FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
  Needlework Quizzes, Trivia and Puzzles
  Needlework Quizzes, Trivia

Needlework Trivia

Needlework Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »

Fun Trivia
From the well-known crafts of sewing and knitting to rarer art forms such as quilting and tassel-making, if you are looking for something to create with fabrics and thread, you are just in the right place.
56 Needlework quizzes and 784 Needlework trivia questions.
Sub-Categories:
Embroidery Embroidery (5 quizzes)
Knitting Knitting (14)
Sewing Sewing (10)
1.
A Time to Sew
  A Time to Sew   top quiz  
Photo Match
 10 Qns
Sewing is basically the craft of fastening or attaching objects using stitches made with a sewing needle and thread. This quiz investigates some of these, and related textile arts.
Easier, 10 Qns, Midget40, Feb 09 24
Easier
Midget40 gold member
Feb 09 24
367 plays
2.
  The Wonderful World of Crochet   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Some people express surprise that I'm a 30-something-year-old man who enjoys crochet but it's more common than you think! This wonderful craft is done by people of all ages from all walks of life. Here are some questions about this creative hobby.
Average, 10 Qns, reeshy, Mar 27 24
Average
reeshy gold member
Mar 27 24
89 plays
3.
  Sewing and Needlecraft Puns I editor best quiz   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Many everyday phrases and common words relate to needlework and sewing terms. Go ahead! "Tear into" them and see how many answers you can "piece together"! American English where relevant.
Average, 10 Qns, duracell, Feb 25 20
Average
duracell
Feb 25 20
8738 plays
4.
The Haberdashery Store
  The Haberdashery Store   top quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Come into my haberdashery store to find out more about these fascinating sewing and needlework essentials, old and new.
Easier, 10 Qns, Plodd, Sep 04 16
Easier
Plodd
749 plays
5.
Crazy For Crochet
  Crazy For Crochet!   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
If I'm not playing or authoring on Fun Trivia these days, there is a good chance that I am crocheting. Contrary to popular belief, the craft isn't just for little old ladies anymore. Let's see what you know about the art of crochet.
Average, 10 Qns, ponycargirl, Jun 07 21
Average
ponycargirl editor
Jun 07 21
202 plays
6.
  Crochet - Happy "Hooking"!   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
For my first quiz I decided to use my favorite hobby - crocheting! A number of crochet buddies call themselves "hookers" (bad pun intended). I hope both beginning and experienced "hookers" enjoy!
Average, 10 Qns, amazonkls, Oct 03 21
Average
amazonkls
Oct 03 21
4202 plays
7.
Work of the Needle
  Work of the Needle   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Needles and all kinds of thread and yarn have been used for centuries for making various types of cloth. You have seen this type of hand work all your life, but how much do you know about it?
Average, 10 Qns, dcpddc478, Nov 28 20
Average
dcpddc478
Nov 28 20
454 plays
8.
  Quilting for Beginners   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Quilting has had a resurgence of popularity in the last 30 years, but has been a popular art form for centuries. What do you know about the techniques and types of this popular needle art?
Average, 10 Qns, OlaM, Nov 30 07
Average
OlaM
2068 plays
9.
  I've got a Notion   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
There are so many tools to help us. How much do you know about notions used in all kinds of sewing and needle work?
Average, 10 Qns, Marshame, May 22 10
Average
Marshame
2212 plays
10.
  Quilting Odds and Ends    
Multiple Choice
 10 Qns
Quilting is an old form of needlework that has been used to make blankets, wall hangings, clothing, and table cloths. Quilting has been practiced for at least 2,000 years encompassing a huge variety of styles and forms.
Average, 10 Qns, dcpddc478, Aug 17 11
Average
dcpddc478
1475 plays
trivia question Quick Question
Project Linus was named after Linus, the blanket-toting character from what comic strip?

From Quiz "Project Linus, Providing Security Through Blankets"




