Quiz about Harry Potter and the Half Blood Prince
Quiz about Harry Potter and the Half Blood Prince

15 Average Questions about Harry Potter and the Half Blood Prince


This quiz will test your knowledge of the sixth installment in the Harry Potter saga by JK Rowling, Harry Potter and the Half Blood Prince. There is one question from each chapter, chapters 1-15. Look for part two of this quiz.

A multiple-choice quiz by iluvjj. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Harry Potter
  8. »
  9. Harry Potter Book 6

Author
iluvjj
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
212,948
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
12843
Last 3 plays: Guest 162 (13/15), Guest 89 (14/15), Guest 104 (13/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the name of the new Minister of Magic?
Hint

Ruffus Scrimgy
Rufuss Scour
Rupert Scrimgor
Rufus Scrimgeour

2. What are Bellatrix Lestrange and Narcissa Malfoy's nicknames? Hint

Sissy and Bell
Cissa and Trixi
Narcy and Trix
Cissy and Bella

3. What drink did Dumbledore offer the Dursley's when he came to pick up Harry and to take him to the Burrow? Hint

Gin
Oak Matured Mead
Madame Rosmerta's Red Whiskey
Maple Matured Mead

4. Horace Slughorn moves into different muggle houses when they are away, to avoid Death Eaters. Where were the muggles who owned the house he was staying in when Harry and Dumbledore came to visit? Hint

Bahamas
Budleigh Babberton
Caribbean
Canary Islands

5. What does Mr. Weasley call Mrs. Weasley when they are alone? Hint

Hot Stuff
Mollywobbles
Pumpkin
Molly-Dolly

6. What Skiving Snackbox was most popular at Weasley's Wizard Wheezes store? Hint

Edible Dark Mark
Decoy Detonator
U-No-Poo
Nosebleed Nougat

7. What invisible creature did Luna warn Harry about on the train ride to Hogwarts? Hint

Snorkel Hornback
Thestral
Wrackspurt
Buzz Droid

8. After the attack on the train, Harry was covered in blood. When he entered the Great Hall what spell did Hermione perform to dry up the blood? Hint

Tergeo
Reparo
Episkey
Drikeo

9. In Snape's first Defense Against the Dark Arts lesson, he showed three pictures of the result of certain attacks by creatures, which was not one of the pictures? Hint

Cruciatus Curse
Attacked by an Inferius
Imperius Curse
Kissed by a Dementor

10. During Harry's first lesson with Dumbledore, they stepped inside the Pensieve to visit the house of Gaunt, whose memory were they stepping into? Hint

Morfin's
Bob Ogden's
Dumbledore's
Tom Riddle Sr.'s

11. Who was not put on the team after tryouts at the beginning of the year for Chaser? Hint

Katie Bell
Dean Thomas
Demelza Robins
Ginny Weasley

12. What was the first non-verbal spell Harry learned from Half Blood Prince? Hint

Liberacorpus
Tartigo
Muffliato
Levicorpus

13. What was the name of the woman in charge of the orphanage where Tom Riddle lived? Hint

Mrs. Stub
Miss Cole
Mrs. Cole
Mrs. Kohls

14. When Harry saw Dean and Ginny snogging, he got extremely jealous. What spell did he want to perform on Dean? Hint

Levicorpus
Cruciatus curse
Jelly Legs Jinx
Bat Bogey hex

15. What do Fred and George's love potions come disguised as when they are sent to Hogwarts? Hint

Ink
Medicine
Butterbeer and ink
Cough syrup and perfume


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the name of the new Minister of Magic?

Answer: Rufus Scrimgeour

Rufus Scrimgeour is the Minister that succeeds Fudge. We first meet him when he goes to meet with the "Minister of Muggles" to inform him about what is going on in the wizarding world.
2. What are Bellatrix Lestrange and Narcissa Malfoy's nicknames?

Answer: Cissy and Bella

Bellatrix or Bella is responsible for the murder of Sirius Black and took part in torturing the Longbottoms. Narcissa is Lucius Malfoy's wife.
3. What drink did Dumbledore offer the Dursley's when he came to pick up Harry and to take him to the Burrow?

Answer: Oak Matured Mead

Dumbledore bewitches the cups to hover over the Dursley's heads and spill some drink on them until they take the cups and drink them. This happens while Dumbledore is telling Harry about Sirius's will.
4. Horace Slughorn moves into different muggle houses when they are away, to avoid Death Eaters. Where were the muggles who owned the house he was staying in when Harry and Dumbledore came to visit?

