Quiz about The Sixth Year Part Three
Quiz about The Sixth Year Part Three

The Sixth Year, Part Three Trivia Quiz


This is a quiz on "Harry Potter and the Half-Blood Prince." It covers the final ten chapters of the book with one question per chapter. Be warned: this quiz contains spoilers for those who have not read the book!

A multiple-choice quiz by XxHarryxX. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Harry Potter
  8. »
  9. Harry Potter Book 6

Author
XxHarryxX
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
221,595
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
12336
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: jwwells (6/10), Guest 159 (9/10), PHILVV (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Where did Dobby and Kreacher see Malfoy go to regularly? Hint

Hogsmeade
The Kitchens
Forbidden Forest
Room of Requirement

2. What did Harry use that helped him obtain the memory from Slughorn? Hint

Cruciatus Curse
Felix Felicis
Imperius Curse
A bug-Slughorn-to-death strategy

3. How do wizards make Horcruxes? Hint

using a knife to chop the item to be used as a Horcrux
make a potion
kill someone, and then perform a spell
sleep for a whole week

4. What spell did Harry use on Malfoy in the bathroom? Hint

Crucio
Sectumsempra
Furnunculus
Stupefy

5. Who first overheard Malfoy celebrating in the Room of Requirement? Hint

Hermione
Harry
Professor Trelawney
Ron

6. Which "Horcrux" did Harry and Dumbledore think they found in the cave? Hint

Slytherin's locket
Nagini the snake
Hufflepuff's cup
A potion

7. Which boy was supposed to kill Professor Dumbledore?

Answer: (Last Name Only)
8. Who is the Half-Blood Prince? Hint

Draco Malfoy
Severus Snape
Lord Voldemort
James Potter

9. Who was attacked by Fenrir Greyback during the battle with the Death Eaters? Hint

Hermione Granger
Professor Flitwick
Bill Weasley
Tonks

10. What did Harry consider doing instead of coming back to Hogwarts for his seventh year? Hint

All of these
Destroy Horcruxes
Go to Godric's Hollow
Hunt down Lord Voldemort


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where did Dobby and Kreacher see Malfoy go to regularly?

Answer: Room of Requirement

Harry had Dobby and Kreacher follow Malfoy because he had suspicions that Malfoy was up to something, but couldn't follow him around all day. They saw Malfoy going to the Room of Requirement regularly with "a variety of students," who were actually Crabbe and Goyle transformed under the influence of Polyjuice Potion.
2. What did Harry use that helped him obtain the memory from Slughorn?

Answer: Felix Felicis

Harry took a small amount of Felix Felicis and went down to Aragog's burial. He ran into Slughorn on the way to Hagrid's hut, and persuaded Slughorn to attend the funeral. Slughorn got drunk, and Harry then persuaded him to hand over the memory.
3. How do wizards make Horcruxes?

Answer: kill someone, and then perform a spell

Harry learned this from Slughorn's memory. Tom Riddle asked Slughorn about Horcruxes. Slughorn told him all about Horcruxes, and Tom had the idea of making six of them.
4. What spell did Harry use on Malfoy in the bathroom?

Answer: Sectumsempra

Harry encountered Malfoy crying in a bathroom. Malfoy attempted to use the Cruciatus Curse, but Harry used Sectumsempra, which earned him a multitude of detentions from Snape and the right to participate in the Quidditch Final. Harry found the Sectumsempra curse labeled "For Enemies" in the Half-Blood Prince's Potions Book.
5. Who first overheard Malfoy celebrating in the Room of Requirement?

Answer: Professor Trelawney

Professor Trelawney was hiding some sherry bottles in the Room of Requirement, and gained entrance while Malfoy was in there. She heard whooping and was then thrown out of the room.
6. Which "Horcrux" did Harry and Dumbledore think they found in the cave?

Answer: Slytherin's locket

They found a fake Slytherin locket in a cave. They thought they had found the real Horcrux, but after Dumbledore died, Harry found a note inside signed with the initials "R.A.B."
7. Which boy was supposed to kill Professor Dumbledore?

Answer: Malfoy

Draco Malfoy was supposed to kill Dumbledore, but couldn't bring himself to do such a terrible thing. Snape, because of the Unbreakable Vow he made with Narcissa Malfoy, had to do Malfoy's dirty work.
8. Who is the Half-Blood Prince?

Answer: Severus Snape

Snape's mother, a witch, went by the name Eileen Prince. His father was a Muggle, making Severus a half-blood and a "Prince."
9. Who was attacked by Fenrir Greyback during the battle with the Death Eaters?

Answer: Bill Weasley

Fenrir attacked and bit Bill when he wasn't in werewolf form. Since he wasn't transformed when he attacked Bill, Bill will probably not be a full werewolf. However, he was told that he could have some wolfish characteristics because of his bite.
10. What did Harry consider doing instead of coming back to Hogwarts for his seventh year?

Answer: All of these

Ron and Hermione, to Harry's disappointment, said they'd go with Harry to hunt Voldemort. He was reminded that however hard he tried, he wouldn't be able to avoid them because of Bill and Fleur's wedding.
Source: Author XxHarryxX

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 02 2023 : jwwells: 6/10
Jan 31 2023 : Guest 159: 9/10
Jan 31 2023 : PHILVV: 10/10
Jan 26 2023 : SeverinaStar: 10/10
Jan 24 2023 : Guest 136: 9/10
Jan 21 2023 : Guest 185: 10/10
Jan 13 2023 : klem2go2: 10/10
Jan 12 2023 : heidi66: 8/10
Jan 03 2023 : Guest 81: 8/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us