Quiz about The Sixth Year Part One
Quiz about The Sixth Year Part One

The Sixth Year, Part One Trivia Quiz


This is a quiz on "Harry Potter and the Half-Blood Prince." It covers the first ten chapters of the book. WARNING: This quiz may contain spoilers.

A multiple-choice quiz by xxharryxx. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Harry Potter
  8. »
  9. Harry Potter Book 6

Author
xxharryxx
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
213,345
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
19391
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: garydart (2/10), Guest 159 (9/10), Guest 73 (3/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which of these people had been murdered when Fudge was meeting with the Prime Minister? Hint

Herbert Chorley
Dumbledore
Amelia Bones
Bellatrix Lestrange

2. "Who claims to be Voldemort's spy at Hogwarts? Hint

Argus Filch
Mundungus Fletcher
Severus Snape
Horace Slughorn

3. Who retrieved Harry from Privet Drive?

Answer: (A Name, First, Last, or Both (or if you're daring, his whole name))
4. Which person did Harry convince to come out of retirement to teach at Hogwarts? Hint

Kingsley Shacklebolt
Gilderoy Lockhart
Horace Slughorn
Remus Lupin

5. What does Ginny call Fleur? Hint

Phlegm
Bill's Wife
Mucus
Mrs. Annoying

6. Where did Draco make a detour to when he was supposed to be in Diagon Alley? Hint

The Leaky Cauldron
Borgin and Burkes
Voldemort's Lair
a Muggle record store

7. Which one of these people did not have lunch on the train with Professor Slughorn? Hint

Cormac McLaggen
Draco Malfoy
Ginny Weasley
Blaise Zabini

8. Who is the new Defense Against the Dark Arts teacher? Hint

Professor Snape
Professor Lupin
Professor Slughorn
Professor Dumbledore

9. What potion did Harry win in Potions? Hint

Felix Felicis
Veritaserum
Polyjuice Potion
Amortenia

10. How is Merope related to Voldemort? Hint

aunt
mother
sister
cousin


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these people had been murdered when Fudge was meeting with the Prime Minister?

Answer: Amelia Bones

Amelia Bones was the Head of the Department of Magical Law Enforcement. Probably murdered by Voldemort himself, her death was reported in Muggle and Wizard newspapers.
2. "Who claims to be Voldemort's spy at Hogwarts?

Answer: Severus Snape

Snape was still trusted wholly by Dumbledore. Therefore, he can spy on Dumbledore without arousing any suspicion.
3. Who retrieved Harry from Privet Drive?

Answer: Dumbledore

Dumbledore came to get Harry two weeks into the summer holidays. After a quick talk with the Dursleys, they were off on a side-quest and then to the Burrow.
4. Which person did Harry convince to come out of retirement to teach at Hogwarts?

Answer: Horace Slughorn

Slughorn didn't want to come out of retirement. Harry convinced him by saying he'd be safer from Voldemort by being closer to Dumbledore.
5. What does Ginny call Fleur?

Answer: Phlegm

Bill and Fleur were to be married the next summer. Fleur stayed at the Burrow for a while because she only works part-time at Gringotts.
6. Where did Draco make a detour to when he was supposed to be in Diagon Alley?

Answer: Borgin and Burkes

Harry, Ron, and Hermione noticed that Malfoy had slipped away from his mother. They followed him to Knockturn Alley's Borgin and Burkes, where they saw him bullying Borgin and showing him something on his left arm (probably the Dark Mark.)
7. Which one of these people did not have lunch on the train with Professor Slughorn?

Answer: Draco Malfoy

Professor Slughorn invited Neville, Harry, Blaise, Cormac, Ginny, and Marcus Belby to lunch. Most of them were connected with important people, but Slughorn found Ginny's Bat-Bogey Hexes amazing.
8. Who is the new Defense Against the Dark Arts teacher?

Answer: Professor Snape

Everyone had assumed Slughorn would be the new teacher, but he took up the post of Potions Master. Snape finally achieved his greatest triumph: obtaining the Defense Against the Dark Arts post.
9. What potion did Harry win in Potions?

Answer: Felix Felicis

Felix Felicis is liquid luck, and Slughorn offered it to anyone who could make the best Draught of Living Death. Harry found written tips from the previous owner (the Half-Blood Prince) of his borrowed book.
10. How is Merope related to Voldemort?

Answer: mother

Tom Riddle Sr., under the effects of love potion, had fathered the child with Merope. He left her after she stopped giving him love potion.
Source: Author xxharryxx

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 02 2023 : garydart: 2/10
Jan 31 2023 : Guest 159: 9/10
Jan 27 2023 : Guest 73: 3/10
Jan 24 2023 : MrNobody97: 10/10
Jan 21 2023 : Guest 185: 9/10
Jan 13 2023 : klem2go2: 10/10
Jan 08 2023 : Guest 71: 10/10
Jan 03 2023 : Guest 81: 9/10
Dec 29 2022 : Guest 76: 8/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us