protrusions around its mouth. But what is the proper name for these organs?

Answer: Barbels

The barbels are taste organs, and the fish uses them to detect food in water that is too dirty for it to see easily. There are many different species of catfish; specifically, this picture shows a channel catfish, which is the most common species in North America. In the USA it is popular with anglers, and is often bred in commercial fish-farms.
3. This unsightly creature is a Pacific hagfish. What is its unusual defence mechanism when caught by a predator?

Answer: Secretes large quantities of slime

The slime combines with water to create a glutinous slippery mass, which is believed to distract and disorientate the predator and thus enable the hagfish to escape. Another interesting fact about the hagfish is that it is the only living creature that has a skull but no backbone.
4. This fish is still the most popular species served up in British fish and chip shops, but over-fishing in the North Atlantic has led to serious concerns about the viability of the remaining population. What is its three-letter name?

Answer: Cod

Entire fishing industries in a number of North American and European countries once revolved around the humble cod, which is probably why numbers have declined so drastically. Attempts have been made in the UK to promote other fish as an alternative accompaniment to chips, such as pollock, which looks and tastes similar but is still relatively abundant.
5. This bizarre looking creature has retractable jaws, which when it is not attacking or feeding fold back inside its body under its long snout. What is its name?

Answer: Goblin shark

This picture of a museum specimen shows the goblin shark with its jaws extended. Watching film of the animal attacking and shooting its jaws out, it is impossible not to be reminded of the creature in the "Alien" movies.
6. While certainly no beauty, this South American river fish has a slightly unfair reputation as a voracious consumer of human flesh. What is its name?

Answer: Piranha

While most species of piranha are indeed blessed with a mouthful of sharp teeth and a keen appetite for meat, contrary to popular belief they will not normally attack humans unless provoked. This has not stopped the movie industry from portraying them as having an uncontrollable appetite for human flesh (especially that of females in skimpy bikinis).
7. Yes, that is actually a fish there. It is a member of the genus Synanceia, and takes its common name from its ability to camouflage itself to look like another object. What is it more normally known as?

Answer: Stonefish

The stonefish's ability to lie still and look like a stone is unfortunate, as its dorsal spines contain a very powerful venom. This can in extreme cases be fatal to bare-footed humans who are unlucky enough to tread on them, although usually victims merely suffer excruciating pain before eventually recovering.
8. This harmless-looking fish shares its name with a much derided hairstyle once favoured by 1980s pop performers and British football players. What is it?

Answer: Mullet

There are two main species of mullet, the red mullet and the grey mullet, which are not related to each other. This picture, not surprisingly, depicts a red mullet (Mullus surmuletus).

There does not appear to be any etymological connection between the fish and the hairstyle, which is characterised as being long at the back but short at the front and sides. The Oxford English Dictionary credits the band The Beastie Boys with popularising the mullet in their 1994 song "Mullet Head".
9. The colourful red snapper, as shown here, is deadly poisonous and should not be eaten under any circumstances. True or false?

Answer: False

The flesh of the red snapper is extremely tasty. The fish is commonly found around the Gulf of Mexico and the south-eastern coast of the USA. It is also becoming increasingly popular in the restaurants and shops of Europe as once-popular choices such as cod are becoming rarer and more expensive.
10. This nasty looking creature, laid out on a slab at the fish market in Bergen, Norway, is a monkfish (genus Lophius). What part of the fish is commonly eaten?

Answer: Tail

The monkfish is actually a species of anglerfish, which lures its prey by means of rod-like filaments projecting from its head. Its head is larger than the rest of its body put together, with the tail comprising less than 30% of the entire creature, so wastage is rather high when preparing it for eating. It is very tasty, though, with a meaty texture not unlike lobster.
Source: Author stedman

This quiz was reviewed by FunTrivia editor guitargoddess before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 172: 8/10
Today : negolas: 6/10
Jun 02 2023 : Guest 2: 9/10
Jun 02 2023 : Guest 176: 10/10
Jun 02 2023 : Guest 86: 9/10
Jun 02 2023 : Guest 86: 6/10
Jun 02 2023 : LMK51: 9/10
Jun 02 2023 : Guest 31: 8/10
Jun 02 2023 : Guest 46: 10/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Stedman's Picture Quizzes:

Everyone loves a picture quiz, don't they? Here are mine, all in one place.

  1. Who's That Poet? Easier
  2. Who's That Other Poet? Easier
  3. Who's that Composer? Easier
  4. What Flag is That? Average
  5. Pub Signs Can Be Educational Average
  6. The Cold, the Wet and the Ugly Average
  7. Animals from Behind Very Easy
  8. Cuddly Animals for Young Children Very Easy
  9. Systems of the Human Body Easier
  10. Simply Red (Not the Band) Average
  11. More Educational Pub Signs Tough
  12. Ten Ways to See London Average

Also part of quiz list
6/3/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us