Quiz about Harry Potter  the HalfBlood Prince Part 1
Quiz about Harry Potter  the HalfBlood Prince Part 1

Harry Potter & the Half-Blood Prince (Part 1) Quiz


A challenging quiz that tests your knowledge of the sixth book in the seven part series.

A multiple-choice quiz by HikawaMaru. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Harry Potter
  8. »
  9. Harry Potter Book 6

Author
HikawaMaru
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
215,667
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
7113
Last 3 plays: Guest 185 (9/10), klem2go2 (8/10), Guest 81 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who is the Muggle Prime Minister's junior minister? Hint

Peter Chortley
Alan Katczinsky
Junichiro Koizumi
Herbert Chorley

2. In which village is Horace Slughorn hiding when Harry and Dumbledore visit him? Hint

Budley Burton
Hogsmeade
Budleigh Babberton
Villiers

3. Who is head of the Goblin Liaison Office? Hint

Arkie Philpott
Percy Weasley
Amy Benson
Dirk Cresswell

4. Who wrote " Advanced Potion Making?" Hint

Wilbert Slinkhard
Gilderoy Lockhart
Cassandra Vablatsky
Libatius Borage

5. Who invented the cheese cauldron? Hint

Abraxas Malfoy
Humphrey Belcher
Armik Evoria
Terrence Higgs

6. What is the name of the vampire at Slughorn's Christmas party? Hint

Acromantula
Sanguini
Severus Snape
Eldred Worple

7. Who succeeds Rufus Scrimgeour as the head of the Auror Office? Hint

Bors Blunt
Kingsley Shacklebolt
Alastor " Mad-Eye" Moody
Gawain Robards

8. Who is the Ministry Apparition instructor? Hint

Haywood Jahblowme
Archie Smith
Wilkie Twycross
Freddie Falaise

9. Who says the words " The lightning-struck tower,calamity...disaster!" Hint

Professor Sinistra
Professor Trelawney
Madam Pomfrey
Madam Rosmerta

10. What were the names of Snape's parents? Hint

Eileen & Tobias
Eileen & Toby
Irene & Toby
Ellen & Timothy


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who is the Muggle Prime Minister's junior minister?

Answer: Herbert Chorley

Herbert Chorley is the Muggle junior minister. He is taken to St Mungo's after reacting to a poorly performed Imperius Curse which makes him impersonate a duck.
2. In which village is Horace Slughorn hiding when Harry and Dumbledore visit him?

Answer: Budleigh Babberton

The village is called Budleigh Babberton. Slughorn is currently hiding in a Muggle house while its owners are on holiday in the Canary Islands.
3. Who is head of the Goblin Liaison Office?

Answer: Dirk Cresswell

Horace Slughorn mentions this to Harry when they first meet.Harry gets the impression that Slughorn is a pure-blood lover and he explains that he liked several students who were half-bloods, such as Harry's mum and Dirk Cresswell.
4. Who wrote " Advanced Potion Making?"

Answer: Libatius Borage

It is written by Libatius Borage, although Harry finds that the Half Blood Prince has done a much better job.
5. Who invented the cheese cauldron?

Answer: Humphrey Belcher

In Harry's first lesson with Dumbledore,he states that they will be using guesswork and could be as woefully wrong as Humphrey Belcher who thought the time was ripe for a cheese cauldron.
6. What is the name of the vampire at Slughorn's Christmas party?

Answer: Sanguini

At the Christmas party there is a vampire, he is in the company of a man who writes books about vampires.
7. Who succeeds Rufus Scrimgeour as the head of the Auror Office?

Answer: Gawain Robards

When Percy and Rufus come to the Burrow during Christmas, the minister has a chat to Harry, and says if Harry helps the ministry he can talk to Gawain about helping Harry become an Auror.
8. Who is the Ministry Apparition instructor?

Answer: Wilkie Twycross

The Apparition instructor comes to Hogwarts to teach the sixth years to apparate.
9. Who says the words " The lightning-struck tower,calamity...disaster!"

Answer: Professor Trelawney

This is another one of Professor Trelawney's predictions that turns out to be true.
10. What were the names of Snape's parents?

Answer: Eileen & Tobias

Severus Snape was the Half Blood Prince, he turned out to be a traitor and killed Dumbledore. His father was a Muggle and his mother was a witch.
Source: Author HikawaMaru

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 21 2023 : Guest 185: 9/10
Jan 04 2023 : klem2go2: 8/10
Dec 13 2022 : Guest 81: 7/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us