FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about You Zigged Before You Zagged
Quiz about You Zigged Before You Zagged

You Zigged Before You Zagged Trivia Quiz


How much do you know about these basic sewing stitches?

A photo quiz by Plodd. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Topics for Kids

Author
Plodd
Time
2 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
369,717
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
1094
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: kkt (10/10), xxFruitcakexx (9/10), demurechicky (10/10).
-
Question 1 of 10
1. Which basic sewing stitch is used to create a continuous line? Hint


Question 2 of 10
2. Which of the following is used to sew material together to make a temporary tacking stitch? Hint


Question 3 of 10
3. An experienced sewer would use which stitch to make an embroidery sampler? Hint


Question 4 of 10
4. Which stitch is normally used to make a neat edging on material? Hint


Question 5 of 10
5. Many looped stitches are created to make which attractive embroidery stitch? Hint


Question 6 of 10
6. Which is the best sewing stitch to repair a hole in your sock? Hint


Question 7 of 10
7. What type of stitch is used to make a special hole to attach a clothes fastening? Hint


Question 8 of 10
8. This pretty stitch can be used to decorate a smock top. What is it called? Hint


Question 9 of 10
9. What do you call this European sounding stitch with tiny little pinpricks of thread, either sewn in a cluster, or interspersed further apart? Hint


Question 10 of 10
10. Up and down! Back and forth! Side to side! Which sewing stitch am I describing from the picture shown? Hint



Most Recent Scores
Jun 19 2024 : kkt: 10/10
Jun 17 2024 : xxFruitcakexx: 9/10
Jun 16 2024 : demurechicky: 10/10
Jun 09 2024 : cms4613: 9/10
May 18 2024 : Murdox: 7/10
May 18 2024 : matthewpokemon: 9/10
May 16 2024 : Peachie13: 10/10
May 03 2024 : shorthumbz: 10/10
Apr 30 2024 : dippo: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which basic sewing stitch is used to create a continuous line?

Answer: Back stitch

The back stitch is one of the easiest stitches to sew. The needle and thread is sewn one stitch length into the material and then doubled back on the preceding stitch.
2. Which of the following is used to sew material together to make a temporary tacking stitch?

Answer: Basting stitch

The basting, or tack stitch, is used to hold pieces of material together temporarily until a proper stitch is made. This is especially useful in sewing together seams for dressmaking, as alterations often have to be made.
3. An experienced sewer would use which stitch to make an embroidery sampler?

Answer: Cross stitch

The cross stitch is a very neat stitch in the shape of an "X". Embroidery samplers date back to the 15th and 16th century, and these were originally used for women to practise their sewing stitches.
4. Which stitch is normally used to make a neat edging on material?

Answer: Blanket stitch

The blanket stitch is used to sew material together to make a blanket. The neat edging can also be used on other items, such as handbags, purses, jackets and soft toys.
5. Many looped stitches are created to make which attractive embroidery stitch?

Answer: Chain stitch

The pretty chain stitch is a decorative embroidery stitch where loops are sewn into the material to make a continuous chain. The earliest known chain stitch dates back to 1100 BC in China.
6. Which is the best sewing stitch to repair a hole in your sock?

Answer: Darning stitch

The sock is mended by sewing the same, or similar colour thread, backwards and forwards until the hole has been covered. The darning stitch is also used to mend holes in jumpers, jackets and trousers.
7. What type of stitch is used to make a special hole to attach a clothes fastening?

Answer: Buttonhole stitch

The button hole is normally a fraction longer than the button itself. Tightly sewn stitches are made parallel to each another. The material in the centre is then cut to make a hole for the button to pop through.
8. This pretty stitch can be used to decorate a smock top. What is it called?

Answer: Feather stitch

Another name for the feather stitch is the Cretan stitch because it originated from the island of Crete in the Mediterranean. The stitch became popular in England during the 19th century when smock tops, used by farmers, were decorated with the pretty stitching.
9. What do you call this European sounding stitch with tiny little pinpricks of thread, either sewn in a cluster, or interspersed further apart?

Answer: French knot

French knots are very easy to make. When the needle and thread is drawn up through the material, the thread is wound two or three times around the needle, and then drawn back down through the material again. This causes a tiny knot to form on the right side of the material.
10. Up and down! Back and forth! Side to side! Which sewing stitch am I describing from the picture shown?

Answer: Zigzag stitch

The zigzag stitch is easy to sew by hand, but is more commonly made by using a sewing machine. The stitch is often used in needlework, but also used to strengthen seams in dressmaking to stop the material from fraying.
Source: Author Plodd

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Commission #34:

Don't sit around catching Zs! Instead, get buzzing for another Commission of quizzes-- the thirty-fourth!-- all of which came from Author'z Lounge writers who had to receive a title containing the letter Z. This Commission took off in August 2014!

  1. Zeitgeist in Zurich Average
  2. Zipping up the Zips Average
  3. Getting Lazy With "Z" Easier
  4. Zippity Doo Dah Very Easy
  5. Zeroing in on the Truth Average
  6. What I Learned in Jazzercise Easier
  7. Freeze the Sneeze Average
  8. "Zing! Went the Strings of My Heart" Easier
  9. Zany Things to Do With Your Body Average
  10. What's With the Azzurri Average
  11. Puzzle Pizzazz Average
  12. Amazing Easier

6/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us