FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Natural Disasters
Quiz about Natural Disasters

Natural Disasters Trivia Quiz


What do you do when bad weather strikes in your area?

A multiple-choice quiz by kana205. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Topics for Kids
  8. »
  9. General Topics for Kids

Author
kana205
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
350,486
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
1788
Last 3 plays: Guest 45 (5/10), Guest 149 (10/10), Guest 5 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. You hear there is a tornado coming to your area. What do you do first? Hint


Question 2 of 10
2. Complete the rhyme: When thunder roars _____
______.
Hint


Question 3 of 10
3. What does a hurricane get its strength from? Hint


Question 4 of 10
4. After an earthquake happens, should you get out of your safe place right away?


Question 5 of 10
5. What is a tsunami? Hint


Question 6 of 10
6. What dangerous natural disaster happens mostly in the summer and is caused by high winds and very hot temperatures? Hint


Question 7 of 10
7. Drought is another natural disaster. Which of these is the best description of a drought? Hint


Question 8 of 10
8. When it rains for a long time what could happen? Hint


Question 9 of 10
9. What is it called when it is windy and snows lots and lots of snow? Hint


Question 10 of 10
10. Volcanoes have what inside of them? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 45: 5/10
Mar 01 2024 : Guest 149: 10/10
Feb 29 2024 : Guest 5: 8/10
Feb 28 2024 : Guest 76: 10/10
Feb 24 2024 : Guest 184: 10/10
Feb 20 2024 : Guest 23: 10/10
Feb 20 2024 : Guest 50: 9/10
Feb 17 2024 : Guest 152: 6/10
Feb 14 2024 : Guest 41: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. You hear there is a tornado coming to your area. What do you do first?

Answer: Go take cover

When a tornado comes you go take cover. Take cover in a closet, bathroom, or a room with no windows. Cover your head with a pillow or wear your bicycle helmet.
2. Complete the rhyme: When thunder roars _____ ______.

Answer: Go indoors

When thunder roars go indoors and stay there! After thunder is lightning. We sure don't want you to get struck by lightning!
3. What does a hurricane get its strength from?

Answer: Warm Ocean Water

Warm ocean water powers a hurricane when it evaporates. If you live in the middle of the United States, you don't get hurricanes because hurricanes lose power when on land.
4. After an earthquake happens, should you get out of your safe place right away?

Answer: No

You should wait a few minutes before going out of the cellar or wherever you go to be safe from an earthquake. You should only move out of your place if an adult tells you to, or something is going to fall on you.
5. What is a tsunami?

Answer: A big wave

A tsunami is a huge wave that can wash over cities near the ocean. A tsunami is very dangerous and can leave thousands homeless.
6. What dangerous natural disaster happens mostly in the summer and is caused by high winds and very hot temperatures?

Answer: Wildfires (bushfires)

Wildfires can happen when people don't put out their campfires or other different fires in the wild, the wind picks up and blows the fire everywhere, and the very hot temperatures keep the fire going. It takes along time to put the fires out so remember to put your fires out!
7. Drought is another natural disaster. Which of these is the best description of a drought?

Answer: The temperatures are high and there is no rain

Drought happens when the temperatures get high and there is hardly any rain. In Texas in 2011 it was very dry, they hardly had any rain. Usually the south of the US has drought rather than the north.
8. When it rains for a long time what could happen?

Answer: Floods

Floods are when it rains a lot, river levels rise and the streets can get flooded with water. Sometimes the flooding is so bad some cities have to evacuate.
9. What is it called when it is windy and snows lots and lots of snow?

Answer: Blizzard

Blizzards are snowstorms that snow feet and feet of snow and have high winds. Some people get snowed into their house. Antarctica has blizzards a lot.
10. Volcanoes have what inside of them?

Answer: Magma

Volcanoes are like mountains except at the top they are open and magma (melted rock) is inside. The volcano can erupt any time but usually scientists know when it is about to erupt and can evacuate people in time. When the magma reaches the surface it is called lava. The Hawaiian Islands were built by erupting volcanoes.
Source: Author kana205

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us