FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Karma Karma Karma Chameleon
Quiz about Karma Karma Karma Chameleon

Karma, Karma, Karma Chameleon Trivia Quiz


Chameleons are a very unusual and unique part of the animal kingdom. Many of them are endangered. Let's go exploring and learn about these wonderful creatures!

A multiple-choice quiz by dcpddc478. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Animals for Kids

Author
dcpddc478
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
333,409
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
7164
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: H53 (10/10), reedy (9/10), Guest 108 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. Chameleons are part of which class in the animal kingdom? Hint


Question 2 of 10
2. Chameleons' eyes are stereoscopic, which means they can do which of the following? Hint


Question 3 of 10
3. Which of the following statements is true concerning the tongue of a chameleon? Hint


Question 4 of 10
4. Some chameleons have the ability to make themselves look larger using which of their body's organs? Hint


Question 5 of 10
5. What is the most notable general difference between the tail of other lizards and the tail of a chameleon? Hint


Question 6 of 10
6. What is the favored food of most chameleons? Hint


Question 7 of 10
7. How do most chameleons get their water? Hint


Question 8 of 10
8. There are over 130 different species of chameleons in the world, and half of them live on which large island on the east side of Africa? Hint


Question 9 of 10
9. Chameleons can change their color from brown to green only.


Question 10 of 10
10. There are over 50 different types of chameleons living in Antarctica.





Most Recent Scores
Feb 20 2024 : H53: 10/10
Feb 19 2024 : reedy: 9/10
Feb 19 2024 : Guest 108: 4/10
Feb 18 2024 : IggyPop12: 10/10
Feb 16 2024 : Guest 108: 10/10
Feb 11 2024 : Guest 86: 9/10
Feb 07 2024 : turaguy: 9/10
Feb 05 2024 : HumblePie7: 8/10
Feb 02 2024 : Ailyth: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Chameleons are part of which class in the animal kingdom?

Answer: Reptiles

Chameleons are lizards, and all lizards are reptiles. This means they are cold blooded and must use the sun and their surroundings to help them control their inner temperature. They may sit out on a rock in the sun to get warm and then climb under the same rock to cool off.
2. Chameleons' eyes are stereoscopic, which means they can do which of the following?

Answer: They can move in different directions at the same time.

Chameleons' stereoscopic eyes can move in different directions at the same time. This gives them a much broader view of the world around them and gives them some of the best eyesight in the reptile world. Because their eyes stick out from their heads it is very easy for anyone to see their eyes moving around in different ways. Our eyes work together and move in the same direction.
3. Which of the following statements is true concerning the tongue of a chameleon?

Answer: It is very long and very fast-moving.

Chameleons have long, thin tongues that move very quickly to snag bugs and other food. Often, they have tongues that are longer than their own bodies, sometimes twice as long. Their tongues have special muscles that make it possible for them to move their tongue so fast that they can grab a fly out of mid-air.

The fly sticks to the sticky saliva and the tongue curls right back into the chameleon's mouth at lighting speed.
4. Some chameleons have the ability to make themselves look larger using which of their body's organs?

Answer: Lungs

Some chameleons have very large lungs that can run the length of their body. During periods of courtship or when threatened they can increase their size to almost twice as big by filling their lungs with air.
5. What is the most notable general difference between the tail of other lizards and the tail of a chameleon?

Answer: A chameleon's tail is curled, a lizard's tail is straight.

Chameleons have tails that curl up tightly like a pin-wheel, while most lizards have tails that are straight. Chameleons have what is called a prehensile tail, which means that they are able to grasp things such as branches and twigs with their tails.
6. What is the favored food of most chameleons?

Answer: Insects and spiders

Most chameleons are insectivores, which means they like crickets, grasshoppers and locusts. Some are also known to eat spiders and worms. Some of the largest chameleons will include small birds in their diet. Chameleons adapt their diet to whatever is available in their environment.
7. How do most chameleons get their water?

Answer: They lick dew and rain off leaves.

Most chameleons get their water early in the day when they lick the dew off grass and leaves. All chameleons, no matter the species, drink water. How they get it varies greatly with where they are geographically located. If you decide to get a chameleon for a pet, remember that they will prefer running or dripping water to water that is standing still.
8. There are over 130 different species of chameleons in the world, and half of them live on which large island on the east side of Africa?

Answer: Madagascar

Over half of all species of chameleons are found on the mysterious island of Madagascar. This island is known for its many and varied species of wildlife. Some of these animals are found nowhere else on earth.
9. Chameleons can change their color from brown to green only.

Answer: False

This statement is false. Chameleons can change color, and the colors to which they change varies from species to species. There is a chameleon, somewhere in the world, that can change color to match almost every color in the rainbow. Chameleons change color to communicate, as well as for camouflage. Color change can indicate health, temperature, and mood also.
10. There are over 50 different types of chameleons living in Antarctica.

Answer: False

Chameleons are cold-blooded and prefer to leave in warmer areas. They can be found in Africa and southern parts of Europe near the Mediterranean Sea. They can live in the desert and in the rain forest, almost anywhere as long as it is warm. There are NO chameleons in Antarctica or in the Arctic Circle.
Source: Author dcpddc478

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Critters of The World:

Quizzes about many different types of animals.

  1. Bat Out of Hell Easier
  2. They Can't be Extinct - I Just Caught One! Average
  3. Octopi, the Marine Einsteins Easier
  4. Mammals Starting With "J" Average
  5. Karma, Karma, Karma Chameleon Very Easy
  6. Fangs for the Memories Average
  7. I'm Gonna Make Your Skin Crawl Average
  8. 200 Years of Extinctions Average
  9. Monkey Business Easier
  10. ...That's When I Remembered the Turkey Easier

3/1/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us