11.
  Needlework Types   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Although most needle workers begin with cross stitch (as I did!), an amazing range of needlework types are accessible for the modern needle worker!
Average, 10 Qns, ms_e, Oct 03 08
Average
ms_e
1899 plays
12.
  A Quiz for the Needleworkers    
Multiple Choice
 10 Qns
I realized more needlework quizzes are needed and decided I was fit for the task.
Average, 10 Qns, cheryli, Feb 11 08
Average
cheryli
1719 plays
13.
  Tougher Needlework   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
My first quiz was so much fun, I decided I would try for a second on my favorite subject.
Average, 15 Qns, cheryli, Jun 18 14
Average
cheryli
1571 plays
14.
  Pieces of Quilting History and Lore   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The craft of quilting has a long and interesting history. Take this quiz to see how much you know or to learn something new. P.S. You don't need to know how to quilt to answer these questions!
Difficult, 10 Qns, natsim, Jul 30 03
Difficult
natsim
1753 plays
15.
  Don't Be Crewel    
Multiple Choice
 10 Qns
With origins that may date back more than one thousand years, crewel embroidery is a needlework craft which uses a variety of stitches to decorate the surface of a fabric. Would you like to learn a bit more about it and other needlework arts?
Average, 10 Qns, cowboybluedog, Feb 21 19
Average
cowboybluedog gold member
Feb 21 19
224 plays
16.
  Thimbles: Not as Simple as they Seem   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Being an avid user of thimbles, I decided to create a quiz on them.
Average, 10 Qns, jojanne1974, Oct 26 20
Average
jojanne1974
Oct 26 20
567 plays
17.
  I Love a Good Yarn!    
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about types of craft yarn? We'll soon find out! I am dedicating this quiz to my lovely friend, team-mate and master knitter, Calpurnia, to honour her beautiful knitted creations.
Average, 10 Qns, Barbarini, Jul 14 17
Average
Barbarini gold member
835 plays
18.
  Project Linus, Providing Security Through Blankets   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Project Linus is an American volunteer organization for crocheters, knitters, and quilters. Learn more about this charity, and perhaps help your own local chapter!
Average, 10 Qns, catnippin, Jan 28 09
Average
catnippin
621 plays
19.
  Braided Rugs from Cotton T-Shirts    
Multiple Choice
 10 Qns
Since you've presumably never made a braided rug from cotton T-shirts, I've deliberately made this an easy quiz.
Average, 10 Qns, robynraymer, Jun 01 21
Average
robynraymer
Jun 01 21
1677 plays
20.
  The Best of European Lace    
Multiple Choice
 10 Qns
Lace making is an old art that became a hobby as well as a valued skill in many parts of Europe. It is not an easy skill to learn and takes many years to perfect.
Average, 10 Qns, dcpddc478, Jul 29 13
Average
dcpddc478
489 plays
21.
  What Do You Know About Crochet?    
Multiple Choice
 10 Qns
"What do you know about Crochet?" quizzes you on some basic crochet terminology with a hint of history.
Average, 10 Qns, KahliaSelicia, Jun 09 13
Average
KahliaSelicia
534 plays
22.
  Darn It!    
Multiple Choice
 10 Qns
Uh oh...there are some things needing to be mended. Here are a few questions about the art of darning. Are you ready to tackle this task?
Average, 10 Qns, Pegbshack, Mar 09 13
Average
Pegbshack
510 plays
23.
  Purling    
Multiple Choice
 10 Qns
So many people love to knit but hate to purl. Take this quiz to see how much you know about purling (or not!). Afterwards, you can be the smarty-pants at your knitting group!
Tough, 10 Qns, djfreedom, Nov 03 12
Tough
djfreedom
637 plays
24.
  Beading Basics    
Multiple Choice
 10 Qns
Here is a quiz on the basics of hand beading. Questions will range from making beaded jewelry to hand embellishing clothes with beads.
Average, 10 Qns, dragonfly3544, Feb 07 11
Average
dragonfly3544
1184 plays
25.
  The ABC Murders    
Multiple Choice
 10 Qns
Crocheting is quite a versatile craft. Stitches and patterns can be combined to create a one of a kind project. Let's get started and see what we can create.
Average, 10 Qns, Deunan, Mar 03 11
Average
Deunan
571 plays
26.
  Knit Wits    
Multiple Choice
 10 Qns
I LOVE to knit and I know there must be others out there who enjoy this wonderful craft also.
Average, 10 Qns, witchwatcher, May 29 11
Average
witchwatcher
1664 plays
27.
  Quilting    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is on quilting, quilts and their history! (It's tougher than you my think!) Good Luck!
Average, 10 Qns, Freddie09, Apr 15 14
Average
Freddie09
1001 plays

Needlework Trivia Questions

1. When used as the verb the word that describes this needlework means "to grow together, to unite". As a needlework the yarn is looped together in consecutive rows (typically) using two or more needles. Which needlework is this?

From Quiz
Don't Be Crewel

Answer: Knitting

Knitting is described as being very similar to weaving. It produces - either by hand or by machine - a two-dimensional fabric from yarn (or, thread) by looping the thread back into itself with one stitch supporting the next to form a continuous pattern. Knitted fabrics do tend to have more stretch/elasticity than woven fabrics. As with many arts and crafts it may take years to master the hundreds of different knitting stitches/patterns that are possible for hand knitted items. Combine that with the multitude of yarns available for knitting and the possibilities for projects may reach infinity.

