FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Knit Wits
Quiz about Knit Wits

Knit Wits Trivia Quiz


I LOVE to knit and I know there must be others out there who enjoy this wonderful craft also.

A multiple-choice quiz by witchwatcher. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Needlework

Author
witchwatcher
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
275,435
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1664
- -
Question 1 of 10
1. What is the U.S. term for the process of taking stitches off the knitting needle when a piece is complete? Hint


Question 2 of 10
2. When measuring the gauge, what should the knitter do if there are too many stitches to the inch? Hint


Question 3 of 10
3. What is meant by the term stockinette? Hint


Question 4 of 10
4. What does the abbreviation k2tog instruct the knitter to do? Hint


Question 5 of 10
5. How can a yarn over be used in knitting? Hint


Question 6 of 10
6. What is the term used for knitting different colors in a row? Hint


Question 7 of 10
7. What is another term for Continental knitting? Hint


Question 8 of 10
8. What is meant by the English Method of knitting? Hint


Question 9 of 10
9. Who invented the I-Cord? Hint


Question 10 of 10
10. Which actress enjoys knitting? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the U.S. term for the process of taking stitches off the knitting needle when a piece is complete?

Answer: Binding Off

When a piece is completed, the knitter binds off the stitches from the knitting needle so that the piece won't unravel and will have a nice, finished edge. To accomplish this, the knitter knits (or purls) two stitches from the left-hand needle to the right-hand needle.

Then the first stitch is slipped over the second stitch and dropped off the needle, leaving one stitch remaining. Casting off is the British term.
2. When measuring the gauge, what should the knitter do if there are too many stitches to the inch?

Answer: Try a larger size needle

The gauge is very important for the knitted piece to fit properly. Patterns instruct the knitter to cast on a certain number of stitches, which varies according to the size of the finished piece. If a knitter gets too many stitches to the inch the piece will be smaller than expected, per the pattern. Using a larger needle size will reduce the number of stitches per inch.
3. What is meant by the term stockinette?

Answer: Knit one row then purl one row

Stockinette is a very basic pattern. On the knitted side or "right side" of the work "V's" are visible. On the purl side or "wrong side" of the work, loops or bumps are visible.
4. What does the abbreviation k2tog instruct the knitter to do?

Answer: Knit the next 2 stitches on the left needle together to make one stitch

This is a method of decreasing often used to shape the piece. This method causes a right-slanted decrease.
5. How can a yarn over be used in knitting?

Answer: All are uses for the yarn over

Using the yarn over, the knitter can create "holes" in the work. It is also a method to increase the number of stitches. The yarn over is made when the knitter brings the yarn forward, to the front of the work, and knits the next stitch.
6. What is the term used for knitting different colors in a row?

Answer: Intarsia

Intarsia has also been referred to as "picture knitting."
7. What is another term for Continental knitting?

Answer: Left-handed knitting

The Continental Method of knitting is also called left-handed knitting because the thread is held in and given tension by the left hand.
8. What is meant by the English Method of knitting?

Answer: Right-handed knitting

The English Method of knitting is Right-Handed knitting and is more commonly used.
9. Who invented the I-Cord?

Answer: Elizabeth Zimmermann

Elizabeth Zimmerman invented the instructions for making the I-Cord. It is often used to make a drawstring, a tie cord for a hat or handles for a bag. Ms. Zimmermann authored the book entitled "Knitting Without Tears", (1971, Simon and Schuster).


* Source: The book entitled "Stitch 'N Bitch, The Knitter's Handbook",(2003, Workman Publishing) by Debbie Stoller, page 87.
10. Which actress enjoys knitting?

Answer: All of these actresses love to knit!

All of these actresses are listed as famous knitters in the book entitled "Stitch 'N Bitch, The Knitter's Handbook",(2003, Workman Publishing) by Debbie Stoller, page 8.
Source: Author witchwatcher

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us