Quiz about The Sixth Year Part Two
Quiz about The Sixth Year Part Two

The Sixth Year, Part Two Trivia Quiz


This is a quiz on "Harry Potter and the Half-Blood Prince." It covers the middle ten chapters of the book. WARNING: This quiz may contain spoilers.

A multiple-choice quiz by xxharryxx. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Harry Potter
  8. »
  9. Harry Potter Book 6

Author
xxharryxx
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
213,406
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
16249
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Indigo8 (10/10), Guest 159 (9/10), Guest 151 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Whom did Harry choose as the Gryffindor Keeper? Hint

Cormac McLaggen
Demelza Robins
Ginny Weasley
Ron Weasley

2. Who was cursed on the return trip from Hogsmeade? Hint

Ron Weasley
Demelza Robins
Leanne
Katie Bell

3. Why didn't Tom Riddle like his name? Hint

People ridiculed him over it.
It was incredibly boring.
There are a lot of other people named Tom, and his Muggle father was named Tom.
It was extremely short.

4. Why did Ron do so well in the Quidditch match against Slytherin? Hint

He thought he'd been given Felix Felicis.
The crowd was very small, easing Ron's nerves.
He'd been given Felix Felicis.
The wind blew all of the shots away from the goal posts.

5. Whom did Harry take to Slughorn's Christmas party? Hint

Ginny Weasley
Luna Lovegood
Hermione Granger
Romilda Vane

6. What did Rufus Scrimgeour want Harry to do for the Ministry of Magic? Hint

Make it appear that he's working for them.
Help train new Aurors.
Denounce them as lying scumbags.
Become his assistant.

7. What did Tom Riddle ask Professor Slughorn about?

Answer: (One Word)
8. How did Harry cure Ron's poisoning? Hint

a bezoar
a charm
a potion he quickly made on the spot when Ron was poisoned
more poison

9. Who accidentally hit Harry and injured him during the Gryffindor vs Hufflepuff Quidditch match? Hint

Cormac McLaggen
Ritchie Coote
Jimmy Peakes
a Hufflepuff Beater

10. For how long has Dumbledore not been able to keep a Defense Against the Dark Arts teacher for more than one year? Hint

Since he refused the position to Lord Voldemort.
Since he became the headmaster of Hogwarts.
Since Tom Riddle left Hogwarts.
Since Voldemort tried to kill Harry.


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Whom did Harry choose as the Gryffindor Keeper?

Answer: Ron Weasley

Hermione Confounded McLaggen to make him miss his fifth shot and lose the position to Ron. The Chasers are Demelza Robins, Ginny Weasley, and Katie Bell. The Beaters are Ritchie Coote and Jimmy Peakes.
2. Who was cursed on the return trip from Hogsmeade?

Answer: Katie Bell

Katie had been given a package in the bathroom at the Three Broomsticks by an Imperiused Madam Rosmerta (as determined later). Luckily, she only brushed the cursed necklace (meant for Dumbledore) with a tiny bit of skin, but even then, she had to go to St. Mungo's. Harry recognized the necklace as the one he'd seen at Borgin and Burkes.
3. Why didn't Tom Riddle like his name?

Answer: There are a lot of other people named Tom, and his Muggle father was named Tom.

Tom Riddle has and always will prefer to work alone. That's why he changed his name from Tom Marvolo Riddle to Lord Voldemort. He also doesn't want to be associated with his Muggle father of the same name.
4. Why did Ron do so well in the Quidditch match against Slytherin?

Answer: He thought he'd been given Felix Felicis.

Harry let Ron and Hermione see him "put" Felix Felicis in Ron's pumpkin juice at breakfast. Ron did very well and was shocked when Harry revealed that he faked it.
5. Whom did Harry take to Slughorn's Christmas party?

Answer: Luna Lovegood

Hermione warned Harry that she had overheard Romilda Vane discussing the best way to slip Harry a love potion. To avoid taking the love potion by mistake, he simply asked Luna to come with him.
6. What did Rufus Scrimgeour want Harry to do for the Ministry of Magic?

Answer: Make it appear that he's working for them.

Rufus thought that if Harry was seen at the Ministry from time to time, it would give the impression that he's working for them. Everyone would feel a lot better with the "Chosen One" around, protecting them from Voldemort.
7. What did Tom Riddle ask Professor Slughorn about?

Answer: Horcruxes

Dumbledore showed Harry a memory of Tom Riddle asking Slughorn about Horcruxes. However, Slughorn had tampered with the memory, covering up the parts he didn't want people to see. Therefore, Dumbeldore asked Harry to get the real memory from Slughorn.
8. How did Harry cure Ron's poisoning?

Answer: a bezoar

Ron, after taking a drink of Madam Rosmerta's oak-matured mead, immediately began to become ill and turn blue. Harry quickly found a bezoar and shoved it down Ron's throat, saving his friend's life.
9. Who accidentally hit Harry and injured him during the Gryffindor vs Hufflepuff Quidditch match?

Answer: Cormac McLaggen

Cormac had taken over as Keeper because Ron was in the hospital wing. Apparently, Cormac thought Jimmy couldn't hit a Bludger right and grabbed his bat. He tried to aim at a Hufflepuff Chaser, but ended up hitting Harry instead. Gryffindor lost the match 320-60.
10. For how long has Dumbledore not been able to keep a Defense Against the Dark Arts teacher for more than one year?

Answer: Since he refused the position to Lord Voldemort.

Lord Voldemort came to Hogwarts where he would have influence over many young witches and wizards. Dumbledore refused him the position of Defense Against the Dark Arts, and since then, Dumbledore has had to find a new Defense Against the Dark Arts teacher each year.
Source: Author xxharryxx

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 02 2023 : Indigo8: 10/10
Jan 31 2023 : Guest 159: 9/10
Jan 26 2023 : Guest 151: 9/10
Jan 26 2023 : xxFruitcakexx: 3/10
Jan 25 2023 : sadwings: 5/10
Jan 21 2023 : Guest 185: 10/10
Jan 19 2023 : Barbarini: 9/10
Jan 13 2023 : klem2go2: 10/10
Jan 09 2023 : Bowler413: 10/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us