Quiz about Kids Simple Cooking Ingredients
Quiz about Kids Simple Cooking Ingredients

Kids' Simple Cooking Ingredients Quiz


This is a really easy quiz, meant for kids. It's about ordinary cooking ingredients found in most kitchens.

A multiple-choice quiz by Fi B. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Food for Kids
  8. »
  9. Cooking for Kids

Author
Fi B
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
107,661
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
10868
Last 3 plays: Guest 174 (10/10), japh (8/10), Guest 72 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What would you put on your frypan before you made something like fried eggs, to stop them sticking? Hint

Oil
Nothing
Water
Olives

2. Which of the following is NOT usually put on hot chips (French fries) as an added flavouring (in most restaurants)? Hint

Coconut
Chicken salt
Salt
Pepper

3. "Black" pepper is actually what colour? Hint

white
brown
purple
pink

4. What vegetable are chips most commonly made from? Hint

Cabbage
Potato
Celery
Apple

5. This is used a lot for some Asian foods. Hint

Tartare sauce
Soy sauce
Tomato sauce
None of these

6. You can get this in desiccated form, or shredded form. It comes from a tropical plant. Hint

Milk Powder
Coco Pops
Coconut
Pineapple Powder

7. Which of these is NOT a common way of cooking eggs? Hint

Poached
Grilled
Fried
Boiled

8. Cinnamon is a spice that can also come in the form of what? Hint

Cinnamon sugar
Cinnamon flour
Cinnamon salt
None of these

9. What is the main dry ingredient used to make porridge? Hint

Porridge seeds
Oats
Flour
None of these

10. Finally, once you mix ingredients together and they are ready to COOK, which of the following places would you NOT put them? Hint

Microwave
Stove
Oven
Fridge


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What would you put on your frypan before you made something like fried eggs, to stop them sticking?

Answer: Oil

You can get olive oil or vegetable oil. Apart from that you could use solid fats like lard or margarine (or butter).
2. Which of the following is NOT usually put on hot chips (French fries) as an added flavouring (in most restaurants)?

Answer: Coconut

Coconut is sweet but hot chips are generally meant to be a salty type of food. Some people like to use pepper to make their chips a bit spicy.
3. "Black" pepper is actually what colour?

Answer: brown

It's actually a dark brown. You can buy them already crushed or you can buy peppercorns whole.
4. What vegetable are chips most commonly made from?

Answer: Potato

That is why they are sometimes called potato chips. You can have thin ones cold in packets or thick ones hot and fried. They taste great with salt.
5. This is used a lot for some Asian foods.

Answer: Soy sauce

Soy sauce is in many Asian foods. It gives just a little more flavour and a brownish colour.
6. You can get this in desiccated form, or shredded form. It comes from a tropical plant.

Answer: Coconut

Coconut tastes really good with chocolate, like in a Bounty bar. It can be used a lot to sweeten recipes or as a decorative sprinkling on top of icing.
7. Which of these is NOT a common way of cooking eggs?

Answer: Grilled

Poached eggs are cooked in water (sometimes in the microwave), boiled eggs are cooked still in the shell while in water, and fried eggs are fried in a saucepan or frying pan.
8. Cinnamon is a spice that can also come in the form of what?

Answer: Cinnamon sugar

Cinnamon sugar is commonly used on plain donuts. The others I made up.
9. What is the main dry ingredient used to make porridge?

Answer: Oats

Porridge is traditionally a Scottish breakfast dish, made with rolled oats that expand in hot water to make a soup-like cereal. You can add milk, cream, sugar, honey, or other things to cool it down or make it sweet. Rolled oats are also used in Australia to make ANZAC biscuits.
10. Finally, once you mix ingredients together and they are ready to COOK, which of the following places would you NOT put them?

Answer: Fridge

A fridge is cold, and so are freezers. If you put the ingredients in there, it would be because the recipe says to CHILL, not COOK. Hope you enjoyed my quiz!
Source: Author Fi B

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Morrow before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 17 2022 : Guest 174: 10/10
Nov 12 2022 : japh: 8/10
Oct 25 2022 : Guest 72: 10/10
Oct 25 2022 : Guest 47: 9/10
Oct 21 2022 : Guest 71: 10/10
Oct 20 2022 : Welshone: 9/10
Oct 20 2022 : TurkishLizzy: 9/10
Oct 19 2022 : Guest 66: 10/10
Oct 16 2022 : Guest 73: 10/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Making Omelettes for Kids! Very Easy
2. What is Mommy Making? Very Easy
3. Cooking For Children Very Easy
4. Rising to the Occasion, at the Very Yeast Very Easy
5. I Like Mine With Ketchup! Very Easy
6. Easy Cooking for Kids Very Easy
7. Crisis in the Kitchen Very Easy
8. Kids in the Kitchen Very Easy
9. Baking for Kids Easier
10. Simple Cookery for Kids Average
11. Dynamic Digestible Duos Very Easy
12. Epicerie For Kids Very Easy

12/3/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us