Quiz about The HalfBlood Prince By the Chapters
Quiz about The HalfBlood Prince By the Chapters

'The Half-Blood Prince': By the Chapters Quiz


This quiz consists of ten questions, each one from a different chapter of the first ten chapters in 'Harry Potter and the Half-Blood Prince'. Enjoy!

A multiple-choice quiz by elvenfair. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Harry Potter
  8. »
  9. Harry Potter Book 6

Author
elvenfair
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
215,699
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
8059
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Bourguignonp (2/10), Guest 120 (7/10), klem2go2 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. 'The Other Minister': Who/What announces the due arrival of Cornelius Fudge, former Minister of Magic? Hint

Kingsley Shacklebolt
A portrait
The Muggle Minister's secretary
Cornelius Fudge himself

2. 'Spinner's End': What is the name of the promise that Snape gives Narcissa Malfoy? Hint

The Unbreakable Promise
The Unforgivable Promise
The Unforgivable Vow
The Unbreakable Vow

3. 'Will and Won't': Who summons Kreacher to Privet Drive? Hint

Aunt Petunia
Bellatrix
Dumbledore
Dobby

4. 'Horace Slughorn': What kind of blood does Slughorn use to splatter his house walls with, in an attempt to ward off unwanted company?
Hint

Hippogriff
Dragon
Unicorn
Phoenix

5. 'An excess of Phlegm': Which of the Weasley sons is Fleur Delacour to marry? Hint

Ron
Percy
Charlie
Bill

6. 'Draco's Detour': In this chapter, while in Diagon Alley, Draco Malfoy escapes his mother's watchful eye to visit a particular shop on Knockturn Alley. What is the name of the owner/s of the shop? Hint

Madam Malkin
Fred and George
Borgin
Florean

7. 'The Slug Club': What compartment do Harry and Neville go to in order to join Slughorn for a "bite of lunch"? Hint

A
B
D
C

8. 'Snape Victorious': True or False: The Slytherins are disappointed that Snape becomes the new Defense against the Dark Arts teacher.

True
False

9. 'The Half-Blood Prince': In order to make a perfect Draught of Living Death, what does Harry do every so often while preparing the potion? Hint

Stir it anticlockwise
Tap the cauldron firmly
Add a tiny bezoar to it
All of these

10. 'The House of Gaunt': To which line does the Gaunt family belong?
Hint

Malfoy
Slytherin
Hufflepuff
Riddle


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. 'The Other Minister': Who/What announces the due arrival of Cornelius Fudge, former Minister of Magic?

Answer: A portrait

A small portrait on the wall in the Muggle Prime Minister's office always informs him whenever the Minister of Magic is due to arrive.
2. 'Spinner's End': What is the name of the promise that Snape gives Narcissa Malfoy?

Answer: The Unbreakable Vow

The fact that Draco is to carry out a task for Voldemort himself fills his mother, Narcissa, with great concern, causing her to make Snape promise that he would look after Draco and carry on the task if the latter were to fail.
3. 'Will and Won't': Who summons Kreacher to Privet Drive?

Answer: Dumbledore

In this chapter, we learn that Harry is the true owner of Grimmauld place as the Black family's house-elf, Kreacher, is obliged to obey his every command. This signifies that Harry has replaced Sirius as Kreacher's master.
4. 'Horace Slughorn': What kind of blood does Slughorn use to splatter his house walls with, in an attempt to ward off unwanted company?

Answer: Dragon

In order to frighten intruders, Slughorn rips, tears and breaks objects in his current house combined with the effect of blood splattered walls to make it seem as if a murder has taken place.
5. 'An excess of Phlegm': Which of the Weasley sons is Fleur Delacour to marry?

Answer: Bill

Having worked with Bill at Gringotts Bank, Fleur falls deeply in love with him and he more so with her. She hence spends the summer with the Weasley's in order to get to know them better but instead drives them crazy with the exception of Ron, who is still infatuated with her beauty.
6. 'Draco's Detour': In this chapter, while in Diagon Alley, Draco Malfoy escapes his mother's watchful eye to visit a particular shop on Knockturn Alley. What is the name of the owner/s of the shop?

Answer: Borgin

Harry sees Malfoy taking his detour and decides to follow him, accompanied by Ron and Hermione. While outside Borgin and Burke's, they overhear a suspicious conversation between Borgin and Malfoy; apparently Malfoy needs something to be hastily fixed and is moved to threaten Borgin in order to get it done.
7. 'The Slug Club': What compartment do Harry and Neville go to in order to join Slughorn for a "bite of lunch"?

Answer: C

Horace Slughorn, known for his former tendency to 'collect' prize pupils while he was a teacher, invites a few well-connected and seemingly talented students to have lunch with him, hoping he will be able to use them to reform his past favourites club: the 'Slug Club'.
8. 'Snape Victorious': True or False: The Slytherins are disappointed that Snape becomes the new Defense against the Dark Arts teacher.

Answer: False

The Slytherins actually applaud Snape as he is the head of their house; Snape was always the Potions master though he secretly pursued the position of Defense against the Dark Arts teacher. He gets his chance at last, much to the chagrin of Harry and his friends, while Slughorn takes over Potions.
9. 'The Half-Blood Prince': In order to make a perfect Draught of Living Death, what does Harry do every so often while preparing the potion?

Answer: Stir it anticlockwise

Being faced with such a challenging task, the student who makes the best potion is to be rewarded with a little Felix Felicis - a luck Potion. Harry secures the Felix Felicis with the aid of hand written alternative instructions within his borrowed Potions book.
10. 'The House of Gaunt': To which line does the Gaunt family belong?

Answer: Slytherin

Though the Gaunts are Slytherin's descendants, they live in extreme poverty with the exception of a couple of treasured family heirlooms.
Source: Author elvenfair

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 26 2023 : Bourguignonp: 2/10
Jan 16 2023 : Guest 120: 7/10
Jan 13 2023 : klem2go2: 10/10
Dec 12 2022 : Guest 80: 7/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us