Quiz about Who is The Halfblood Prince
Quiz about Who is The Halfblood Prince

Who is "The Half-blood Prince"? Quiz


How much do you know about the sixth Harry Potter book by J. K. Rowling?

A multiple-choice quiz by bookaddict. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Harry Potter
  8. »
  9. Harry Potter Book 6

Author
bookaddict
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
213,690
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
11 / 15
Plays
17084
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 159 (12/15), Guest 162 (14/15), Guest 136 (14/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In "Harry Potter and the Half-Blood Prince" we were introduced to many new characters. One was a werewolf and a major supporter of Voldemort. What was his name?

Answer: (First and Last name, Six and Eight letters)
2. Luna is commentating the Quidditch match, ". . . but now that big Hufflepuff player's got the Quaffle from, her, I can't remember his name, it's something like Bibble - no, Buggins" What was the Hufflepuff player's name? Hint

Baggins
Cadwalter
Caterwaller
Cadwallader

3. Which person was NOT a former student of Professor Slughorn? Hint

Dirk Cresswell
Dennis Bishop
Barnabas Cuffe
Ambrosius Flume

4. The first time we see the house of Gaunt it is through the eyes of Bob Ogden. Why is Ogden at the Gaunt's house? Hint

To tell Morfin he must attend a Ministry of Magic hearing
To tell Merope she must attend a Ministry of Magic hearing
To tell Marvolo he must attend a Ministry of Magic hearing
To visit with some old friends

5. How did Dumbledore think that Merope was able to keep Tom Riddle with her for as long as she did? Hint

A love potion
A Gripping Charm
The Imperius Curse
An Entrancing Enchantment

6. Who went to tell Tom Riddle that he had been accepted at Hogwarts? Hint

Headmaster Dippet
Professor Dumbledore
Hagrid
Professor McGonagall

7. Where is Lucius Malfoy during the sixth book? Hint

With Voldemort
In Azkaban
At his home
Dead

8. Why was Tonks unable to change her appearance for the majority of the book? Hint

She was in love with Sirius
Sirius died and she feels it's her fault
She likes Lupin but he says he's too old for her
She was nervous about working as a double agent for Voldemort

9. About which item of Fred and George's did Hermione say, "You know that really is extraordinary magic!" Hint

Spell-Checking Quills
Patented Daydream Charms
Shield Products
Decoy Detonators

10. Who told Tom Riddle how a Horcrux works? Hint

Professor McGonagall
Professor Dumbledore
Headmaster Dippet
Professor Slughorn

11. Not including Ron, Hermione, Harry, and Ginny, who came to help when they were called by the DA coins? Hint

Seamus and Neville
Neville and Luna
Dean and Seamus
Luna and Dean

12. The locket that Harry and Dumbledore found wasn't a real Horcrux. The real Horcrux was found by someone with what initials? Hint

S.T.B.
R.A.B.
T.M.R.
J.H.P.

13. Which Order of the Phoenix member is stationed at the Prime Minister's office? Hint

Sturgis Podmore
Elphias Doge
Kingsley Shacklebolt
Dedalus Diggle

14. Who is the new Headmaster/Headmistress at Hogwarts? Hint

Professor McGonagall
Professor Flitwick
Professor Sprout
Professor Trelawney

15. When we see Mundungus Fletcher in this book he has stolen something, what is it? Hint

A snuffbox
A potion
A medallion
A goblet


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In "Harry Potter and the Half-Blood Prince" we were introduced to many new characters. One was a werewolf and a major supporter of Voldemort. What was his name?

Answer: Fenrir Greyback

Fenrir (also written as Fenryr) Greyback is a werewolf. He is out to turn as many people into werewolves as possible. He supports Voldemort because he was promised that he could attack children and turn them into werewolves. He attacked Bill but wasn't transformed at the time and was present when Dumbledore was killed.
2. Luna is commentating the Quidditch match, ". . . but now that big Hufflepuff player's got the Quaffle from, her, I can't remember his name, it's something like Bibble - no, Buggins" What was the Hufflepuff player's name?

Answer: Cadwallader

Luna has an unusual way of commenting. When she forgets Cadwallader's name Professor McGonagall ever helpful tells her and this gets a laugh out of the crowd.
3. Which person was NOT a former student of Professor Slughorn?

