FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Find the Right Word
Quiz about Find the Right Word

Find the Right Word Trivia Quiz


I'll give you the definition, and you need to choose the word with that meaning from the four options given.

A multiple-choice quiz by rossian. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Words for Kids
  8. »
  9. Word Meanings

Author
rossian
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
400,583
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
1067
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 35 (10/10), Guest 104 (9/10), Guest 87 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of these means to give up the position you hold, especially if you are a monarch? Hint


Question 2 of 10
2. Which of these is something you could use to travel on water? Hint


Question 3 of 10
3. Can you identify the word that means easily broken or very fine, like lace? Hint


Question 4 of 10
4. Which of these means the same as teach? Hint


Question 5 of 10
5. Which word means to point out something? Hint


Question 6 of 10
6. If you wanted to use a longer word for chewing, which of these would be best? Hint


Question 7 of 10
7. Which of these words means to talk at length and in a pompous way? Hint


Question 8 of 10
8. Which word could you use to describe moving to a new place? Hint


Question 9 of 10
9. Which of these is something you could use for pruning in the garden? Hint


Question 10 of 10
10. Which word means having a strong feeling that you should have a particular kind of work? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 21 2024 : Guest 35: 10/10
Jul 20 2024 : Guest 104: 9/10
Jul 20 2024 : Guest 87: 10/10
Jul 20 2024 : Guest 188: 10/10
Jul 12 2024 : Guest 173: 9/10
Jul 06 2024 : Guest 172: 10/10
Jul 03 2024 : Guest 147: 10/10
Jun 30 2024 : Guest 108: 10/10
Jun 29 2024 : Cinnamon6: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these means to give up the position you hold, especially if you are a monarch?

Answer: Abdicate

Abdicate is most often used to describe what happens when a king or queen gives up their throne. Sometimes this is voluntary, because they feel they are too old, and at other times they are forced to abdicate because of a revolution.

Allocate means to share out, adjudicate means to act as a judge and make a decision, while advocate means to speak in favour of something or someone.
2. Which of these is something you could use to travel on water?

Answer: Catamaran

A catamaran is a kind of boat with two hulls (the part which sits on the water) and is usually propelled by sails.

A catkin is a dangling flower found on some kinds of trees, while a catapult is used to propel stones using elastic fastened to a stick. A catalyst is used in chemistry to describe anything which can speed up a chemical reaction without being changed itself.
3. Can you identify the word that means easily broken or very fine, like lace?

Answer: Delicate

Delicate could describe fine china, which would smash if dropped, or fine fabrics, like chiffon, or even someone who is slightly built.

Desiccate means to dry up, or remove moisture from something while domesticate means to tame, usually referring to an animal. Dedicate means to spend time on something - dedicate yourself to doing your homework well, perhaps.
4. Which of these means the same as teach?

Answer: Educate

You should know this one if you go to school, as that's why you are there - to be educated. Even when you leave school, every time you learn something knew, that can still be called education.

Eradicate means to get rid of, like the unwanted weeds in your garden or yard. Extricate is when you remove someone from an awkward position, perhaps if they have their foot stuck in a hole. Equivocate means to avoid giving a straight answer to a question. It's not quite the same as lying, where you tell a deliberate untruth.
5. Which word means to point out something?

Answer: Indicate

You can indicate by using your finger to point, or just by nodding your head at the right time to show someone the way.

Intricate means something having a lot of detail, like a pattern, on it and imprecate means to curse someone, by casting a spell on them. To implicate someone is to give away the fact that that person was involved in misdeeds or crime.
6. If you wanted to use a longer word for chewing, which of these would be best?

Answer: Mastication

Mastication is a more complicated word meaning the same as chewing food in your mouth.

Medication refers to the drugs and medicine used to cure diseases and modification is the act of changing something from its original state. Multiplication means increasing something, as in 3 multiplied by 6 equals 18.
7. Which of these words means to talk at length and in a pompous way?

Answer: Pontificate

Not everyone who gives a speech will pontificate. The word is used to describe someone who talks as if their opinion is the only one that matters.

Placate means to calm somebody down while the similar word plicate means to fold - a fan with lots of folds is plicated. A polecat is a wild animal in the weasel family.
8. Which word could you use to describe moving to a new place?

Answer: Relocation

Location refers to a place, so relocation means moving to a different place. You might need to relocate for a new job, for example.

Replication means repeating or duplicating, often used in science to check that an experiment produces the same result. Reciprocation means doing a favour for someone in return for something they have done for you. Rustication means moving to the country, but is usually used to describe someone sent home from university for bad behaviour.
9. Which of these is something you could use for pruning in the garden?

Answer: Secateurs

Secateurs are a tool which look a bit like scissors and are used to cut small branches in the garden. They are often used to prune roses, which need to be cut back to make sure they bloom well.

A scatterbrain is a disorganised person, who tends to forget things easily and to suffocate someone is to prevent them from breathing. Silicate is a kind of mineral.
10. Which word means having a strong feeling that you should have a particular kind of work?

Answer: Vocation

A vocation is used to describe a job which might need more dedication than an ordinary one. It is often used for people who have a strong calling to be preachers, or to care for sick people.

A vacation is a break from work, called a holiday in the United Kingdom, while vesication refers to blistering of the skin - what happens when stinging nettles touch you. Vindication means being cleared of a false accusation.
Source: Author rossian

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Sprint Rivals - Leg 3 - Wes:

The rivalry goes on - all answers in these quizzes had to contain the letters "C", "A" and "T" in that order (although not necessarily consecutively. Players got really creative).

  1. Myths and Legends of England Average
  2. A Manx Geographic Tour Average
  3. A Puzzling Exploration of Devon Tough
  4. Find the Right Word Very Easy
  5. Vive La Belle France! Average
  6. Who's Who in the Poldark Novels Average
  7. Match the Spanish City Easier
  8. Stripes Average
  9. Clarence House Average
  10. Name the Star Easier
  11. Hot Tempered Dogs (and a Cat) Average
  12. I See the Moon Average

Also part of quiz list
7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us