Quiz about Beading Basics
Quiz about Beading Basics

Beading Basics Trivia Quiz


Here is a quiz on the basics of hand beading. Questions will range from making beaded jewelry to hand embellishing clothes with beads.

A multiple-choice quiz by dragonfly3544. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Needlework

Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
200,090
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1150
Last 3 plays: Guest 102 (3/10), ZiggyZowie (7/10), Guest 64 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the principal bead used in embellishing clothing? Hint

Square Bead
Seed Bead
Clay Bead
White Bead

2. Web beading is done on a loom.

True
False

3. Which of the following materials can looms NOT be made out of? Hint

Leather
Wood
Plastic
Metal

4. Chain pliers are a major tool in the making of beaded jewelry.

True
False

5. What was the name of the bead used as money by the Native Americans? Hint

Seed
Wampum
Maize
Turquoise

6. What color is the complement of green on the six-color color wheel? Hint

Black
Yellow
Blue
Red

7. There is a special needle called a beading needle.

True
False

8. Pony beads are smaller than seed beads.

True
False

9. When beading cut ribbon which of the following should you do first? Hint

Tape the raw edges.
Glue the raw edges.
Use a sewing machine to hem the raw edges.
Hand sew the raw edges.

10. You can make your own beads out of paper.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the principal bead used in embellishing clothing?

Answer: Seed Bead

Seed beads are small beads that are primarily used in conjunction with a needle. They can be used to make fringes or to bead designs on fabric.
2. Web beading is done on a loom.

Answer: False

Web beading is done with a needle, thread, and beads. The needle and thread are woven through the beads to create an interconnecting, roughly circular pattern. Web beading is often used for chokers.
3. Which of the following materials can looms NOT be made out of?

Answer: Leather

A loom must be made out of a solid, supportive material. Plastic looms are not of the same quality as the wood and metal looms.
4. Chain pliers are a major tool in the making of beaded jewelry.

Answer: True

Chain pliers are very useful when beading. They are used to crimp wire and close and open clasps.
5. What was the name of the bead used as money by the Native Americans?

Answer: Wampum

Wampum beads were pieces of shells that were broken, smoothed, and drilled. The beads were then sewed into a belt worn around the waist.
6. What color is the complement of green on the six-color color wheel?

Answer: Red

Black is not on the six-color color wheel.
7. There is a special needle called a beading needle.

Answer: True

This needle is not as tapered as regular hand-sewing needles. This allows the bead to slide all the way down the needle without being caught.
8. Pony beads are smaller than seed beads.

Answer: False

Pony beads are about a 20 times larger than seed beads.
9. When beading cut ribbon which of the following should you do first?

Answer: Use a sewing machine to hem the raw edges.

If you do not sew up the raw edges of the ribbon, the ribbon will fray and fall apart. Hand sewing is not enough to hold the delicate threads of the ribbon together. It is best to use the setting for button holes on the sewing machine when hemming ribbon.
10. You can make your own beads out of paper.

Answer: True

While paper is one of the rarer forms of beads, you can make your own beads out of anything. One of the prettier versions is to break sea shells and then drill a hole in the pieces, much like the Wampum beads.
Source: Author dragonfly3544

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 102: 3/10
Jan 28 2023 : ZiggyZowie: 7/10
Jan 11 2023 : Guest 64: 7/10
Jan 08 2023 : Guest 103: 4/10
Jan 05 2023 : Guest 136: 1/10
Jan 04 2023 : Guest 104: 4/10
Dec 12 2022 : Guest 103: 4/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us