2. What weight of yarn would be most suitable for making garments for babies?

From Quiz I Love a Good Yarn!

Answer: 3 ply

Since babies are unable to regulate their own body temperature, a light yarn is preferable as they tend to overheat if wearing heavy, bulky clothing.

3. What is the proper term for the stitch in which you do this: YO 3 times (4 loops on hook), insert hook into stitch and pull through (5 loops on hook). YO, pull through 2 (4 times to complete stitch).

From Quiz What Do You Know About Crochet?

Answer: Double Triple/Treble Crochet

The proper term for this stitch is the double triple/treble crochet. When I first discovered this stitch, I called it the quadruple stitch before I realized it was already a named stitch. It is a taller stitch version than the triple/treble crochet stitch, and it looks very nice in an open afghan.

4. What is the main color used in Amish quilts for over 300 years?

From Quiz Quilting Odds and Ends

Answer: Black

Black is a color of modesty to the Amish people and their quilts display this belief. They use only solid color fabric of which the vast majority is the color black. Real Amish quilts are made by hand and are given as gifts for weddings, to celebrate the birth of a child and as a housewarming gift. The designs used by the Amish involve intricate use of color as opposed to intricate use of design.

5. This stitch is not only a pattern stitch, it is the name of the project you could be attempting to create. It is also the name of the particular type of hook. What is the name of this stitch?

From Quiz The ABC Murders

Answer: Afghan stitch

The afghan stitch is usually done with an afghan hook. This stitch may also be referred to as Tunisian Crochet. It all begins with a foundation chain. If you wish to make a item (blanket, sweater) with this stitch, it will result in a warm, dense pattern.

6. Thimbles have a wide variety of uses, but in the simplest, original form what are thimbles used for?

From Quiz Thimbles: Not as Simple as they Seem

Answer: To assist with sewing

Thimbles are, in the simplest form, used for helping with sewing. They are worn (usually) on the middle finger to help push needles. Thimbles also offer protection to the finger from a miss aimed needle. They come in a variety of shapes and sizes and from plain to extremely decorated. Early thimbles were made from wood, bone, leather, ivory, tin, bronze, brass, silver, gold and iron. Until the invention of thimble molds early thimbles were crafted by hand, making each one an original. John Lofting introduced the commercial production of brass thimbles in Britain in 1693. The earliest known thimble was found at Pompeii and is of Roman origin, it was a bronze thimble, and has been dated from the first century. The word origin for thimbles is in Old English thymel which means thumbstall, in Germany the word thimble means fingerhut literally meaning finger hat. Thimbles or some form of a thimble can be found throughout history and in every society. The game Monopoly has a token that is a thimble. During the Second World War, thimbles were collected and melted down, they went towards creating hospital equipment. Stephen Cruise, in 1997, on the corner of Richard Street and Spadina Avenue in Toronto, Ontario, created a nine foot tall thimble and buttons statue. He called this statue the "Uniform Measure/Stack" which consisted of eight buttons and a bronze thimble sitting on top. This area of Toronto had previously been the center of the garment factories. To see a picture of the statue or to read more please see http://spacing.ca/wire/2006/12/11/thimble-art-starts-to-measure-up/.

7. Everyone has one: a tomato pin cushion with a strawberry attached. What's the strawberry for?

From Quiz I've got a Notion

Answer: To clean needles and pins

The strawberry is filled with fine sand or emery. The abrasive action of these fillers removes dirt and rust, keeping pins and needles sharp and smooth.

8. Project Linus began in 1995 after Karen Loucks read a magazine article about a little girl undergoing chemotherapy whose security blanket helped her through the ordeal. What was the name of the magazine the article was in?

From Quiz Project Linus, Providing Security Through Blankets

Answer: Parade

The article titled "Joy to the World" appeared in Parade Magazine on Christmas Eve, 1995. It was written by Eddie Adams, a Pulitzer Prize winning photo-journalist. After reading the article, Karen Loucks decided to provide homemade security blankets to Denver's Rocky Mountain Children's Cancer Center, and Project Linus was born.

9. Buttonhole stitch, cutting ground threads, and filling stitches are all used in this type of needlework which was traditionally worked with white threads on white cloth.

From Quiz Needlework Types

Answer: Hardanger

Modern hardanger pieces often use a variety of colors in both ground fabric and threads. Small hardanger pieces can be used for Christmas ornaments, sun catchers, and bookmarks. For background information, see http://www.white-works.com/hardanger.htm. For introductory lessons on hardanger see http://www.needlework-tips-and-techniques.com/learn-hardanger.html.