Answer: Canary Islands

Harry and Dumbledore arrive to find the house Horace is staying in is a wreck. They find out this is just a safety measure Horace takes against Death Eaters. Dumbledore comes to try and get Horace to come out of retirement and teach at Hogwarts. Harry winds up convincing Horace to take the job, just as Dumbledore wanted him to.
5. What does Mr. Weasley call Mrs. Weasley when they are alone?

Answer: Mollywobbles

The Ministry encouraged people to ask each other questions to make sure that they were really who they say they are and not a Death Eater using Poly Juice Potion. Mr. Weasley asked Molly the question above, and Molly asked Mr. Weasley what his secret ambition is. His secret ambition is to find out how airplanes stay up.
6. What Skiving Snackbox was most popular at Weasley's Wizard Wheezes store?

Answer: Nosebleed Nougat

The Weasley's, Harry, Hagrid, and Hermione went to the twins' store after they finished their school shopping. The store carried a variety of items ranging from love potions to Muggle magic tricks. The twins said Harry could have whatever he wanted free, since he gave them the start up money, while Ron had to pay.
7. What invisible creature did Luna warn Harry about on the train ride to Hogwarts?

Answer: Wrackspurt

Harry was thinking about how his life would have been different if Voldemort had chosen him instead of Neville. When Luna noticed his distracted look, she asked him if a Wrackspurt came in through his ear and disrupted his brainwaves. She said she felt one in their car.
8. After the attack on the train, Harry was covered in blood. When he entered the Great Hall what spell did Hermione perform to dry up the blood?

Answer: Tergeo

When Tonks found Harry she used "Episkey" to fix his broken nose but when Harry got into Hogwarts, Hermione dried up the blood that was everywhere.
9. In Snape's first Defense Against the Dark Arts lesson, he showed three pictures of the result of certain attacks by creatures, which was not one of the pictures?

Answer: Imperius Curse

The picture of the Cruciatus Curse was of a witch lying on the ground screaming. The one of a Dementor's kiss was a wizard slumped against a wall, with no life in his eyes. The picture of the Inferius attack was just a mess of blood. Pleasant first class?
10. During Harry's first lesson with Dumbledore, they stepped inside the Pensieve to visit the house of Gaunt, whose memory were they stepping into?

Answer: Bob Ogden's

Bob Ogden was employed by the Department of Magical Law Enforcement. He was there to persecute Morfin for attacking muggles. Harry learned about Voldemort's grandfather, and how Voldemort's mother was mistreated.
11. Who was not put on the team after tryouts at the beginning of the year for Chaser?

Answer: Dean Thomas

Dean Thomas was put on the team as a Chaser after Katie Bell was attacked and sent to St. Mungo's. Dean was very excited to be on the team so he could spend more time with Ginny.
12. What was the first non-verbal spell Harry learned from Half Blood Prince?

Answer: Levicorpus

Harry first tried it out on Ron, not knowing what would happen. Then Harry realized it was the spell that his dad did on Snape when he was at school. Hermione quickly reprehended Harry for trying out a spell since he didn't know what would happen. Liberacorpus is the counterjinx.
13. What was the name of the woman in charge of the orphanage where Tom Riddle lived?

Answer: Mrs. Cole

Mrs. Cole offered a gin when he came to the orphanage to take Tom Riddle to Hogwarts. Dumbledore could easily tell that Mrs. Cole had a drinking problem. Harry sees this memory, which is Dumbledore's, when he goes to his second lesson.
14. When Harry saw Dean and Ginny snogging, he got extremely jealous. What spell did he want to perform on Dean?

Answer: Jelly Legs Jinx

When Harry saw this he tried to convince himself that he was only feeling protective about Ginny, since she was Ron's sister. But later on he realizes what he really feels - he likes Ginny.
15. What do Fred and George's love potions come disguised as when they are sent to Hogwarts?

Answer: Cough syrup and perfume

Romilda Vane tried to give the love potions to Harry disguised Chocolate Cauldrons. Harry took them, but did not eat them. Unfortunately, Ron got to them. Harry took Ron to Slughorn for help.
Source: Author iluvjj

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 29 2023 : Guest 162: 13/15
Jan 18 2023 : Guest 89: 14/15
Dec 30 2022 : Guest 104: 13/15
Dec 24 2022 : Guest 46: 14/15
Dec 11 2022 : Guest 51: 13/15
Dec 08 2022 : Guest 80: 5/15

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us