FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Railway Children
Quiz about The Railway Children

The Railway Children Trivia Quiz


This was one of my favourite books as a child, as I was really fond of trains. I still am! Hope you enjoy the quiz.

A multiple-choice quiz by ALPENCY. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Entertainment Trivia
  6. »
  7. TV & Movies Mixture
  8. »
  9. They Became Movies

Author
ALPENCY
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
258,733
Updated
Apr 13 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
825
- -
Question 1 of 10
1. Who was the author of the book "The Railway Children"? Hint


Question 2 of 10
2. In which year did "The Railway Children" first appear in serialised form in "The London Magazine"? Hint


Question 3 of 10
3. In which year was the film of "The Railway Children" made? Hint


Question 4 of 10
4. On which British television channel was the story of "The Railway Children" serialised? Hint


Question 5 of 10
5. Which preserved railway line did "The Railway Children" use for the scenes around the railway? Hint


Question 6 of 10
6. Which railway station is the story based mostly around? Hint


Question 7 of 10
7. Further along the line is the famous village of Haworth. The Parsonage at Haworth was the home of which sisters?. Hint


Question 8 of 10
8. What are the names of the actor and actresses, who played the three children in the film version of "The Railway Children"? Hint


Question 9 of 10
9. In 2005, the National Railway Museum staged a Railway Children Centenary Exhibition. Where was it held? Hint


Question 10 of 10
10. Which is the station to the south where the line terminates?. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was the author of the book "The Railway Children"?

Answer: Edith Nesbit

Edith was born in London in 1858, she was known to her family as Daisy. Writing by herself, she published about 40 books for children, either novels or collections of stories. She was also a political activist and co-founded the "Fabian Society".
2. In which year did "The Railway Children" first appear in serialised form in "The London Magazine"?

Answer: 1905

The book was published in 1906. I think it is reasonable to say that most people will remember the story from the television series or the classic film rather than from the book.
3. In which year was the film of "The Railway Children" made?

Answer: 1970

The film was directed by Lionel Jeffries, who was also famous as an actor with leading roles in "First Men in The Moon" (1964), "Camelot" (1967) and "Chitty Chitty Bang Bang" (1968).
4. On which British television channel was the story of "The Railway Children" serialised?

Answer: BBC

The serialisation was filmed in 1968, and was shown in seven parts. The director was Julia Smith, who subsequently became producer for "Eastenders". The filming of the railway sequences was completed in ten days, and ended shortly before the railway was re-opened to the public.
5. Which preserved railway line did "The Railway Children" use for the scenes around the railway?

Answer: Keighley & Worth Valley Railway

In the heart of West Yorkshire, the "Keighley & Worth Valley Railway" was built in 1867, but, due to British Rail economies, was closed in 1962.

However, opposition was such that a Preservation Society was formed and the line re-opened in 1968.
6. Which railway station is the story based mostly around?

Answer: Oakworth

Oakworth Station needed quite a bit of refurbishment prior to filming, such as, replacing broken windows, new mantles for the gas lamps and clearing weeds from the track.

This was thought to be the only preserved stretch of line, which could provide the range of rolling stock and locomotives required for the period of the story.
7. Further along the line is the famous village of Haworth. The Parsonage at Haworth was the home of which sisters?.

Answer: Bronte

In the film version, the Parsonage, at the top of Haworth's Main Street, was the home of Doctor Forrest.

Here you will find the "Bronte Parsonage Museum".
8. What are the names of the actor and actresses, who played the three children in the film version of "The Railway Children"?

Answer: Gary Warren, Sally Thomsett and Jenny Agutter

Jenny Agutter became a patron of the "Cystic Fibrosis Trust", which have an annual fund raising event in Haworth Park.

Gary Warren went on to have a part in the television series "Catweazle", which first aired in 1970 and ended in 1971.

Other members of the cast included Bernard Cribbins and Dinah Sheridan.
9. In 2005, the National Railway Museum staged a Railway Children Centenary Exhibition. Where was it held?

Answer: York

The museum contains an unrivalled collection of locomotives, rolling stock, railway equipment, documents and records. When I visit England, I cannot resist spending a day there.
10. Which is the station to the south where the line terminates?.

Answer: Oxenhope

Oxenhope is the end of the single track line. A distance of 4 miles 75 chains from Keighley. (Please don't ask what that is in kilometers!)

I hope that you have had as much fun with this quiz as I did researching the questions.
Source: Author ALPENCY

This quiz was reviewed by FunTrivia editor DakotaNorth before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us