Answer: Dennis Bishop

Dennis Bishop was not a student of Professor Slughorn. He was one of the two children that Tom Riddle took into the cave while on a trip with the orphanage, while he was staying there. Dirk Cresswell is Head of Goblin Liaison Office, Barnabas Cuffe is editor of the Daily Prophet, and Ambrosius Flume is the owner of Honeyduke's. The latter were all former students of Professor Slughorn.
4. The first time we see the house of Gaunt it is through the eyes of Bob Ogden. Why is Ogden at the Gaunt's house?

Answer: To tell Morfin he must attend a Ministry of Magic hearing

Bob Ogden went the Gaunt's house to inform Morfin he must attend a Ministry of Magic hearing, because he cursed a Muggle for no reason.
5. How did Dumbledore think that Merope was able to keep Tom Riddle with her for as long as she did?

Answer: A love potion

Dumbledore reasoned that Merope used a love potion to win over Tom Riddle. This would have continued to work, but Merope was so in love with Tom that she couldn't stand to have his love through a potion. She convinced herself that Tom had fallen in love with her too and stopped using the potion.

When the effects of the potion wore off Tom left her. When he left she was pregnant with a child she named Tom Marvolo Riddle.
6. Who went to tell Tom Riddle that he had been accepted at Hogwarts?

Answer: Professor Dumbledore

Dumbledore went to the orphanage where Tom was to tell him he was going to Hogwarts. Mrs. Cole, the woman who ran the orphanage, told Dumbledore that Tom was an odd kid and that things always seemed to happen around him.
7. Where is Lucius Malfoy during the sixth book?

Answer: In Azkaban

Lucius Malfoy is in Azkaban and Draco has taken over his job working for Voldemort. Harry was right throughout the book, when he suspected Draco of being a Death Eater.
8. Why was Tonks unable to change her appearance for the majority of the book?

Answer: She likes Lupin but he says he's too old for her

For the majority of the book Tonks was so upset that she couldn't even change her appearance. Harry thought that she felt guilty about Sirius and had maybe even dated him or wanted to, but towards the end of the book Lupin and Tonks get into a bit of an argument about whether there is too much of an age difference (and also about the fact that he's a werewolf) and Harry realizes what was really going on.

This discussion was brought on by Bill getting attacked by Fenrir Greyback and Fleur said she didn't care how he looked.
9. About which item of Fred and George's did Hermione say, "You know that really is extraordinary magic!"

Answer: Patented Daydream Charms

Hermione complimented Fred and George's patented daydream charms. A product that can send you into a daydream that will last thirty minutes. For her compliment Hermione received a free daydream charm.
10. Who told Tom Riddle how a Horcrux works?

Answer: Professor Slughorn

Professor Slughorn told Tom Riddle how a Horcrux works. He tried to hide it from Dumbledore that he did, but Harry was able to get it out of him.
11. Not including Ron, Hermione, Harry, and Ginny, who came to help when they were called by the DA coins?

Answer: Neville and Luna

Both Neville and Luna came to help out with the battle when they were called by the coins. They were the only ones that still carried them because they were the ones who wanted the call to come. When talking about DA Luna said, "I enjoyed the meetings, too. It was like having friends."
12. The locket that Harry and Dumbledore found wasn't a real Horcrux. The real Horcrux was found by someone with what initials?

Answer: R.A.B.

The real horcrux was found by someone with the initials R.A.B. (s)he left this message:
"To the Dark Lord,
I know I will be dead long before you read this but I want you to know that it was I who discovered your secret. I have stolen the real Horcrux and intend to destroy it as soon as I can. I face death in the hope that when you meet your match, you will be mortal once more.
R.A.B."
13. Which Order of the Phoenix member is stationed at the Prime Minister's office?

Answer: Kingsley Shacklebolt

The Prime Minister was shocked to find that Kingsley Shacklebolt was a wizard who was stationed in his outer office for protection.
14. Who is the new Headmaster/Headmistress at Hogwarts?

Answer: Professor McGonagall

Professor McGonagall formerly being Deputy Headmistress received the title of Headmistress after Dumbledore died.
15. When we see Mundungus Fletcher in this book he has stolen something, what is it?

Answer: A goblet

Mundungus has stolen a goblet from the House of Black when we see him in Hogsmeade. Harry gets very angry with him.
Source: Author bookaddict

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 31 2023 : Guest 159: 12/15
Jan 29 2023 : Guest 162: 14/15
Jan 24 2023 : Guest 136: 14/15
Jan 19 2023 : wendy71: 13/15
Jan 13 2023 : klem2go2: 13/15
Jan 11 2023 : ClarkyB: 15/15
Jan 08 2023 : Guest 71: 13/15
Jan 05 2023 : a_d_p: 9/15
Jan 05 2023 : Guest 109: 11/15

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us