Quiz about Quilting for Beginners
Quiz about Quilting for Beginners

Quilting for Beginners Trivia Quiz


Quilting has had a resurgence of popularity in the last 30 years, but has been a popular art form for centuries. What do you know about the techniques and types of this popular needle art?

A multiple-choice quiz by OlaM. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Needlework

Author
OlaM
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
276,991
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1962
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 107 (0/10), Guest 151 (9/10), Guest 173 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Quilting was an important skill learned by nearly all pioneer women in the USA from revolutionary times. Why were quilts so commonly sewn in Early America? Hint

Because young girls were not taught to read.
Because fabric dyes were unreliable, fading quickly.
Sewing quilts was a religious activity.
It was considered wasteful not to use every scrap of fabric.

2. The technique of "piecing" best describes which step of the quilting process? Hint

Cutting up waste pieces of fabric to be used as the middle, stuffing layer.
Sewing small pieces of fabric into a larger design.
Sewing layers of fabric on top of each other, for thickness.
Sewing the edges of the quilt into a smooth finish.

3. What is the middle layer of a quilt called? Hint

Stuffing
Fleece
Blanket
Batting

4. The filler layer can be secured between the top and bottom layers of cloth in a quilt by several methods. Which of these was NOT a method of holding the three layers of a quilt together? Hint

Sewing ribbons or patches through all layers.
Quilting with a running stitch, in a grid or design.
Quilling through the layers with poultry quills.
Tying knots every few inches all over the quilt.

5. Amish quilts are especially prized among collectors, for both their beauty and excellent workmanship. How can you tell if a quilt is made in the Amish style? Hint

Amish quilters embroider over the top of the quilt.
Amish quilters never use sewing machines, since they do not use electricity.
Amish quilters nearly always use solid colors of fabric.
Amish quilters do not use black or white cloth.

6. There's a technique of quilting, whereby pretty designs of fruit or flowers are first sewn into a quilt top. Then, extra stuffing is pushed in from behind to result in a raised decorative design. What is the name of this technique? Hint

Candlewicking
Patchwork
Batik design
Trapunto

7. Which one of these is NOT true about the differences between candlewicking quilting, and traditional quilting? Hint

Candlewicking uses heavier thread to quilt the design.
Candlewicking often uses white thread on white cloth.
In candlewicking, knots are used frequently.
In candlewicking there is only one layer of fabric.

8. The value of a quilt is increased if the quilting stitches are sewn in which specific way? Hint

Using very small, and uniformly even quilt stitches.
Using alternating large and small quilt stitches.
Using contrasting colors for the quilting.
Quilt stitches don't matter-- it is the design that matters.

9. Quilting as a sewing technique was first used in which era? Hint

In Ancient Egypt
In Medieval Europe
In Pre-revolutionary America
In Renaissance Italy

10. Why is quilting thread often pulled through a block of wax before it is sewn into the top of the quilt? Hint

The wax makes the thread softer and easier to sew.
The wax makes the thread shinier and prettier.
The wax keeps the thread clean.
The wax makes the thread stronger.


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Quilting was an important skill learned by nearly all pioneer women in the USA from revolutionary times. Why were quilts so commonly sewn in Early America?

Answer: It was considered wasteful not to use every scrap of fabric.

When the west was settled, pioneer families had to pack lightly. Merchants selling fabric were few and far between, so every scrap of material used to sew clothes was kept to make quilts or smaller garments. Precious money was saved for seeds or farming tools. Every bit of cloth would be used up, by sewing small pieces together and making them into quilts.
2. The technique of "piecing" best describes which step of the quilting process?

Answer: Sewing small pieces of fabric into a larger design.

Piecing is the process of sewing many pieces of different fabric into the chosen design. Using shapes, colors and patterns, fabrics are used to create an artistic design. Patchwork designs are pieces of cloth sewn together.
3. What is the middle layer of a quilt called?

Answer: Batting

In a traditional quilt, two layers of fabric are used, with a layer of soft batting sandwiched in between. This layer gives thickness and body to the quilt making it suitable for bedding. Quilts made with cotton batting have the advantage of being warm in the winter but breathable in the summer.
4. The filler layer can be secured between the top and bottom layers of cloth in a quilt by several methods. Which of these was NOT a method of holding the three layers of a quilt together?

Answer: Quilling through the layers with poultry quills.

Quilling was a separate and beautiful art form but was not used in quilting. Quilling would result in uncomfortable feather barbs sticking out through the quilt.
5. Amish quilts are especially prized among collectors, for both their beauty and excellent workmanship. How can you tell if a quilt is made in the Amish style?

Answer: Amish quilters nearly always use solid colors of fabric.

Generally, Amish families consider printed fabrics to be too showy, the Amish call themselves "The Plain People". Amish women use solid colorful pieces to make beautiful quilt designs. Sometimes the piecing is done on a treadle non-electric sewing machine. Embroidery is too sinfully fancy for the Amish, who usually do not even embroider eyes on the rag dolls of children.
6. There's a technique of quilting, whereby pretty designs of fruit or flowers are first sewn into a quilt top. Then, extra stuffing is pushed in from behind to result in a raised decorative design. What is the name of this technique?

Answer: Trapunto

Trapunto is a quilting technique, separate from the patchwork designs of pioneer folk art. Designs such as grapes are quilted, then stuffed with extra batting, raising the design.
7. Which one of these is NOT true about the differences between candlewicking quilting, and traditional quilting?

Answer: In candlewicking there is only one layer of fabric.

Candlewicking is decorative quilting, but heavier thread is used. The string used for candlewicks can be used to sew pretty designs into a quilt with pretty tufts of knots or embroidery stitches. Oftentimes a white quilt is designed with candlewicking stitches holding thick batting between layers to make a bedspread.
8. The value of a quilt is increased if the quilting stitches are sewn in which specific way?

Answer: Using very small, and uniformly even quilt stitches.

Hand quilting increases the collectors value of quilts. The best technique is the use of very small stitches, 15 to 20 per inch. However, it is better to be uniform and quilt 12 to 15 per inch if you cannot quilt evenly with smaller stitches.
9. Quilting as a sewing technique was first used in which era?

Answer: In Ancient Egypt

Quilted garments still exist from Ancient Egyptian tombs.
10. Why is quilting thread often pulled through a block of wax before it is sewn into the top of the quilt?

Answer: The wax makes the thread stronger.

Extra strong thread is used to quilt the layers of a quilt together. Quilt thread is heavier than ordinary sewing thread and is often waxed for extra strength.
Source: Author OlaM

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Leau before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 23 2023 : Guest 107: 0/10
Jan 18 2023 : Guest 151: 9/10
Jan 13 2023 : Guest 173: 6/10
Jan 02 2023 : Guest 24: 8/10
Dec 31 2022 : Guest 77: 8/10
Dec 24 2022 : Guest 173: 8/10
Dec 15 2022 : Guest 166: 5/10
Dec 14 2022 : Guest 216: 6/10
Dec 11 2022 : Linipins: 5/10

Score Distribution

quiz
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us