Quiz about Pottermania  Beastly Tails
Quiz about Pottermania  Beastly Tails

Pottermania - Beastly Tails Trivia Quiz


The Harry Potter-mania grows by the day! Let's see how up-to-date you are on Harry's life and times, with a few easy questions on the fantastic creatures from the first four books. Quiz created with major inputs by Varun, age 11.

A multiple-choice quiz by Ruma. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Harry Potter

Author
Ruma
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
77,024
Updated
Feb 20 22
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
21917
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 67 (10/10), Guest 90 (9/10), Guest 2 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. A purplish plant with magical restorative properties, uprooting this can be fatal, as 'the cry of a fully-grown one can kill, and those of little seedlings can knock one out for hours...' In "The Chamber of Secrets", what does this refer to? Hint

Fluxweed
Venomous Tentacula
Mandrake
Polyjuice

2. Professor Dumbledore's pet comes to a very startling and gruesome end by bursting into flames before Harry's stunned eyes in "The Chamber of Secrets." What type of pet was it? Hint

Slinky, a snake
Fawkes, a phoenix
Crookshanks, a cat
Errol, an owl

3. In "The Goblet of Fire," what did Hagrid teach the Hogwarts' students to take care of in the Care of Magical Creatures class? Hint

Venom-spitting bears
Pimply-faced demonoids
Fire-breathing dragons
Blast-ended Skrewts

4. What is Ron's owl's name in "The Goblet of Fire"? Hint

Pigwidgeon
Glider
Derek
Wormtail

5. In Book 1, the blood of a mythical creature is said to make a person strong and powerful. What is this creature? Hint

Unicorn
Dragon
Griffin
Centaur

6. What is Hagrid's pet dog's name? Hint

Toothy
Fang
Cottonball
Buckbeak

7. What does Ron Weasley's older brother Charlie, go to Romania to study? Hint

Dragons
Unicorns
Vampires
Demons

8. In "The Goblet of Fire", what is the name of Lord Voldemort's snake? Hint

PoisonFang
Wormtail
Slitheree
Nagini

9. In "Harry Potter and The Sorcerer's Stone", Hagrid is given a dragon egg out of which hatches a rather dangerous dragon. What is its original name?

Answer: (One Word)
10. Once again, Hagrid invites trouble in "The Prisoner of Azkaban" when a Hippogriff in his Care of Magical Creatures class attacks Draco Malfoy. Name the pet Hippogriff, which is then condemned to be put down.... Hint

Aragog
Crookshanks
Buckbeak
Flobberworm


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A purplish plant with magical restorative properties, uprooting this can be fatal, as 'the cry of a fully-grown one can kill, and those of little seedlings can knock one out for hours...' In "The Chamber of Secrets", what does this refer to?

Answer: Mandrake

The class must wear earmuffs to protect themselves while re-potting Mandrakes!
2. Professor Dumbledore's pet comes to a very startling and gruesome end by bursting into flames before Harry's stunned eyes in "The Chamber of Secrets." What type of pet was it?

Answer: Fawkes, a phoenix

As Dumbledore explains, a phoenix always bursts into flames at its time of death (Burning Day), and out of the ashes, arises a baby phoenix, as happened in this case....
3. In "The Goblet of Fire," what did Hagrid teach the Hogwarts' students to take care of in the Care of Magical Creatures class?

Answer: Blast-ended Skrewts

As usual, Hagrid courts trouble by introducing his students to this 'highly dangerous cross between manticores and fire crabs'.
4. What is Ron's owl's name in "The Goblet of Fire"?

Answer: Pigwidgeon

Called Pig for short!
5. In Book 1, the blood of a mythical creature is said to make a person strong and powerful. What is this creature?

Answer: Unicorn

Lord You-Know-Who gradually regains his strength by killing unicorns in the Forbidden Forest and drinking their blood....ugh!
6. What is Hagrid's pet dog's name?

Answer: Fang

Hagrid has his love for all creatures, great and small.
7. What does Ron Weasley's older brother Charlie, go to Romania to study?

Answer: Dragons

Charlie comes to the rescue when Hagrid's pet dragon grows quite out of hand...!
8. In "The Goblet of Fire", what is the name of Lord Voldemort's snake?

Answer: Nagini

Lord Voldemort has more than a passing resemblance to a snake himself, and not to forget, he was a part of Slytherin House at Hogwarts....
9. In "Harry Potter and The Sorcerer's Stone", Hagrid is given a dragon egg out of which hatches a rather dangerous dragon. What is its original name?

Answer: Norbert

Norbert was a Norwegian Ridgeback dragon. When it was discovered that Norbert was female, she was renamed Norberta.
10. Once again, Hagrid invites trouble in "The Prisoner of Azkaban" when a Hippogriff in his Care of Magical Creatures class attacks Draco Malfoy. Name the pet Hippogriff, which is then condemned to be put down....

Answer: Buckbeak

The hind quarters and tail of a horse, with the head, wings and front legs of a giant eagle, Hippogriffs were quite formidable...
Source: Author Ruma

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 04 2022 : Guest 67: 10/10
Dec 03 2022 : Guest 90: 9/10
Dec 03 2022 : Guest 2: 9/10
Dec 03 2022 : Guest 76: 9/10
Dec 01 2022 : Guest 50: 9/10
Nov 29 2022 : Guest 50: 10/10
Nov 29 2022 : Guest 172: 6/10
Nov 28 2022 : Possum1: 8/10
Nov 24 2022 : ceetee: 10/10

Score Distribution

quiz
12/7/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us