Quiz about Harry Potter and the HalfBlood Prince
Quiz about Harry Potter and the HalfBlood Prince

Harry Potter and the Half-Blood Prince Test | Harry Potter


Here is my quiz on the newest Harry Potter book. Hope you enjoy it! (Warning: if you haven't read the book yet, do NOT take this quiz!)

A multiple-choice quiz by crazygurl12. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Harry Potter
  8. »
  9. Harry Potter Book 6

Author
crazygurl12
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
213,499
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
7603
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Why did Cornelius Fudge visit the Muggle Prime Minister? Hint

To apologize for all of the bad things that had been going on lately.
To ask him for help fighting Voldemort.
To offer him a tour of the Ministry of Magic.
To warn him that Voldemort was back and causing trouble.

2. What does Narcissa Malfoy ask of Snape when she visits him at Spinner's End? Hint

To make sure that Draco does not get in trouble this year at Hogwarts.
To warn Dumbledore that Voldemort wants to kill him.
To prevent Draco from assisting Voldemort in any way.
To watch over Draco while he does what Voldemort asked of him.

3. Which person did Harry NOT choose as a Chaser for the Gryffindor Quidditch team? Hint

Ginny Weasley
Lavender Brown
Katie Bell
Demelza Robins

4. Which class did Harry get an "Outstanding" in on his O.W.L.s? Hint

Care of Magical Creatures
Defense Against the Dark Arts
Transfiguration
Charms

5. On whom did Harry first try the "Levicorpus" spell? Hint

Neville
Malfoy
Ron
McLaggen

6. What did Dumbledore do to prove to Tom Riddle that there was a such thing as magic? Hint

He changed Tom's wardrobe into a horse.
He Apparated from one side of the room to the other.
He levitated the items in Tom's box.
He magically set Tom's wardrobe on fire.

7. Whom does Ron fall in love with after eating the Chocolate Cauldrons poisoned with Love Potion? Hint

Ginny
Hermione
Lavender
Romilda Vane

8. Which one of the following is NOT known for sure to be a Horcrux? Hint

Tom Riddle's diary
the necklace from Borgin and Burkes that was used to curse Katie Bell
Gaunt's ring
Voldemort's snake, Nagini

9. Why did Harry break up with Ginny? Hint

Because he had a crush on Hermione.
Because he was afraid that Voldemort would try to hurt her.
Because he thought she was annoying.
Because he was so upset at the time that he didn't want to have a girlfriend.

10. Which unexpected couple do we find at the end of the novel? Hint

Slughorn and McGonagall
Neville and Luna
Ron and Hermione
Lupin and Tonks


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Why did Cornelius Fudge visit the Muggle Prime Minister?

Answer: To warn him that Voldemort was back and causing trouble.

In the first chapter, Cornelius Fudge visits the Muggle Prime Minister and informs him that Voldemort is back and is behind all of the terrible things that have been going on. Fudge then introduces the Prime Minister to the new Minister of Magic, Rufus Scrimgeour.
2. What does Narcissa Malfoy ask of Snape when she visits him at Spinner's End?

Answer: To watch over Draco while he does what Voldemort asked of him.

In Chapter 2, Narcissa Malfoy and Bellatrix Lestrange visit Snape's house at Spinner's End. Narcissa tells Snape how Voldemort wants Draco to perform a task for him. Then she makes Snape make an Unbreakable Vow, saying that he will watch over and protect Draco while he performs the task.
3. Which person did Harry NOT choose as a Chaser for the Gryffindor Quidditch team?

Answer: Lavender Brown

At Quidditch tryouts, Harry chose Ginny, Katie, and Demelza to be Chasers; Jimmy Peakes and Ritchie Coote as the new Beaters; and Ron as Keeper.
4. Which class did Harry get an "Outstanding" in on his O.W.L.s?

Answer: Defense Against the Dark Arts

On his O.W.L.s, Harry got an "Outstanding" in Defense Against the Dark Arts; "Exceeds Expectations" in Care of Magical Creatures, Charms, Herbology, Potions, and Transfiguration; "Acceptable" in Astronomy; "Poor" in Divination; and "Dreadful" in History of Magic.
5. On whom did Harry first try the "Levicorpus" spell?

Answer: Ron

Harry found the "Levicorpus" spell written inside the copy of "Advanced Potion Making" that had belonged to the Half-Blood Prince. Harry tried out the spell on Ron, and it caused him to hang upside down from his ankle in midair.
6. What did Dumbledore do to prove to Tom Riddle that there was a such thing as magic?

Answer: He magically set Tom's wardrobe on fire.

In the second memory that Dumbledore shows Harry, Dumbledore visits Tom Riddle at the orphanage and tells him that he has been accepted to Hogwarts. At first, Tom does not believe that there is a such thing as magic, and he demands Dumbledore to prove it. That is when Dumbledore makes Tom's wardrobe burst into flames.
7. Whom does Ron fall in love with after eating the Chocolate Cauldrons poisoned with Love Potion?

Answer: Romilda Vane

Ron accidental ate some Chocolate Cauldrons that had earlier been given to Harry from Romilda Vane. She hoped that Harry would eat them and fall in love with her. Ron then fell in love with Romilda, and Harry had to take him to Slughorn for an antidote.
8. Which one of the following is NOT known for sure to be a Horcrux?

Answer: the necklace from Borgin and Burkes that was used to curse Katie Bell

Dumbledore tells Harry that Voldemort has split his soul into seven--six parts are Horcruxes and the seventh part is inside his body. Dumbledore then says that two of the Horcruxes have been destroyed--one of them was Tom Riddle's diary (which was destroyed in the Chamber of Secrets) and the other is Marvolo's ring. Dumbledore and Harry then go to destroy the locket, which eventually turns out to be fake.
9. Why did Harry break up with Ginny?

Answer: Because he was afraid that Voldemort would try to hurt her.

At Dumbledore's funeral, Harry breaks up with Ginny. "Voldemort uses people his enemies are close to," Harry said to Ginny. Harry was afraid that Voldemort would try to hurt Ginny since they were so close.
10. Which unexpected couple do we find at the end of the novel?

Answer: Lupin and Tonks

In the hospital wing (after the encounter with the Death Eaters), Harry finds out that Tonks is in love with Lupin. At first, Lupin refuses to go out with her because he is a werewolf and he thinks she deserves better. However, at Dumbledore's funeral, Harry sees Tonks and Lupin holding hands.
Source: Author crazygurl12

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 13 2023 : klem2go2: 10/10
Dec 12 2022 : Guest 80: 6/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us