Quiz about Easy Cooking for Kids
Quiz about Easy Cooking for Kids

Easy Cooking for Kids Trivia Quiz


Like to help your parent in the kitchen? Here is a quiz for you.

A multiple-choice quiz by ashling. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Food for Kids
  8. »
  9. Cooking for Kids

Author
ashling
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
156,676
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
12842
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 212 (10/10), Guest 174 (10/10), muzzyhill3 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. First things first. Which of the following things is the first you should do before handling any food? Hint

Put some music on to listen to as you work
Make your bed
Take the trash out
Wash your hands

2. For breakfast you and your parent have decided to make a western omelet. What kind of meat goes into a traditional western omelet? Hint

Chicken
Turkey
Hot dogs
Ham

3. It's Thanksgiving and your parent is basting the turkey as you help make the pumpkin pie. What does basting mean? Hint

To put into a large pot and boil
To moisten with a liquid
To cover with chocolate sauce
To put cheese on it

4. You are helping to make some strawberry gelatin. After it is all mixed where would you put it until it is ready to eat? Hint

In the oven
In the refrigerator
On the barbecue grill
In the toaster

5. Oh goodness, you are home sick today with a cold. Luckily, you helped make some chicken soup yesterday. What is the liquid in the soup called? Hint

Juice
Water
Broth
Milk

6. You are helping make some macaroni cheese. What would you add to the pasta, aside from cheese, to make sure it is nice and creamy? Hint

Pepper
Eggs
Milk
Sugar

7. The cake batter you have helped make is all ready. What would you put in the bottom of the cake pan to keep the cake from sticking to it as it bakes? Hint

Sugar
Salt or pepper
Chocolate chips
Butter or shortening

8. The recipe you and your mother are using says to preheat the oven. What does preheat mean? Hint

To boil some water and let that sit in the oven for a while
To warm everything up on the stove top before putting it in the oven
To get the oven hot before putting in the food
To put the pans into the oven before you add the food

9. Today for lunch you are going to help make some grilled cheese sandwiches. What would you melt in the bottom of the frying pan so that the bread gets nice and toasted? Hint

Ice Cream
Mashmallows
A bar of chocolate
Butter

10. You are at the grocery store shopping for ingredients to make French bread. Which of these things should you make sure to buy if you want your bread to rise? Hint

Tartar sauce
Apples
Lettuce
Yeast


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. First things first. Which of the following things is the first you should do before handling any food?

Answer: Wash your hands

You should always wash your hands before handling any food, even if they look clean. Germs and bacteria are so small we can't see them but if they get into what we are cooking they can make you or someone else very sick.
2. For breakfast you and your parent have decided to make a western omelet. What kind of meat goes into a traditional western omelet?

Answer: Ham

A western omelet is eggs, milk, green pepper, onion and ham.
3. It's Thanksgiving and your parent is basting the turkey as you help make the pumpkin pie. What does basting mean?

Answer: To moisten with a liquid

Basting the turkey will help keep it from drying out.
4. You are helping to make some strawberry gelatin. After it is all mixed where would you put it until it is ready to eat?

Answer: In the refrigerator

The gelatin needs time to set in the cold refrigerator before you can eat it.
5. Oh goodness, you are home sick today with a cold. Luckily, you helped make some chicken soup yesterday. What is the liquid in the soup called?

Answer: Broth

The broth is made as the chicken simmers and the juices mix with the water.
6. You are helping make some macaroni cheese. What would you add to the pasta, aside from cheese, to make sure it is nice and creamy?

Answer: Milk

The milk will also help the cheese to more evenly cover all the pasta.
7. The cake batter you have helped make is all ready. What would you put in the bottom of the cake pan to keep the cake from sticking to it as it bakes?

Answer: Butter or shortening

The butter or shortening will melt in the hot oven which will make the bottom and the sides of the cake pans slippery so the cake will come right out.
8. The recipe you and your mother are using says to preheat the oven. What does preheat mean?

Answer: To get the oven hot before putting in the food

If you preheat the oven, your food will take less time to cook because the oven will already be at the proper temperature when the food is put in.
9. Today for lunch you are going to help make some grilled cheese sandwiches. What would you melt in the bottom of the frying pan so that the bread gets nice and toasted?

Answer: Butter

Butter will make the bread turn a nice light brown. Be careful though, if you cook it too long the sandwiches will come out black and burnt.
10. You are at the grocery store shopping for ingredients to make French bread. Which of these things should you make sure to buy if you want your bread to rise?

Answer: Yeast

Yeast is a plant that feeds on sugars. It produces 2 things: alcohol and the gas carbon dioxide. Cooking destroys the alcohol and kills the yeast. But the bubbles are left behind, and that's why bread rises and is soft.
Source: Author ashling

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 212: 10/10
Nov 26 2022 : Guest 174: 10/10
Nov 26 2022 : muzzyhill3: 10/10
Nov 25 2022 : Guest 174: 10/10
Nov 24 2022 : Guest 173: 10/10
Nov 24 2022 : Guest 174: 10/10
Nov 23 2022 : Guest 174: 10/10
Nov 23 2022 : Inquizition: 8/10
Nov 23 2022 : Guest 165: 9/10

Score Distribution

quiz
12/2/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us