10. What is the major difference between crewel work and surface work embroidery?

From Quiz Tougher Needlework

Answer: The type of fiber used

The distinguishing difference between crewel work and surface work is the fibers used. Crewel work uses wool or wool-like fibers instead of cottons or silks. This is a line often blurred - I've done pieces listed as "crewel" that use six strand floss.

11. What does purling mean exactly?

From Quiz Purling

Answer: To knit an inversion of the knit stitch.

Purling can be used to knit stockinette stitch and when done so, it is used on the wrong side. But you can use the purl stitch on both sides to make up the simple garter stitch. You can also use the purl stitch to make textured knits of many patterns. Knitting backwards is a specialized technique where you knit from left to right instead of right to left using either knit or purl. Literally, purling is an inversion of the knit stitch. That's all!

12. Quilting was an important skill learned by nearly all pioneer women in the USA from revolutionary times. Why were quilts so commonly sewn in Early America?

From Quiz Quilting for Beginners

Answer: It was considered wasteful not to use every scrap of fabric.

When the west was settled, pioneer families had to pack lightly. Merchants selling fabric were few and far between, so every scrap of material used to sew clothes was kept to make quilts or smaller garments. Precious money was saved for seeds or farming tools. Every bit of cloth would be used up, by sewing small pieces together and making them into quilts.

13. What is the U.S. term for the process of taking stitches off the knitting needle when a piece is complete?

From Quiz Knit Wits

Answer: Binding Off

When a piece is completed, the knitter binds off the stitches from the knitting needle so that the piece won't unravel and will have a nice, finished edge. To accomplish this, the knitter knits (or purls) two stitches from the left-hand needle to the right-hand needle. Then the first stitch is slipped over the second stitch and dropped off the needle, leaving one stitch remaining. Casting off is the British term.

14. Which "colorwork" does not belong?

From Quiz A Quiz for the Needleworkers

Answer: Purplework

Whitework is white fibers worked on white fabric. Finished pieces are quite elegant. Blackwork is a very old craft, usually worked in black threads, but often worked in colors now. Redwork often has a country look and feel. Purple lovers shouldn't feel slighted. I've seen blackwork done in royal purple and it was a stunning piece.

15. How many layers are most commonly used in quilting?

From Quiz Quilting

Answer: 3

Quilting is, by definition, the sewing of at least two layers of material into one thicker, padded material. Three layers is the most common configuration - two outside fabrics with a padding layer in between.

16. What is the principal bead used in embellishing clothing?

From Quiz Beading Basics

Answer: Seed Bead

Seed beads are small beads that are primarily used in conjunction with a needle. They can be used to make fringes or to bead designs on fabric.

17. Quilting is a tradition that has been around for a long time, and has been popular all over the world. Which country is oldest known quilt from?

From Quiz Pieces of Quilting History and Lore

Answer: Egypt

The earliest recorded example of quilting can be found on a garment worn by a carved ivory statue from Egypt in 3400 B.C.. The oldest actual quilt still in existence is also from Egypt, from 980 B.C.. This quilt, held in a museum in Cairo is made from coloured gazelle leather. Ancient quilts dating from before the Roman Era have also been found in India and Central Asia.

18. In the nineteenth century, braided rugs were often made from _______.

From Quiz Braided Rugs from Cotton T-Shirts

Answer: wool

Pioneer women used strips of leftover wool. You can still buy braided wool rugs from businesses such as L.L. Bean.

19. This needlecraft is a type of embroidery that may also be called counted-thread embroidery. X-shaped stitches are sewn on a fabric (called the canvas) to form a pattern, design or picture. Which needlework is this?

From Quiz Don't Be Crewel

Answer: Cross stitch

Cross stitch has been called the oldest known form of embroidery and its use can be found in cultures around the world. Many hobbyists enjoy its simplistic method; as mentioned in the question, stitches are made in an X pattern. The consecutive stitches form a design. A design may be stamped on the canvas or stitches may be counted by following a pattern to form a design on a blank canvas. The work of cross stitch is most often used as an embellishment or decoration rather than as a production of an item. Its finished work can be extremely intricate and, thus, very beautiful.

20. As the Big Bopper could tell you, which type of lace is often dyed black?

From Quiz The Best of European Lace

Answer: Chantilly

Chantilly lace was a type of French handmade lace that has its origins in France and Belgium. It was known for its intricate designs and was usually made from silk. The most popular use for Chantilly lace was for mourning wear also known as widow's weeds. This popular lace was popular well into the 19th century, when lace shawls were part of every fashionable European woman's wardrobe.

21. What is considered the finest type of wool yarn?

From Quiz I Love a Good Yarn!

Answer: Merino

Merino is a soft, lustrous wool with many fine qualities including its light weight and ability to wick moisture away from the skin, which makes it suitable for athletic clothing.

22. What does the abbreviation "dcfP" stand for?

From Quiz What Do You Know About Crochet?

Answer: Double Crochet Front Post

The Double Crochet in Front Post (dcFp) stitches don't work into the actual stitch, but from the previous row's DC. This gives the pattern a raised and edgy look. This is a great stitch because it is simple but it adds texture to your work without having to do any fancy stitches. The other stitch that goes with this stitch is the Double Crochet Back Post (dcbP). You can also make a basket-weave pattern with just FP and BP stitches.

23. What do you call a quilt that has no design and is just random pieces of fabric sewn together?

From Quiz Quilting Odds and Ends

Answer: Crazy quilt

A quilt that does not have a set design and is a haphazardly put together is called a crazy quilt. These are usually scrap quilts that are made from old clothing, as opposed to a patterned quilt in which the fabric is carefully chosen for color and design.

24. What is the name for someone who collects thimbles?

From Quiz Thimbles: Not as Simple as they Seem

Answer: Digitabulist

Thimbles have been considered through out history to be good luck. A Digitabulist is someone that collects thimbles. The Fingerhut Museum in Creglingen Germany (http://bizarreplaces.blogspot.com/2008/09/fingerhut-museum-in-creglingen-germany.html) is a museum dedicated solely to thimbles. Thimbles have been used for more than the practical sewing aid; they have also been used as a method of for advertising. Some things that have been advertised on thimbles are teas, cough syrup, soap, cocoa, milk, boat polish, bread, insurance and politicians. The Royal Worcester thimbles are the most looked-for thimbles when collecting, they are beautifully hand painted and some of these thimbles contain the name of the painter. The most practical thimbles are the Dorcas thimbles; these are solid, durable thimbles. Wooden thimbles especially those from Germany are a prized collection items but are exceptionally rare. Along with thimbles collectors also collect the thimble cases. These cases were used to keep thimbles safe from being misplaced or lost. The cases like the thimbles come in a variety of shapes and sizes, colours, and can be plain to overly decorated. Wood is the most common type of material used for the thimble cases.

25. The purpose of this notion is to "un-sew." What is it?

From Quiz I've got a Notion

Answer: Seam ripper

One of the least fun things to do in sewing is to rip out what you have sewn, or "un-sew" it. Unfortunately, a seam ripper is an essential tool. While a sharp pair of scissors can do in a pinch, the construction of a seam ripper is such that you can slide the tip under a single stitched thread, lessening the chance of putting a hole in the fabric.

26. Project Linus National Headquarters is located in which mid-western American city?

From Quiz Project Linus, Providing Security Through Blankets

Answer: Bloomington, IL

Project Linus National Headquarters is located in Bloomington, Illinois. National Headquarters directs and orchestrates the activities of Project Linus chapters located in all 50 states. Blankets are collected locally and distributed to children in hospitals, shelters and social service agencies.

27. This type of needlework requires the use of wool threads. It is often confused with another type of needlework that uses cotton threads.

From Quiz Needlework Types

Answer: Crewel

"Crewel" or "crewel work" is surface embroidery stitched with wool threads. Surface embroidery completed with cotton threads, although it utilizes the same stitches, is not technically crewel. For historical information and photographs, see http://www.caron-net.com/feb00files/feb00fea.html.

28. Where does the word "purl" come from?

From Quiz Purling

Answer: From the Middle English word "pirlyng", which means "twisting and revolving".

It is unknown why this particular word came to mean the the inversion of the knit stitch. Interestingly, it was not until 1825 that "to purl" came to mean what it does today. It seems to have coincided with the earliest years of printed knitting instructions.

29. The technique of "piecing" best describes which step of the quilting process?

From Quiz Quilting for Beginners

Answer: Sewing small pieces of fabric into a larger design.

Piecing is the process of sewing many pieces of different fabric into the chosen design. Using shapes, colors and patterns, fabrics are used to create an artistic design. Patchwork designs are pieces of cloth sewn together.

30. When measuring the gauge, what should the knitter do if there are too many stitches to the inch?

From Quiz Knit Wits

Answer: Try a larger size needle

The gauge is very important for the knitted piece to fit properly. Patterns instruct the knitter to cast on a certain number of stitches, which varies according to the size of the finished piece. If a knitter gets too many stitches to the inch the piece will be smaller than expected, per the pattern. Using a larger needle size will reduce the number of stitches per inch.

This is category 5920
Last Updated May 25 2024 5:46 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.